Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lejárt megbízatású orosz cégvezető azonnali hatállyal felmondott a Dunaferr szakszervezeti vezetőinek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Azonnali hatállyal felmondott a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőinek Jevgenyij Tankiljevics, akinek ugyan cégvezetői megbízatása szeptember 30-ám lejárt, magára továbbra is „legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettesként” hivatkozik. A Vasas Facebook-oldalán is közzétett, eredetileg a vasmű dolgozóinak címzett levélben Tankiljevics úgy fogalmaz, azért rúgja ki a szakszervezeti vezetőket, mert „ukrán hordák” akarják elfoglalni a gyárat, és a szakszervezet az ő oldalukra állt.

Válaszában a Vasas visszautasítja a vádakat és Tankiljevics hangnemét is:

„Visszautasítjuk, hogy a szakszervezet „oldalt” választott volna, mindig is a munkavállalók mellett állt, semmi más érdekét nem képvisel! Visszautasítjuk az otromba, időnként rasszista megfogalmazást, a jogszerűtlen felmondásokért a bíróság előtt veszünk elégtételt!”

Nyílt háborút indított a cég a szakszervezet, a saját munkavállalói ellen.
Visszautasítjuk, hogy a szakszervezet „…

Posted by Vasas Szakszervezeti Szövetség on Friday, December 11, 2020

Az „ukrán hordákra” való hivatkozás egyébként a cégen belül most már akuttá fokozódó vezetőségi válságra utal. A lejárt mandátumú vezetőség konfliktusba került a cég egyik ukrán hátterű résztulajdonosának képviselőjével, Tetjána Tarutával, aki a hivatalos cégjegyzék szerint jelenleg a vasmű igazgatóságának egyetlen érvényes megbízatással rendelkező tagja.

A zavaros ügy mögött az áll, hogy Jevgenyij Tankiljevics, a cég tulajdonképpeni vezetőjének megbízatása június 30-án lejárt, és noha meghosszabbították, de így is csak szeptember 30-ig szólt, elvileg. Ennek ellenére jelenleg legfőbb, általános vezérigazgató-helyettesként hivatkozik saját magára, legalábbis így írja alá a dolgozóknak küldött leveleket, melyekben hol a cég szorult helyzetére hivatkozva tájékoztat a bérek késéséről, hol ukrán portyázókra utalva vádolja Tetjana Tarutát, a Dunaferr alapítójának lányát (az igazgatóság egyetlen, érvényes megbízatással rendelkező tagját) és csapatát a cég működésének megzavarásával.

Közgyűlést, amin tisztségviselőket lehetne választani, nem tartottak a cégnél az elmúlt hónapokban: szeptember 30-ára, október 20-ára és december harmadikára is összehívtak közgyűlést, azonban ezek valamennyi alkalommal határozatképtelenek voltak, nem utolsó sorban azért, mert nem sikerült eldönteni, hogy ki is az orosz többségi tulajdonos legitim képviselője (vagy meg sem jelent valamelyik fél). A harmadikai közgyűlésre amellett, hogy Tankiljevicsék nem mentek el, Tarutát viszont nem engedték be. A cégbíróság felszólította a céget új vezetőség megválasztására, ellenkező esetben kilátásba helyezte a cég kényszertörlését.

A 24.hu információ szerint Taruta már megnevezte az új igazgatótanácsi és felügyelő bizottsági tagokat, akiknek cégbírósági nyilvántartásba vétele jelenleg is zajlik. Tankiljevics levele szerint kérvényezték a cégbíróságnál, hogy ne a Taruta által kinevezett (ukrán és magyar), hanem a korábbi, lejárt megbízatású igazgatósági tagokat jegyezze be a bíróság.

Ahogy arról a nap folyamán már beszámoltunk, reggel hat óta álltak a szakszervezeti vezetők a dunaújvárosi Dunaferr kapujában, ugyanis nem engedték be őket a vasműbe, a szövetségi tanács előre bejelentett ülésére. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt nyilatkozta a Mércének: ha kell, a hideg ellenére váltásban állnak az épület előtt, ám addig nem hagyják el a helyszínt, amíg be nem jutnak.

Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, Molnár Lászlót és a szakszervezet két alelnökét, Hegedűs Lászlót és Győri Gábort sem engedték be: ők hárman az ISD Dunaferr Zrt. munkavállalói delegáltjai és egyben a cég felügyelőbizottságának választott tagjai is.

Ők azok a szakszervezeti vezetők, akiknek most Tankiljevics azonnali hatállyal felmondott. Kétséges, hogy a cégvezető tette legális lenne, ugyanis a munkajog valószínűleg nem ismeri el „az ukrán hordák” miatti cégvezetői hisztériát legitim kirúgási oknak.

A cégvezetésen belüli harcok miatt ugyanakkor helyzet egyre tarthatatlanabbá válik a dolgozók számára: a folyamatosan csúszó bérek és a bizonytalanság miatt egyre többen távoznak a cégtől. Ahogyan a novemberi, úgy valószínűleg a decemberi béreket sem fogják egyben megkapni a munkavállalók.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet novemberben levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Szijjártó Péter külügyminiszterhez és Palkovics László innovációs és technológia miniszterhez, hogy felhívják a politikusok figyelmét a Dunai Vasmű körüli aggasztó helyzetre. A szakszervezetek szerint a munkáltató intézkedései miatt már meg is indult a munkavállalók elvándorlása bizonyos munkakörökben, ami komoly veszélyt jelenthet a Dunaferr jövőbeni működésére. Ez azonban kárt okoz a nemzetgazdaságnak is, amelynek szüksége van az acélgyárra, szüksége van azokra a munkavállalókra, „akik erejüket és olykor egészségüket nem kímélve mindent megtesznek azért, hogy a Dunaferr működjön”.

A Dunaferr az elmúlt tíz évben – két év kivételével – veszteséges, a dolgozók a munkahelyek megtartása érdekében folyamatosan mondanak le egyes juttatásaikról, azzal a feltétellel, hogy azokat később megkapják. Az érdekvédelmet azonban nehezíti, hogy a cég augusztus 14-én felmondta a pluszjuttatásokat biztosító kollektív szerződéseket, október óta pedig a fizetésüket, illetve a béren kívüli juttatásaikat is csúsztatva kapják meg a dolgozók. Ezzel a szakszervezetek szerint a cég sorozatosan megsértette a Munka Törvénykönyvét, és folyamatosan nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat. Ahogy azt a Mércén is megírtuk, a Vasas ezért jogi útra terelte az ügyet, a bíróság pedig elmarasztalta a Dunaferrt.