Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert indított a Vasas a Dunaferr ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Pert indított a Dunaferr ISD ellen az ott dolgozókat tömörítő Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség. a november 12-én elküldött keresetlevélben a szakszervezet közleménye szerint ügyvédeik útján annak megállapítását kérik a bíróságtól, hogy Jevgenyij Tankilevics kinevezett képviselő jogszerűen gyakorolta-e ezzel a pozícióval járó hatalmát 2020. június 30-i, megbízatás-meghosszabbítása után is, és hogy ilyen minőségben a hatályos magyar jogrend szerint volt-e hatásköre augusztus 14-én egyoldalúan felmondani a kollektív szerződést (DTKSZ) a cégnél.

A szakszervezet közleményében hangsúlyozta, a dolgozók számára jól ismert, és példátlan tény az, hogy a Dunaferr orosz vezérigazgatója nem csupán felmondta a szerződést, hanem a felmondást követően a dolgozók követeléseivel kapcsolatban egyáltalán nem áll szóba a vezetőség a szakszervezeti képviselőkkel.

A felmondás óta eddig 90 nap telt el, eredmény azonban az ügyben nem született.

Mint emlékeztetnek, a szerződés felmondása után közvetlenül Tankiljevics még jelezte, tárgyalna a Vasas képviselőivel egy új kollektív szerződés feltételeiről, a Vasas vezetősége erre levélben többször is jelezte feléjük, bármikor készek erről a tárgyalásokat megkezdeni, Tankiljevics azonban ezekre a megkeresésekre már semmilyen formában nem válaszolt.

A mostani keresetlevél azonban már annak megállapítását kéri, hogy „Jevgenyi Taniklejvics 2020. augusztus 14-én kelt, a DTKSZ felmondását tartalmazó nyilatkozata érvénytelen, mivel azt álképviselőként tette.”

Mindezt a kereset arra alapozta, hogy az újbóli kinevezése formailag sem a meghirdetett, veszélyhelyzet idejére kiadott, vonatkozó kormányrendeletnek, sem pedig az ISD Dunaferr Zrt. alapszabályában rögzítetteknek nem felel meg formálisan sem.

A DTKSZ-t az orosz tulajdonban lévő Dunaferr képviselője azután mondta fel, hogy a szakszervezet nem volt hajlandó elfogadni, hogy szerintük jogtalanul, csupán két részletben fizesse ki a munkáltató a társaságnál a béreket, az ISD Dunaferr „nehéz anyagi helyzetére” hivatkozva, és ez ellen, illetve a szerződés-felmondás ellen a Vasas szervezésében a dunaújvárosi kohászok és vasmunkások két alkalommal is tüntettek, egy ízben Budapesten, a Bajza utcai orosz nagykövetség épülete elé vonultak, majd később Dunaújvárosban a martinász szobra előtt tiltakoztak ismét.

A Vasas DV elnöksége mostani levelében úgy fogalmazott, „a magyar törvények ilyen mértékű semmibe vétele” már bizonyosan eljut, információként a Dunaferr tulajdonosaihoz is.

„Ha él a gyár, él a város” – de a Dunaferr vezetősége mintha nem ezért dolgozna

A cég vezetése a rossz gazdasági körülményekre panaszkodik, miközben a szakszervezetet és a munkásokat semmibe veszi, és mintha a fogukat húznák, mikor a profitból a dolgozóknak is kéne csöpögtetni valamennyit – a Dunaferrnél működő Vasas szakszervezet és a központi üzemi tanács vezetőivel riportoztunk Dunaújvárosban.

Kiss Soma Ábrahám korábbi riportja a tarthatatlan dunaújvárosi helyzetről itt olvasható.

Címlapkép: Mérce fotó