Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Külső segítséghez” kötheti a dolgozók kifizetését a Dunaferr vezetése

Ez a cikk több mint 1 éves.

Információink szerint Jevgenyij Tankiljevics, a Dunaferr önjelölt vezérigazgatója csütörtökön levélben tájékoztatta a gyár munkavállalóit, hogy a vasmű külső segítség nélkül nem tudja kifizetni az elmaradt dolgozói béreket. A vezetés tagadja a levélben szereplő információkat, a Vasas Dunaferr szakszervezet elnöke azonban hírportálunknak megerősítette annak tartalmát.

„Az ISD DUNAFERR Zrt. és leányvállalatai kritikus gazdasági helyzetére tekintettel, decemberben az ISD DUNAFERR Zrt. és leányvállalatai az alábbi módon tudják a 2022. november havi béreket megfizetni a munkavállalók részére:

  1. A munkáltató a társadalombiztosítási eljárásokat (táppénz, GYED, GYED extra stb.) hiánytalanul, teljes összegben teljesíti minden munkavállaló részére.
  2. A munkáltató a munkaszerződések szerint járó teljes bér után megfizezti az adókat és a társadalombiztosítási járulékot is.
  3. A munkáltató az önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulást szintén teljes összegben fogja teljesíteni.
  4. A munkáltató 2022. december 9-ig hiánytalanul, teljes összegben kifizet minden olyan munkabért, melynek havi összege a nettó 200 000 Ft-ot nem haladja meg.

A havi nettó 200 000 Ft-ot meghaladó munkabéreket a munkáltató két részetben tudja teljesíteni. Az első részlet összege minden érintett munkavállaló vonatkozásában 200 000 Ft lesz, amely 2022 december 9-ig kerül kifizetésre.

A 200 000 Ft összeget meghaladó részlet kifizetése akkor történik meg, ha társaságunk külső pénzügyi segítséget kap, vagy kintlévő pénzügyi forrásai rövid időn belül megérkeznek.

Amennyiben bármely előzőleg említett forrásból pénz érkezik társaságunk számlájára, úgy azonnal és elsődlegesen a fennmaradó bért fogjuk rendezni Önök felé.”

Azt még nem tudni, hogy Tankiljevics milyen külső segítséget vár a dolgozók kifizetésével kapcsolatban. A kormány még szeptemberben nyilatkozott az ügyben, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Dunaferr már nem biztos, hogy megmenthető, ugyanis  az orosz tulajdonos és a szankciók miatt nem látszik megoldás az gyár helyzetén.

A Mérce megkereste a Dunaferr vezetőségét is az ügyben, ám cég egyenesen tagadta, hogy a  bérelmaradásokról szóló információk igazak lennének.

Érdeklődtünk Molnár Lászónál, a Vasas Dunaferr szakszervezet elnökénél, aki megerősítette, hogy a dolgozók valóban megkapták Tankiljevics levelét, pénteken pedig  az említett 200 ezer forintot is átutalták.  Az elnök szerint már többször kaptak hasonló levelet a vezetésről, mikor arról tájékoztatták a dolgozókat, hogy csak részben tudják kifizetni a bérüket. A fizetés második felét általában valamilyen hó végi határidővel utalták a munkavállalóknak, ám „most még ez sincs”- magyarázta Molnár.

Tankiljevics november elején is arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy az ISD Dunaferr két részletben fizeti ki a béreket. Akkor a Vasas Szakszervezet sérelmezte, hogy a cég ezt egy olyan helyzetben teszi, amikor mindenkinek sokkal nehezebb az élete a drágulás miatt. Hozzátették, a vasmű vezetése mindezért őket tette felelőssé, mert a szakszervezet  a Szövetségi Tanács kérésére egy tájékoztatót tartott a munkavállalók számára arról, hogy mi történhet egy, a céget érintő felszámolási eljárás során. A törvényellenes részlet kifizetések miatt sok dolgozó azonnali hatállyal felmondott, így a munkavállalók száma jelenleg 4000-4200 fő körüli a cégben.

Szeptember végén kokszhiányra hivatkozva leállították a Vasmű kettes számú (akkor egyedüliként működő) kohóját, amivel egy hétre az üzem termelése teljesen leállt. A dolgozók a leállásról a hírekből értesültek. A gyárban már tavaly év végén is leállásra kényszerültek, az akkor még éppen csak kezdődő energiaválság miatt. A Dunaferr az elmúlt években elsősorban azzal került be a hírekbe, hogy bizonytalan volt, melyik – ukrán, avagy orosz kötődésű – gazdasági érdekcsoport vezeti a céget valójában, illetve a vezetőség nem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezettel a kollektív szerződésről, de még a béreket is csúsztatva fizette ki. A helyzet rendezése érdekében végül az államnak is be kellett avatkoznia.