Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ötödik hónapja nem fizeti ki egyben a dolgozók bérét a Dunaferr, a kormány is beszállt a tárgyalásokba

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hétfőn, két nappal a fizetésnap előtt Jevgenyij Tankiljevics vezérigazgató-helyettes újra levélben fordult a Dunaferr dolgozóihoz, melyben közölte: a januári béreket sem tudja a dunaújvárosi vasmű a törvényben elvárt feltételeknek megfelelően teljesíteni – számolt be a szakszervezetek.hu.

A levél szerint a Dunaferr továbbra is pénzügyi kényszerhelyzetben van, ezért a társaságcsoport a februárban esedékes, januári béreket csak két ütemben tudja kifizetni. Vagyis a korábbi hónapokban már látott módon február 10-ig a nettó 200 ezer forintot meg nem haladó béreket teljes egészében kifizeti, az ezt meghaladó összegű nettó havi béreket viszont két részletben teljesíti. Ezzel együtt a cég már sorozatban az ötödik alkalommal szegi meg a Munka Törvénykönyve szabályait.

Tankiljevics decemberben még azzal biztatta a dolgozókat, hogy január 21-ére hívták össze az ISD Dunaferr tulajdonát képező Dutrade Zrt. közgyűlését, amely után szerinte jelentős tőketartalékhoz tudnak  hozzáférni. A közgyűlés után ez a tőke február után minden bérelem pontos és hiánytalan kifizetését teszi majd lehetővé – ígérte. A vezérigazgató-helyettes hétfői levele szerint lezajlottak a tárgyalások az elmúlt időszakban a stratégiai partnerekkel, és az ehhez kapcsolódó átvilágítások is, és még egy új információra is fény derült.

Mint arról korábban beszámoltunk, Dunaújváros önkormányzata tavaly októberben a kormány közbenjárását és segítségét kérte a Vasmű dolgozóinak.  Pintér Tamás polgármester részletes tájoktatatást adott a városban kialakult helyzetről a miniszterelnöknek, akit arra is megkért, hogy használja fel oroszországi kapcsolatait és segítse elő egy új befektető bevonását a céghez, ezzel biztosítva a gyár zavartalan működését, az ott dolgozók egzisztenciális biztonságát.

Erre azonban csak egy sablonválaszt érkezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, aki szerint a Dunaferr magántulajdonban álló gazdasági társaság, így működésére és gazdálkodására a kormánynak semmilyen befolyása nincs.

Ennek ellenére Tankiljevics leveléből most mégis az derül ki, hogy a tárgyalások jelenlegi szakaszában már a magyar kormány is aktívan részt vesz.

„A tárgyalásokat lezáró, az ISD Dunaferr Zrt. helyzetét stabilizáló és működését hosszú távon biztosító megegyezés mielőbbi létrejöttében bízunk, de e folyamat lefolyását, eredményét, és mindezek időigényét nem tudjuk befolyásolni”

– írja Tankiljevics, ezzel némileg bizonytalanná téve korábbi ígéretét, miszerint február után minden rendben lesz.

Álláspontja szerint ez a megegyezés tenné lehetővé a termelési szint emelését, melynek következtében a cég kikerülhetne a hónapok óta fennálló elégtelen kapacitási szinten történő működésből és annak negatív pénzügyi hatásaiból.

De amíg nincs megegyezés, addig tart a pénzügyi kényszerhelyzet, aminek okáról egyébként továbbra sem lehet tudni semmit.

A Mércén is több alkalommal foglalkoztunk a Dunaferr kálváriájával, a cég ugyanis ebben az eleve feszült helyzetben sem könnyítette meg a dolgozók érdekvédelmét. A cég augusztus 14-én felmondta a pluszjuttatásokat biztosító kollektív szerződéseket, október óta pedig nemcsak a fizetésüket, hanem a béren kívüli juttatásaikat is csúsztatva kapják meg a dolgozók. Ezzel a szakszervezetek szerint a cég sorozatosan megsértette a Munka Törvénykönyvét, és folyamatosan nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat. Ahogy azt a Mércén is megírtuk, a Vasas ezért jogi útra terelte az ügyet, a bíróság pedig elmarasztalta a Dunaferrt.

A cégnek ráadásul szeptember 30. óta nincsenek választott tisztségviselői, valamint felügyelőbizottsága. Ebből kifolyólag folyamatos belső csatározások zajlanak a vezetőségben, ami katasztrofális következményekkel járhat a gyár működése szempontjából.

Arról, hogy „Mi vezetett oda, hogy egy Dunaferr méretű nagyvállalat nyíltan szembe mehet a törvényekkel?”, Bábel Balázs, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke írt nagyobb terjedelmű cikket a Mércére nemrég.

Címlapkép: Az elsõ csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI