Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novák Katalint szilveszterkor meglegyintette a valóság, mi pedig segítünk neki az eszmélésben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Békéről és összefogásról, az ukrán menekültekről és a pedagógusok elismeréséről is beszélt Novák Katalin első újévi köszöntőjében. Mielőtt koccintott volna a Sándor-palotában, a köztársasági elnök üzent a kormány tagjainak is, hogy tegyék könnyebbé a magyar emberek életét.

Üdvözlendő, hogy az államfő egy év után észrevette az országban uralkodó súlyos megélhetési válságot, vagy éppen a pedagógusok küzdelmét,

mi pedig a feleszmélésén felbuzdulva összegyűjtöttünk még néhány fontosabb ügyet, melyekre a köztársasági elnök 2023-ban nagyobb figyelmet fordíthatna.

Az elmúlt fél évben egyre súlyosabbá váló gazdasági és szociális válság az új esztendővel sem mérséklődött, mellyel Novák Katalin is tisztában van. A köztársasági elnök első újévi köszöntője éppen ezért a kormánypárti politikusoktól megszokott kommunikációhoz képest igen visszafogott, elődjéhez, Áder János beszédeihez képest pedig kifejezetten lényegre törő volt. Novák szólt a hazáról, a gondokról, a fájdalomról, a küzdelemről, a háborúról, az összefogásról, és az édesanyákról is.

A köztársasági elnök nem látja túl derűsnek a 2023-as évet, és igen szerény elvárásokat tűzött ki maga elé: „Szeretnénk, ha a jövő év könnyebb lenne, mint amilyen az idei volt. Ha könnyebb nem is, akkor legalább nehezebb ne legyen! Ha mégis nehezebb lesz, akkor legalább tudjuk, hogyan kell megküzdenünk” – jelentette ki.

Novák szerint most a szűk családunkon túl a felelősségünket ki kell terjesztenünk a többi magyarra is. „Most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el. Most tudunk tenni azért, hogy a legmagányosabbak is érezzék: nincsenek egyedül.”

Az államfő szolidaritást hangsúlyozó gondolatai talán inspirálóbbak lennének, ha a kormány épp nem a szociális ellátórendszer teljes átalakítására készülne, és ha nem épp most fogadtak volna el egy olyan törvényt, amely gyakorlatilag leveszi a gondoskodás felelősségét az államról, és magára hagyja a szociálisan nehéz helyzetbe került embereket.

Novák a kormányon lévő egykori párttársainak is üzent. Azt kérte tőlük, tegyék könnyebbé ezt a küzdelmet, „legyen szó a gyermeknevelés segítéséről, az áremelkedések mérsékléséről, a fiatalok és nyugdíjasok támogatásáról, a pedagógusok méltó elismeréséről, vagy a jó gazdasági döntésekről”.

2022-ben mindezeket egyelőre nem sikerült megvalósítania a kormánynak, és most arra sem látni esélyt, hogy idén másképp lesz.

Az infláció az egekben, a reálbér értéke pedig a rendszerváltás óta nem látott mélyponton, ráadásul a pedagógusokat megfélemlíti, követeléseiket pedig semmibe veszi a kormány. Így hát nem tehetünk mást, mint osztjuk Novák pesszimizmusát az új esztendőre nézve.

Az államfő elmondta, a nehézségek nem szűnnek meg egy csapásra újévkor. Hozzátette azonban, hogy „a nehezedő élet és körülmények közepette sokan megsokszorozzák erőfeszítéseiket, és nem a menekülést választják”, majd ezután felsorolt néhány példát azok közül az emberek közül, akiket az elmúlt évben meglátogatott. Megemlítette a drávaiványi dinnyeszedőket, a porvai polgármester asszonyt, a gyulafehérvári lelkipásztorokat, a győri és a szomori iskolaigazgatót, a hegyaljai borászokat, az esztergomi Suzuki-gyárat, a kelebiai határvédőket és a családokat.

2023-ra most mi is szeretnénk ajánlani néhány fontos ügyet a köztársasági elnök figyelmébe. Az autógyár után Novák Katalin például igazán ellátogathatna a Dunai Vasműbe is, ahol a vezetőség már hónapok óta nem képes kifizetni több ezer dolgozója bérét. Az államfő sorra megcsodálhatná Magyarország nagy tavait, ahol a kormány által pénzelt nemzetgazdaságilag kiemelt gigaberuházások sorra pusztítanák ki a természet élővilágát és vennék el a vízpartot a helyi lakosoktól. Találkozhatna azokkal a bátor civilekkel, akik minden nehézség ellenére tovább küzdenek lakóhelyük természeti kincseiért a nagy multikkal szemben. Novák Katalin beszélgethetne a kilakoltatott családokkal is, akiken a hatalom nem segít. Megismerhetné a történetüket, és megtudná, kiket érint a leginkább a mostani válság. Még lehetne sorolni az elmúlt évből számtalan olyan ügyet, melyek jól példázzák a rendszer egyenlőtlenségeit. Azonban ezeket a történeteket nem elég csupán évente egyszer pezsgő mellett a nyilvánosság elé tárni.

A köztársasági elnök szavaival ellentétben nem csupán egymásnak kell segítenünk a válságban, de igenis az államnak is kutya kötelessége, hogy szerepet vállaljon ezen emberi sorsokban, ugyanis csak így lehet 2023 egy jobb, élhetőbb új év.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi