Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felbontotta a kollektív szerződést a munkavállalókkal a dunaújvárosi Dunaferr, a szakszervezet elutasítja az indoklást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Levélben közölte a munkavállalókkal a dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt., hogy felbontja az érvényben lévő kollektív szerződést, amely a Munka törvénykönyvéhez képest plusz juttatásokat biztosít a munkavállalóknak, derül ki egy közleményből, amelyet a gyárban működő Vasas szakszervezet tett közzé honlapjukon.

Tankhilevic Evgeny cégvezető a szerződés felmondását a cég nehéz gazdasági
helyzetével, a covid-vírussal, valamint a megromlott munkaügyi kapcsolatokkal
magyarázza. Szerinte az acélipari-, valamint a koronavírus okozta válság alatt olyan magatartás volt tapasztalható a szakszervezetek részéről, „amely túlmutatott minden ésszerű vitán, és gyakorlatilag a Dunaferr Társaságcsoport folyamatos működésére jelentett veszélyt”. A cégvezető emellett azt is írja, hogy a Vasas szakszervezet által követett kommunikációs irányvonal „hibás és provokatív”, valamint aláássa a valódi érdekérvényesítés lehetőségét is.

A kollektív szerződés a felmondási idő lejártával, tehát a mai naptól számított hat
hónap elteltével szűnik meg, a munkavállalókra addig is – 2021. február 14-ig- a
jelenlegi szabályok vonatkoznak. A levélben emellett az áll, hogy a jelenlegi kollektív szerződésben előírtaknak eleget téve a munkáltatói oldal már a felmondólevélben inditványozta az új kollektív szerződés megkötésére irányuló tárgyalásokat.

A cégvezetői levéllel kapcsolatban a Mérce megkereste Molnár Lászlót, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, aki arról számolt be, mivel is jár a gyakorlatban a kollektív szerződés felbontása, illetve miért utasítja el teljes mértékben a cégvezető indoklását.

A kollektív szerződés olyan plusz juttatásokat tartalmaz, amelyeket a bérükön felül kapnak a munkavállalók: ilyen például a Munka törvénykönyvétől magasabb,  50%-os műszakpótlék, a szabadságos bér (egy nyaranta érkező juttatásforma, SZÉP-kártyára is igényelhető összeg), beiskolázási támogatás, illetve a besorolási bér 5,8 százalékát egy önkéntes nyugdíjpénztárba fizeti be a munkáltató, továbbá a Dunaferr minden munkavállalónak egészségbiztosítási hozzájárulást is fizetett. Ezek nagy része olyan juttatás, magyarázza Molnár, amit a munkáltatóval kötött kompromisszumokért cserébe harcoltak ki a szakszervezetek. A kollektív szerződés felbontásával tehát ezek szűnnének meg.

Azt pedig, hogy a szakszervezet nem lett volna együttműködő, határozottan elutasítja, hiszen a szabadságos bér kifizetésének elcsúsztatásában, valamint az erre vonatkozó további módosításokról is hajlandóak voltak tárgyalni.

A Dunaferr már akkor is rossz anyagi helyzetre hivatkozott – a szabadságos bért a munkáltató az általa meghatározottak szerint, „a kollektív szerződést semmibe véve fizette ki”. Ugyanígy járnak el a nyugdíjas munkavállalóknak járó ún. kötvény után járó járadékkal is, amit szintén a megállapodásban leírtak ellenére nem fizet azoknak, „akik az életüket dolgozták le a Dunaferrben”. Az érintetteket erről nem tájékoztatták.

„A munkaügyi kapcsolatok ilyen szintre süllyedése a munkáltató felelőssége, hiszen ő nem járt el velünk szemben korrektül. A szakszervezetek kértek érdekegyeztető tanácsülést a kialakult viták miatt – a kollektív szerződésben benne is volt, hogyha valamelyik fél ilyet kezdeményez, a másik félnek el kell mennie rá”

-mondja Molnár, hozzátéve: nem, hogy a nem jöttek el, még a kezdeményezésre
sem válaszoltak a munkáltatói részéről.

„Úgy nagyon nehéz bármiről is tárgyalni, ha nincs jelen a másik fél”

-tette hozzá.

„Egy cég rossz gazdasági helyzetéért nem az érdekképviseletek a felelősek, hiszen nem ők hozzák meg a döntéseket. A kollektív szerződés juttatásai pedig nem egyik pillanatról a másikra jelentkeznek, azokkal a menedzsmentnek számolni kell”

-tette hozzá.

Molnár azt mondta: a munkavállalók jelenleg nagyon fel vannak háborodva, a
cégvezető levelét bicskanyitogatónak találják.

„Hogy ennek milyen következményei lesznek, azt majd meglátjuk. Minden eszközt igénybe fogunk venni azért, hogy az elért vívmányokat megőrizzük”

-zárta le a beszélgetést.