Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

24.hu: állami helyreállítócég jelent meg az ISD Dunaferrnél

Ez a cikk több mint 2 éves.

A hónapok óta tartó rendezetlen gazdasági és jogi helyzet közepette úgy tűnik, végül a magyar állam mégiscsak közbelép az ISD Dunaferr ügyében: a 24.hu úgy értesült, hogy péntek óta kint vannak a cégnél, és kontroll alá vették a vállalatot a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) emberei.

Bár az NRN korábban kifejezetten csődeljárásokkal és cégek felszámolásával foglalkozott, a 24.hu úgy tudja, az most éppen azért avatkozott be, hogy a Dunaferr elkerülje a csődöt, illetve a felszámolást. Egy áprilisi kormányrendeletnek köszönhetően ugyanis bővült az állami kft. hatásköre: reorganizációs eljárást vezényelhet le, vagyis csőd, illetve felszámolás helyett a működőképesség helyreállítását oldja meg, ha életképes az adott cég.

A Dunai Vasmű. MTI Fotó: Kovács Tamás

Mint ismert, a Dunaferrnél jó ideje tisztázatlanok a vezetői jogviszonyok a dunaújvárosi Vasműben, miután Jevgenyij Tankiljevics lejárt megbízatású vezérigazgató-helyettes több alkalommal is megtagadta az ukrán tulajdonosi kör képviselőinek bejutását az üzem területére, így nem sikerült közgyűlést tartani, ahol megválaszthatták volna az új igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjait, illetve elfogadhatták volna a cég 2019-es mérlegét. A konfliktus addig fajult áprilisra, hogy egy nagyjából 50 fős biztonsági őrökből álló csoport a gyárkomplexum területére való bejutási próbálkozását a rendőrség akadályozta meg. A cég honlapjára akkor kihelyezett közlemény szerint az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör próbálta „zsoldoscsapattal” elfoglalni a Dunaferrt.

A cégnél dolgozók ráaádásul tavaly október óta két részletben kapják meg bérüket. A cégvezetés decemberben elbocsátotta a gyárban működő szakszervezet vezetőit.

A 24.hu rámutat, hogy a reorganizáció több feltételét is nehezen teljesíti jelenleg a Dunaferr: az erről szóló rendelet alapján például kizárólag a vállalkozás döntéshozó szerve határozhat a  vállalkozás reorganizációjáról, noha nincsenek legitim vezető tisztségviselői a cégnek. Kizáró ok lehet még, ha a vállalkozásnak a reorganizáció kezdő napját megelőzően a számviteli törvény szerinti bármelyik beszámolója a jogszabályban meghatározott határidőn belül nem került közzétételre és letétbe helyezésre, és a Dunaferrnek jelenleg a 2018-ra vonatkozó mérlegbeszámolója az utolsó ilyen.

Az állami beavatkozást mind a dunaújvárosi városvezetés, mind ellenzéki országgyűlési képviselőjeleöltek régóta követelik a kormánytól, mondván: legitim vezetés és elfogadot beszámoló nélkül nem működhet Magyarországon cég.

A témában májusban készítettünk rövid interjúkat az ellenzéki előválasztási jelöltekkel.

A magyar kormány mindeddig halogatta a beavatkozást, mondván: nem kíván beavatkozni egy magánvállalat belső ügyeibe.

A Dunaferr ugyan hivatalosan nem erősítette meg az NRN ténykedését a cégnél, a 24.hu azonban megjegyzi, hogy ez valószínűleg azért van, mert a  reorganizációs eljárás főszabály szerint nem nyilvános, így a Dunaferr jelenleg nem tud nyilatkozni a kérdésben. A portál egyik forrása szerint már arról is az NRN közreműködésével döntöttek a vállalatnál, hogy június 25-én kifizették a június 10-én aktuális bérek hátralévő részét, illetve a cég számláit megfigyelés/zárolás alá helyezték, és vagyonfelügyelő érkezett.

Címlapkép: Az elsõ csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI