Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Dunaferr vezetése ukrán zsoldoscsapat támadásáról ír, a többségi tulajdonos szerint nem történt atrocitás

Ez a cikk több mint 3 éves.

A dunaújvárosi Dunai Vasmű körül tovább dagad a botrány: péntek este egy nagyjából 50 fős csoport próbált bejutni a gyárkomplexum területére, ezt azonban a rendőrség megakadályozta. A cég honlapjára kihelyezett közlemény szerint az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör próbálta „zsoldoscsapattal” elfoglalni a Dunaferrt, a többségi tulajdonos magyarországi képviselője, dr. Mikó István szerint a hírekkel ellentétben sem a városban, sem a gyárban nem történt atrocitás, írja a duol.hu.

Péntek este a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt létszámmal volt jelen Dunaújvárosban több helyszínen is, miután információt kapott arról, hogy a városban többen jogellenes magatartásra készülnek. A nagyjából 50 fős, security-kabátos csoport tagjait a rendőrök feltartóztatták, igazoltatták és visszafordították, a vasgyár esti műszakváltása a történtek ellenére rendben zajlott, írta Pintér Tamás polgármester péntek esti Facebook-bejegyzésében. A jobbikos polgármester a Telexnek adott nyilatkozatában korábban arról számolt be, hogy a rendőri intézkedés ellenére mégis sikerült pár külsős biztonsági őrnek eljutnia a gyárhoz, de nem sikerült bejutniuk.

Az ISD Dunaferr honlapjára szombat reggel felkerült közlemény szerint az akciót Mikó István és az ukrán kisebbségi kör hajtotta végre.

„Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a DUNAFERR ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a DUNAFERR információi szerint, toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták” – áll a közleményben.

A cégvezetés szerint továbbá „gyakorlatilag le akarták rohanni és jogalap nélkül akarták elfoglalni a vállalatot azok, akik az elmúlt hónapokban hamis meghatalmazásokkal és a járványhelyzet által előidézett jogi hézagokat kihasználva próbálták átvenni a cég irányítását.”

Mikó, aki a cég 99,64 százalékát tulajdonló ciprusi Steelhold Ltd. és a mögötte álló entitás, az orosz Vnyesekonombank magyarországi képviselője, a duol.hu-nak a cég közleményének publikálása előtt adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a tulajdonosnak továbbra is az a célja, hogy az ISD Dunaferr Zrt.-t tovább működtesse és ehhez a feltételek adottak legyenek. Mikó szerint ehhez az első lépés az, hogy  a cég székhelyén belül láthassák el feladatukat, de az elmúlt hónapokban az érvényes megbízatással már szeptember óta nem rendelkező vezérigazgató-helyettes, Jevgenyij Tankiljevics és az általa vezetett menedzsment ebben nem volt partner. A főrészvényes megbízottja továbbá állította, hogy a péntek esti balhé következtében sem a városban, sem a gyárban nem történt atrocitás a délutános-éjszakás műszakváltás során.

A Dunaferr hónapokon keresztül működött megbízott vezetés nélkül, a jogszerű működés visszaállítására a közelmúltban több kísérlet volt, ám ezek kudarcba fulladtak, mert Jevgenyij Tankiljevics nem ismerte el valódinak a közgyűlésre érkező személyek által felmutatott dokumentumokat, és megtagadta a résztvevők bejutását. A lejárt megbízatású vezérigazgató-helyettes több alkalommal is megtagadta az ukrán tulajdonosi kör képviselőinek bejutását az üzem területére. Tankiljevics ráadásul a szakszervezettel sem áll szóba, decemberben a helyi Vasas képviselőit azzal vádolta meg, hogy az „ukrán hordák” mellé állt, majd azonnali hatállyal kirúgta a Dunaferr Vasas vezetőit.

Március 11-én felszámolási eljárás indult az ISD Dunaferr ellen, miután a Székesfehérvári Törvényszék az Atestor Anyagvizsgálat-Mé­réstechnika Kft. kezde­mé­nyezésére első fokon megállapította a vas- és acélipari társaság fizetésképte­lenségét. Mikó István a felszámolás elkerülése érdekében március végén feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNYI), a Steelhold ugyanis jogi útra terelve szeretné visszaállítani a Dunaferr törvényes működését. A Steelhold kérelmezte annak a hitelezőnek a jogi képviselőjét, amely a fizetésképtelenség megállapítását kezdeményezte, hogy vonja vissza erre vonatkozó kérelmét.

Március 26-án végre sikerült határozatképes közgyűlést tartani, a részvényesek 99,994%-a jelen volt. A rendkívüli közgyűlés megválasztotta az igazgatóság és felügyelő bizottság tagjait, módosította a társaság alapszabályát, de a változásbejegyzés iránti kérelem még a cégbíróságnál van.

Mindeközben a dolgozók helyzete továbbra sem ideális: október óta csúsztatva, két részletben kapták meg a fizetésüket és a béren kívüli juttatásaikat a Dunaferr dolgozói, a márciusi fizetések pedig április 10-ig egyáltalán nem érkeztek meg.

Végül a bérek első részlete (200 ezer forint) utalásra került, de a második részletre csak április végén számíthatnak a munkavállalók. A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint a helyzet ennek ellenére nem megoldott, ezért arra szólította fel az államot és a hatóságokat, hogy avatkozzanak be. „Igenis, van tennivalója, elmaradása az államigazgatásnak” – írta a szakszervezet keddi közleményében.

A Vasas korábban jogi útra terelte a csúsztatott fizetések ügyét, a bíróság pedig elmarasztalta a Dunaferrt, a jogsértés ennek ellenére folytatódik. Molnár László, a Dunaferr Vasas Szakszervezet elnöke a duol.hu-nak néhány nappal ezelőtt arról számolt be, hogy nagyon sok a felháborodott munkavállaló, a helyzetet azonban nehezíti, hogy a veszélyhelyzet miatt nem tarthatnak demonstrációt, a sztrájk lehetősége pedig fel sem merült, mivel így is alig (kb. 30%-os szinten) termel a gyár.