Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Másfél év időhúzás után eldőlt: lesz népszavazás Tatán az Öreg-tó partjára tervezett szállodáról

Ez a cikk több mint 1 éves.

Jó hírt kaptak az Öreg-tó védelméért harcoló tataiak, a mai napon ugyanis arról döntött a Helyi Választási Bizottság (HVB), hogy az összegyűlt aláírások száma alapján ki kell írni a helyi népszavazást – tudtuk meg Szalay Ildikótól, a Stop Avalon Tata civil mozgalom alapítójától.

A hányattatott sorsú tatai népszavazás kiírásához másfél évvel ezelőtt kezdték el gyűjteni az aláírásokat a helyiek, néhány nappal később azonban megjelent egy rendelet, melynek értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kellett szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így az ő kezdeményezésüket is hosszú időre befagyasztotta a kormány. Ugyanakkor – járvány ide vagy oda – Orbán Viktor „gyermekvédelmi” népszavazásának kedvéért például már tavaly nyáron engedélyezte a kormány az országos népszavazások megtartását, a helyi népszavazások pedig csak az idei választások után, április 10-étől folytatódhattak, amit igencsak nehezményeztek a tataiak.

A tatai népszavazás célja, hogy megakadályozza az állam által előszeretettel támogatott Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon tóparti luxusszállodájának megépülését. A legnagyobb tét egyértelműen a tó környezeti értékeinek megőrzése, amelyeket olyan jelentős nemzetközi garanciák védenek, mint például a Natura2000 és a Ramsari-egyezmény, hiszen minden évben itt telel át több tízezer – minden apróbb környezeti változásra, így minden bizonnyal egy nagyszabású tóparti építkezésre is rendkívül érzékeny – vadlúd, valamint a műemlék- és városvédelmi szempontok sem elhanyagolhatók, hiszen a szállodafejlesztés érintené többek közt az Esterházy-istálló műemlék épületét és befolyásolná a tópart látképét is.

A HVB mai döntésének értelmében a tataiak mindhárom kérdése zöld utat kapott, a népszavazást pedig a törvény szerint a következő testületi ülésen be kell jelentenie a polgármesternek. Ez Szalay Ildikó információi szerint valószínűleg május 25-én lesz esedékes, a népszavazás dátumának kiírására pedig innentől számítva 30 napja lesz a városi képviselő-testületnek. Vagyis legjobb esetben még aznap ki is tűzhetik a helyi referendum dátumát, ami legkorábban júliusra, legkésőbb októberre eshet.

A szálloda kérdése a másfél évvel ezelőtti aláírásgyűjtéskor érezhetően sokakat megmozgatott, az aktivisták néhány nap alatt a kiíráshoz szükséges 4175 aláírás sokszorosát, több mint hétezer aláírást gyűjtöttek össze. Amennyiben a Stop Avalon mozgalom sikerre viszi a népszavazást, azzal megakadályozhatják a tóparti szállodaépítést, valamint a beruházásra kiszemelt terület környezetét.

A tatai népszavazás kérdései:

1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?”
Címlapkép: Tiltakozók a tatai Öreg-tó átölelésénél. / Mérce