Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

3 igen Tatáért! – vasárnap szavaznak a tataiak az életüket meghatározó tóparti gigaberuházásról

Ez a cikk több mint 1 éves.

A népszavazás közeledtével már kampánylázban égnek a civilek és a lakosok egyaránt, ugyanis július 31-én az egész várost érintő kérdésekben dönthetnek majd a tataiak. Amint arról beszámoltunk, április végén döntött a Helyi Választási Bizottság (HVB), hogy az összegyűlt aláírások száma alapján ki kell írni a helyi népszavazást a tatai Öreg-tó partjára épülő gigaberuházással kapcsolatban.

A kampány még májusban startolt el, – amiről Czékmán Bendegúz kollégánk egy riportot is készített- ,  ám útközben akadtak kisebb nehézségek is. A Stop Avalon Tata és a TETT (Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért) annak érdekében, hogy a városlakók, minél nagyobb arányban vegyenek részt a július 31-i népszavazáson, és mondják el a véleményüket az Avalon projektjéről, 40 plakátot kihelyezett ki a városban, melyeket valaki vagy valakik módszeresen levagdostak, valamint többre „Go Avalon Go” („Gyerünk Avalon, gyerünk”) feliratú, a hotelépítést támogató matricákat ragasztottak. A tatai civilek most online kampányolásba kezdtek, helyi lakosok felhívásait osztják meg közösségi oldalaikon, ezzel is ösztönözve mindenkit, hogy vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak 3 igennel a 3 kérdésre.

A tatai népszavazás kérdései:

1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?


Ahogyan arról már több alkalommal is is írtunk, a Hell Energy cégcsoporthoz tartozó Avalon szállodalánc  2020 májusában megvásárolt két telket a tatai Öreg-tó partján, amelyekre egy ötcsillagos szállodát készül építeni, a most kihasználatlanul álló Esterházy-lovarda műemlék épületét pedig étteremmé alakítaná át. A tervezett beruházással a helyi civileknek elsősorban az a problémája, hogy veszélybe kerülnének a tó környezeti értékei. Emellett a műemlék- és városvédelmi szempontok sem elhanyagolhatók, hiszen a szállodafejlesztés érintené többek közt az Esterházy-istálló műemlék épületét és befolyásolná a tópart látképét is.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a nyár közepére meghirdetett időpont miért nagyon szerencsétlen a részvétel szempontjából. Tatán egy igen jelentős, 10 ezres embertömeget kell majd elvinni az urnákhoz, ami nem lesz könnyű feladat a nyári hónapokban, amit sokan nyaralással is töltenek.  Ám ez a lakosokat láthatóan nem riasztja el a részvételtől, többen kijelentették, nyaralás ide vagy oda, haza fognak menni a népszavazásra.

A hányattatott sorsú tatai népszavazás kiírásához másfél évvel ezelőtt kezdték el gyűjteni az aláírásokat a helyiek, néhány nappal később azonban megjelent egy rendelet, melynek értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kellett szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így az ő kezdeményezésüket is hosszú időre befagyasztotta a kormány. Ugyanakkor – járvány ide vagy oda – Orbán Viktor „gyermekvédelmi” népszavazásának kedvéért például már tavaly nyáron engedélyezte a kormány az országos népszavazások megtartását, a helyi népszavazások pedig csak az idei választások után, április 10-étől folytatódhattak, amit igencsak nehezményeztek a tataiak.


A tatai népszavazás nemrég a parlamentben is előkerült, ahol Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője arra szólította fel a Fidesz-KDNP-t frakcióját, hogy kampányoljanak a tatai népszavazás érvényességéért, és azért, hogy minél többen adják le szavazatukat a Stop Avalon Tata által kezdeményezett helyi referendumon. A képviselő hozzászólására Fürjes Balázs államtitkár reagált, aki válaszában kifejtette, támogatja a civilek népszavazását az Öreg-tó partjára tervezett gigaberuházásról.

Címlapkép: Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce