Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felszámolás indult a Dunaferr ellen, a tulajdonos képviselője feljelentést tett

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az ISD Dunaferr közgyűlése ismét csúszik, valamint felszámolási eljárás is indult a társaság ellen, amely állítólag már ki sem tudja fizetni a követeléseket, írja a Világgazdaság.

Korábban arról számoltunk be, hogy a cég körüli bonyodalmakra a csütörtöki közgyűlés tehetett volna pontot, ezt azonban már maga a Steelhold képviselője, Mikó István tette át péntek kilenc órára, miután kiderült, hogy az eddig ismertnél sokkal nagyobb a baj.

A Székesfehérvári Törvényszék az Atestor Anyagvizsgálat-Mé­réstechnika Kft. kezde­mé­nyezésére március 11-én első fokon megállapította a vas- és acélipari társaság fizetésképte­lenségét és elrendelte a felszámolását.

Az érvényes megbízatással nem rendelkező vezérigazgató-helyettes, Jevgenyij Tankiljevics  e-mailben, tájékoztatta a felszámolásról Tatjána Taruta kisebbségi tulajdonost, amelyben azt is jelezte, hogy a társaság ellen több felszámolási kérelmet is beadtak, de a Dunaferrnek még a követelések részleges kifizetésére sincs pénze, és a követelések összesített nagysága miatt nem is kívánja a bíróság által meghatározott fizetési határidő halasztását kérni. Külön érdekesség, hogy Tankiljevics egy héttel ezelőtti interjújában még bizakodóan beszélt a cég jövőjéről, ahol elmondta, hogy egy pénzügyi befektetővel kötött megállapodást, amely hosszú távra rendezné a dunai vasmű anyagi helyzetét. Ennek most a szöges ellentéte bizonyosodott be, ugyanis a Dunaferr– mint nem biztosított hitelező – még hitelekből sem tudná fedezni a követeléseket.

A felszámolás elkerülése érdekében csütörtökön feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNYI) az ISD Dunaferr Zrt. közvetlen tulajdonosa, a ciprusi Steelhold Ltd. képviseletében Mikó István.

A Steelhold ugyanis jogi útra terelve szeretné visszaállítani a Dunaferr törvényes működését, mert meglátása szerint éppen a jogszerűtlen működésen keresztül vezetett az út a társaság csütörtöki, rendkívül rossz helyzetéhez.

Mikó látni véli a felelősöket is. Ami a törvényes működést illeti: a vasmű alapszabályában szereplő Ferrorg Kft.-t például már 2017. augusztus 1-jén törölték a cégjegyzékből. Emellett az igazgatóságának az alapszabály szerint háromfősnek kellene lennie, de csak két igazgatója van, egyikük éppen Oroszországban tölti a börtönbüntetését, másikuk pedig nem rendelkezik érvényes megbízatással.  Három fő hiányzik a nyolc fős felügyelőbizottságból is.

A Dunaferr jogszerű működésének visszaállítására a közelmúltban több kísérlet volt, ám ezek kudarcba fulladtak, mert Jevgenyij Tankiljevics nem ismerte el valódinak a közgyűlésre érkező személyek által felmutatott dokumentumokat, és megtagadta résztvevők bejutását. A lejárt megbízatású vezérigazgató-helyettes több alkalommal is megtagadta az ukrán tulajdonosi kör képviselőinek bejutását az üzem területére. Tankiljevics ráadásul a szakszervezettel sem áll szóba, decemberben a helyi Vasas képviselőit azzal vádolta meg, hogy az „ukrán hordák” mellé állt, majd azonnali hatállyal kirúgta a Dunaferr Vasas vezetőit.

A Mikó István által tett feljelentés a lejárt megbízatású vezérigazgató-helyettes és  két munkatársa felelősségére összpontosít.

Tankiljevics ugyanis néhány nappal megbízatásának lejárta előtt a Dunaferr képviseletében átruházta a társaság minden, feltehetően milliárdos nagyságrendű tőke- és járulékkövetelését, követelésállományát – több mint ötven cég esetében – a Safin Handels G.m.b.H.-ra.

Mikó javasolja, hogy a nyomozásba vonják be a Magyar Nemzeti Bankot és a Gazdasági Versenyhivatalt. Az előbbit annak megállapítására, hogy a Safin rendelkezik-e Magyarországon pénzügyi szolgáltatói engedéllyel, az utóbbit pedig azért, mert az osztrák cég megszerezte a magyar kohóipari szektor követelésállományának többségét.

A Steelhold képviselője elmondta, hogy a tulajdonos a Székesfehérvári Törvényszéken benyújtotta a fizetésképtelenség megállapítását kezdeményező fél képviselőjének az eljárás megszüntetése iránti kérelmét. Mikó emellett azt is kifejtette, hogy

,,a holnap tartandó online közgyűlésen megválasztásra kerülő vezetőség a tulajdonossal együtt továbbra is a társaság megmentésén, törvényes működés helyreállításán fog dolgozni”.