Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormányhoz fordult segítségért a Vasas, mert szerinte lábbal tiporja a magyar törvényeket a Dunaferr

Ez a cikk több mint 3 éves.

Levélben fordult a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Szijjártó Péter külügyminiszterhez és Palkovics László innovációs és technológia miniszterhez, felhívva figyelmüket: aggódva figyelik, hogy a Dunai Vasmű termelésével, illetve törvényes működésével valami nincs rendben, és ezt már a saját bőrükön érzik a munkavállalók.

A Dunaferr az elmúlt tíz évben – két év kivételével – veszteséges, a dolgozók a munkahelyek megtartása érdekében folyamatosan mondanak le egyes juttatásaikról, azzal a feltétellel, hogy azokat később megkapják. Az érdekvédelmet azonban nehezíti, hogy a cég augusztus 14-én felmondta a pluszjuttatásokat biztosító kollektív szerződéseket, október óta pedig a fizetésüket, illetve a béren kívüli juttatásaikat is csúsztatva kapják meg a dolgozók. Ezzel a szakszervezetek szerint a cég sorozatosan megsértette a Munka Törvénykönyvét, és folyamatosan nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat. Ahogy azt a Mércén is megírtuk, a Vasas ezért jogi útra terelte az ügyet, a bíróság pedig elmarasztalta a Dunaferrt.

A munkáltató intézkedései miatt azonban a szakszervezetek szerint már meg is indult a munkavállalók elvándorlása bizonyos munkakörökben, ami komoly veszélyt jelenthet a Dunaferr jövőbeni működésére.

„A munkabérek kifizetésének átütemezéséből, és a jelenlegi termelési szintből feltételezhető, hogy  a szeretet ünnepére sem készülhetnek felhőtlenül azok a munkavállalók, akik a Covid-19 vírus által nehezített körülmények között is erejükön felül teljesítenek.

Felháborítónak tartjuk és elítéljük, hogy a Dunaferr vezetése szándékosan és tudatosan lábbal tiporja a magyar törvényeket és fennhéjázó módon, törvényen felülinek érzi magát. Ezzel a Dunaferr dolgozóinak, családtagjainak, a térségben és a régióban élő embereknek a megélhetését veszélyeztetik”

– írják a szakszervezetek.

Levelükben emellett arról is tájékoztatják a minisztereket, hogy bár a cég igazgatósága nemrég kétszer is összehívta közgyűlését, ahol igazgatósági tagokat, bizottsági tagokat, illetve igazgatót kellett volna választani a vállalat élére, ez azonban minden alkalommal meghiúsult, ugyanis a többségi részvény tulajdonosi képviselő nem jelent meg.

„Véleményünk szerint a magyar törvényeknek az ISD Dunaferr Zrt. működése jelenleg nem felel meg, mivel sem igazgatósága, sem felügyelő bizottsága, sem cégvezetője nincsen”

– hívják fel a figyelmet.

A szakszervezetek szerint ráadásul mindez oly mértékben hat a nemzetgazdaságra, amely az állam számára mindenképpen fontos kell, hogy legyen:

nem lehet kérdés, hogy a nemzetgazdaságnak szüksége van erre az acélgyárra, szükség van azokra a munkavállalókra, akik erejüket és olykor egészségüket nem kímélve mindent megtesznek azért, hogy a Dunaferr működjön – olvasható a levélben.

Bár a Vasas többször is próbált egyeztetni a menedzsmenttel, majd tüntetést is szervezett Budapesten az Orosz Föderáció Nagykövetsége előtt, illetve Dunaújvárosban, az elégedetlen dolgozók hangja úgy tűnik, nem ért el a tulajdonosokhoz.

„Reméljük, hogy segélykiáltásunk elér Önökhöz, és mindent megtesznek azért, hogy a Dunaferr munkavállalóinak munkahelye megmaradjon és a csaknem 100 ezer érintett magyar állampolgár megélhetése, jövője biztosított legyen”

– üzenik a szakszervezetek a minisztereknek.

Címlapkép: Az elsõ csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI