Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Dunaferr dolgozóinak nagy része nem kapta meg a teljes bérét, tüntetést szervez a Vasas

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A számlák, törlesztőrészletek nem várnak, és mi sem ülünk ölbe tett kézzel!” – üzente meg a Vasas Szakszervezeti Szövetség, miután kiderült: a több mint háromezer embert foglalkoztató Dunaferr Zrt. nem egyben fizeti ki a dolgozók bérét és juttatásait.

A szakszervezet „első lépésként” október 14-én délután 4-re szervez tüntetést az orosz nagykövetség elé, hogy a dolgozókkal együtt követeljék: a cégeknek ne csak elvárásaik legyenek a munkavállalóikkal szemben, de teljesítsék velük szemben meglévő kötelezettségeiket is. A második lépés a szakszervezet korábbi közlése szerint egy élőlánc lehet a Dunaferr főbejáratánál.

A Vasas felháborodásának előzménye, hogy az acélipari vállalat vezérigazgatója, Jevgenyij Tankiljevics a hét elején levélben tájékoztatta a dolgozókat, hogy – a Munka törvénykönyvével szembemenve – 2 részletben fizeti ki: 200.000 forintot október 10-ig, a fennmaradó összeget pedig 22-éig utalja át.

A kollektív szerződésből eredő juttatások, mint a magánnyugdíjpénztári vagy egészségpénztári juttatások még ennél is bizonytalabbak, ezeket majd csak akkor folyósítják, ha a cég pénzügyi lehetőségei megengedik.

Döntését a cég alacsony termelési szintje miatt kialakult kritikus gazdasági helyzettel indokolta.

A 24.hu információi szerint a munkavállalók mintegy kétharmada nem kapta meg a teljes bérét és a kollektív szerződésben foglalt juttatások kifizetése sem történt meg, a tb-ellátásokat (táppénz, gyed, stb.) viszont végül folyósította pénteken a cég.

A szakszervezet a levélre reagálva nyomatékosította:

„ezek az intézkedések minden határon túlmennek, veszélyeztetik a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit, továbbá a Dunaferr jövőjét is”.

Emellett arra is felhívta a Vasas a figyelmet, hogy a kollektív szerződést csak a szakszervezetekkel történő tárgyalást követően, velük közösen lehet módosítani, ezt azonban ismét figyelmen kívül hagyta a vezérigazgató.

Ahogy arról a Mércén beszámoltunk, a Dunaferr augusztusban felbontotta a pluszjuttatásokat biztosító kollektív szerződést a munkavállalókkal, és élesen kritizálta a Vasast. A szakszervezet vezetői szerint azonban azok a jelzők, amelyekkel őket illette a vezérigazgató (pl. a Dunaferr folyamatos működésére veszélyt jelentő magatartás; ámokfutás), nem a Vasasra, hanem rá igazak.

A kollektív szerződés a felbontástól számított hat hónap elteltével szűnik meg, a munkavállalókra addig is – 2021. február 14-ig – a jelenlegi szabályok vonatkoznak, vagyis még ennek ellenére is meg kellene kapniuk a szerződésben foglalt juttatásokat, csakhogy ez a munkáltató friss döntése értelmében határozatlan ideig nem fog megtörténni.

Miért fontos a kollektív szerződés?

A kollektív szerződés olyan plusz juttatásokat tartalmaz, amelyeket a bérükön felül kapnak a munkavállalók: ilyen például a Munka törvénykönyvétől magasabb,  50%-os műszakpótlék, a szabadságos bér (egy nyaranta érkező juttatásforma, SZÉP-kártyára is igényelhető összeg), beiskolázási támogatás, illetve a besorolási bér 5,8 százalékát egy önkéntes nyugdíjpénztárba fizeti be a munkáltató, továbbá a Dunaferr minden munkavállalónak egészségbiztosítási hozzájárulást is fizetett. Ezek nagy része olyan juttatás, amit a munkáltatóval kötött kompromisszumokért cserébe harcoltak ki a szakszervezetek.