Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Addig nem mennek el a kizárt szakszervezetisek, amíg be nem engedik őket a Dunaferrhez

Ez a cikk több mint 3 éves.

Reggel hat óta állnak a szakszervezeti vezetők a dunaújvárosi Dunaferr kapujában, ugyanis nem engedik be őket a vasműbe, a szövetségi tanács előre bejelentett ülésére. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt nyilatkozta a Mércének: ha kell, a hideg ellenére váltásban állnak az épület előtt, ám addig nem hagyják el a helyszínt, amíg be nem jutnak.

Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, Molnár Lászlót és a szakszervezet két alelnökét, Hegedűs Lászlót és Győri Gábort, valamint Eszenyi Andrást sem engedték be: ők hárman az ISD Dunaferr Zrt. munkavállalói delegáltjai és egyben a cég felügyelőbizottságának választott tagjai is.

László Zoltán úgy tudja, a biztonsági szolgálat rendelkezik egy listával, amelyen azok nevei szerepelnek, akik akkor sem mehetnek be a gyárba, ha egyébként állandó bejárásuk van oda: ezek a személyek főként a helyi szakszervezet vezetői, az üzemi tanács elnöke és tudomásuk szerint ezen a listán szerepelnek a frissen kinevezett igazgatótanács tagjai is.

Ahogyan a vasmű körül kialakult helyzetről a Mérce is többször beszámolt: a cégnek szeptember 30. óta nem volt igazgatósága, illetve felügyelőbizottsága, november végén ezért a cégszerű működés törvényes visszaállítására szólította fel a Dunaferr vezetését a területileg illetékes cégbíróság. László Zoltán szerint az egyik kisebbségi tulajdonos már elkezdte kinevezni a megfelelő számú képviselőket, így az igazgatótanács tagjait is, hogy eleget tegyen a törvényes működés szabályainak.

A gyár előtt állók órák elteltéve is csak arra várnak, hogy megtudják, milyen jogalapon nem engedik a vállalat belépni a szakszervezet választott tisztségviselőit, a saját munkavállalóit:

„és arról is szeretnénk információt kapni, hogy pillanatnyilag mi a helyzet – mert most azt sem tudjuk, hogy merre van az előre”

-foglalta össze László Zoltán a vállalat körül kialakult helyzetet.

Az alelnök hozzátette: addig nem hagyják el a helyszínt, amíg legalább választ nem kapnak kérdéseikre, vagy a helyi szakszervezeti vezetők be nem léphetnek a gyárba.

„Értjük, hogy vannak nehézségek, értjük, hogy vannak tulajdonosi viták és hiszünk is mindenkinek, de a törvény azt mondja, hogy be kell engedni a választott tisztségviselőt. Ebből mi sem tudunk engedni.”

A helyzet mindeközben egyre tarthatatlanabbá válik a dolgozók számára: a folyamatosan csúszó bérek és a bizonytalanság miatt egyre többen távoznak a cégtől. Ahogyan a novemberi, úgy valószínűleg a decemberi béreket sem fogják egyben megkapni a munkavállalók.

A zavaros ügy mögött az áll, hogyJevgenyij Tankiljevics, a cég tulajdonképpeni vezetőjének megbízatása június 30-án lejárt, és noha meghosszabbították, de így is csak szeptember 30-ig szólt, elvileg. Ennek ellenére jelenleg legfőbb, általános vezérigazgató-helyettesként hivatkozik saját magára, legalábbis így írja alá a dolgozóknak küldött leveleket, melyekben hol a cég szorult helyzetére hivatkozva tájékoztat a bérek késéséről, hol ukrán portyázókra utalva vádolja Tetjana Tarutát, az ISD Dunaferr alapítójának lányát (az igazgatóság egyetlen, érvényes megbizatással rendelkező tagját) és csapatát a cég működésének megzavarásával.

Közgyűlést, amin tisztségviselőket lehetne választani, nem tartottak a cégnél az elmúlt hónapokban: szeptember 30-ára, október 20-ára és december harmadikára is összehívtak közgyűlést, azonban ezek valamennyi alkalommal határozatképtelenek voltak, nem utolsó sorban azért, mert nem sikerült eldönteni, hogy ki is az orosz többségi tulajdonos legitim képviselője (vagy meg sem jelent valamelyik fél). A harmadikai közgyűlésre amellett, hogy Tankiljevicsék nem mentek el, Tarutát viszont nem engedték be. A legközelebb december 17-re kitűzött közgyűlést azonban már kénytelen lesz megtartani a vezetőség, ha meg akar felelni a cégbíróság felszólításának, hogy elkerülje a cég kényszertörlését.

A cikkben említett, kitiltott helyi szakszervezeti alelnök, Győri Gábor a Vasas oldalán, videóban foglalja össze a reggel történéseit: