Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több napos késéssel elkezdték kifizetni a Dunaferr dolgozóit, a Vasas hatósági és állami közbelépést követel

Ez a cikk több mint 2 éves.

Miután október óta csúsztatva, két részletben kapták meg a fizetésüket és a béren kívüli juttatásaikat a Dunaferr dolgozói, a napokban bekövetkezett, amitől a Vasas Szakszervezeti Szövetség tartott: egyáltalán nem érkeztek meg a márciusi fizetések április 10-én. A Dunaferr banktechnikai okokra hivatkozott, a szakszervezet azonban bárki, akinek minimális ismerete van a banki átutalások, illetve a pénzváltás folyamatáról, kétkedve fogadta a cég magyarázatát.

A Vasas szerint a dolgozókat nem érdekli a magyarázkodás, és nem nézik jó szemmel a munkáltató szakszervezetekkel szembeni fenyegetéseit sem, ezért hétfőn a munkavállalók egy csoportja és a tavaly decemberben jogszerűtlenül elbocsátott szakszervezeti vezetők az igazgatóság épületéhez vonultak, hogy választ kaphasson Jevgenyij Tankiljevics vezérigazgató-helyettestől, mekkora a baj, mire készüljön a több ezer dolgozó, akik teljes bizonytalanságba kerültek a cég menedzsmentje miatt az utóbbi időben.

„A magát még mindig cégvezetőnek tartó személy azonban nem volt hajlandó szembenézni a dolgozóival”

– számolt be a Vasas.

Bár a bérek első részlete (nettó 200 ezer forint) végül aznap délután utalásra került, a szakszervezet mégsem látja megoldottnak a helyzetet:

„Nem fűzünk komoly reményeket ahhoz, hogy a vezetés – amely a cég jelenlegi helyzetét okozta – hitelt érdemlő válaszokat fog adni. Ezért újfent felszólítjuk az államot, a hatóságokat, hogy avatkozzanak be! Igenis, van tennivalója, elmaradása az államigazgatásnak”

– közölte a szakszervezet, szerinte ugyanis csupán a céggel kapcsolatos nyilvános adatokból is jól látható a Dunaferrnél fennálló jogszerűtlen állapot és az elkövetett törvénytelenségek:

  • a cég nem adta le a 2019-es beszámolóját;
  • nincs megbízott könyvvizsgálója;
  • nincs felügyelőbizottsága, igazgatótanácsa és megbízott cégvezetője;
  • eltávolította a szakszervezet vezetőit
  • és 7 hónapja törvénytelenül, részletekben fizet bért és egyéb járandóságokat.

A szakszervezet szerint az állam nem nézheti szótlanul, hogy több ezer dolgozó és családjaik, illetve beszállítók, vállalkozások és szolgáltatók megélhetése közvetlen veszélybe kerüljön, valamint egy egész város és térsége menjen tönkre „néhány ember felelőtlen és törvényeket sértő tevékenysége miatt”.

A Vasas szerint érdemi beavatkozásra van szükség a hatóságok részéről, illetve az is érdekelné, hogy eddig miért nem tettek semmit a törvényesség helyreállításáért. A szakszervezet követeli, hogy a bérek, amelyekért a Dunaferr dolgozói becsülettel, keményen megdolgoztak, maradéktalanul és a törvényes határidőre legyenek kifizetve, illetve, hogy a munkáltató tartsa be a jogszabályokat, és haladéktalanul tájékoztassa az érdekképviseleteket a valós helyzetről.

Ahogy azt a Mércén is megírtuk, a Vasas korábban jogi útra terelte a csúsztatott fizetések ügyét, a bíróság pedig elmarasztalta a Dunaferrt, a jogsértés ennek ellenére folytatódik. Bár Tankiljevics nemrég még meglepően pozitívan számolt be a pénzügyi kényszerhelyzetben lévő Dunaferr ügyeinek alakulásáról, és arra is ígéretet tett, hogy egy jelentős tőketartaléknak köszönhetően februártól helyreáll a kifizetések rendje, ez végül nem történt meg, a háttérben ugyanis a vasmű vezetőségének súlyos következményekkel járó csatározása rajzolódott ki, amelyről ebben a cikkben számoltunk be.

Molnár Lászlót, a Dunaferr Vasas Szakszervezet elnöke a duol.hu-nak arról számolt be, hogy nagyon sok a felháborodott munkavállaló, a helyzetet azonban nehezíti, hogy a veszélyhelyzet miatt nem tarthatnak demonstrációt, a sztrájk lehetősége pedig fel sem merült, mivel a gyár így is alig (kb. 30%-os szinten) termel a gyár.