Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novembertől ismét jogellenesen, két részletben fizeti a béreket a Dunaferr

Ez a cikk több mint 1 éves.

Novembertől ismét jogellenesen, két részletben fizeti ki a béreket az ISD Dunaferr – derül ki a Vasas Szakszervezeti Szövetség Facebook-oldalán megjelent közleményből. A szakszervezet bejegyzése szerint a vállalat „önjelölt vezetője”,  Jevegnyij Tankiljevics tegnap levélben tájékoztatta erről a dolgozókat. A Vasas sérelmezi, hogy a cég ezt egy olyan helyzetben teszi, amikor mindenkinek sokkal nehezebb az élete a drágulás miatt. Hozzáteszik, hogy mindezért a Dunaferr vezetése őket teszi felelőssé:

„És a levelében kit hibáztat ezért? A saját maga felelősségét ismeri el, mint aki az operatív feladatokért felel, aki a céget átláthatatlanul, felhatalmazás nélkül vezeti? Nem! A szakszervezetet, amelyik tájékoztatót szervezett, mert igyekszik minden eshetőségre, így a legrosszabbra is felkészülni, felkészíteni a tagjait.

Egy ilyen helyzetben, amikor emberek ezreinek a megélhetése forog kockán, és az ISD Dunaferr vezetése semmilyen tájékoztatást nem ad a cég helyzetéről, ez a minimum, amit megtehetünk!”

– írják, utalva arra, hogy november 3-án a Szövetségi Tanács kérésére egy tájékoztatót tartottak a munkavállalók számára arról, hogy mi történhet egy, a céget érintő felszámolási eljárás során. A Vasas tegnapi, munkavállalóknak címzett leveléből kiderül az is,

a tájékoztatón az előadók általánosságban ismertették a felszámolásról szóló törvényt és annak folyamatát, hangsúlyozva azt, hogy az nem a Dunaferről szól.

Megjegyezik azt is, hogy egy nappal korábban a Dunaferr Ifjúsági Szervezet ugyanebben a témában szintén tartott tájékoztatót, ennek ellenére a vállalat vezetése csak a Vasast „támadja”.

„Nagyon elegünk van már abból hogyha a Dunafermél bármilyen probléma van, azért minden alkalommal minket állítanak be bűnösnek. A fizetés több részletben történő kifizetése szerintünk csak is a menedzsment tevékenységének köszönhető!”

A szakszervezet határozott véleménye az is, hogy a felelősök nem ők, hanem azok, akik mindenféle törvényi felhatalmazás nélkül, a munkavállalók tájékoztatását semmibe véve, „a jogos járandóságaikat visszatartva tevékenykednek a Dunaferr területén”.

A szakszervezet azután szervezte meg a tájékoztató beszélgetést, hogy dr. Mészáros Lajos október 17-én megjelent a Facebook-bejegyzése miatt a dolgozókban „rengeteg kérdés fogalmazódott meg”. Ebben a képviselő úgy fogalmazott:

„Bár még egy rövid ideig lélegeztető gépen el tudott volna vegetálni a gyár, de az Unió 8. szankciós csomagja a fő tulajdonos orosz bankot is érinti, így teljesen ellehetetlenült bármiféle állami beavatkozás. Ezzel Brüsszel megadta a kegyelemdöfést a már amúgy is térdre ereszkedett Dunaferrnek. A várható pénzügyi összeomlás a cég felszámolásához vezethet.”

Amint arról korábban beszámoltunk, szeptember végén kokszhiányra hivatkozva leállították a Vasmű kettes számú (akkor egyedüliként működő) kohóját, amivel egy hétre az üzem termelése teljesen leállt. A dolgozók a leállásról a hírekből értesültek.

a gyárban már tavaly év végén is kényszerleállásra kényszerültek, az akkor még éppen csak kezdődő energiaválság miatt. A Dunaferr az elmúlt években elsősorban azzal került be a hírekbe, hogy bizonytalan volt, melyik – ukrán, avagy orosz kötődésű – gazdasági érdekcsoport vezeti a céget valójában, illetve a vezetőség nem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezettel a kollektív szerződésről, de még a béreket is csúsztatva fizette ki. A helyzet rendezése érdekében végül az államnak is be kellett avatkoznia.

Címlapkép: Máthé Zoltán / MTI