Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fürjes Balázs is támogatja a tataiak népszavazását a tóparti gigaberuházásról

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gurmai Zita az MSZP frakcióvezető-helyettese tegnap a parlamentben arra szólította fel a Fidesz-KDNP-t frakcióját, hogy kampányoljanak a tatai népszavazás érvényességéért, és azért, hogy minél többen adják le szavazatukat a Stop Avalon Tata által kezdeményezett helyi referendumon. A képviselő hozzászólására Fürjes Balázs államtitkár reagált, aki válaszában kifejtette, támogatja a civilek népszavazását az Öreg-tó partjára tervezett gigaberuházásról.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, másfél éves huzavona után mégis lesz népszavazás Tatán, melynek célja, hogy megakadályozza az állam által előszeretettel támogatott Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon tóparti luxusszállodájának megépülését.

Gurmai felszólalásában elmondta, a civil lakosság a fideszes polgármesterrel  ellentétben nem szeretné, ha megépülne a beruházás, hiszen az Öreg-tó képét is elrontaná, valamint tönkretenné a többek között a Natura2000 és a Ramsari-egyezmény, által is védett partszakaszt. A projektet még Bencsik János, a tatabányai választókerület fideszes országgyűlési képviselője is elutasítja, a politikus ugyanis több erre utaló nyilatkozatot is tett az elmúlt időszakban. Gurmai arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyár közepére kiírt népszavazás miatt előfordulhat, hogy nem éri el a részvétel az érvényességi küszöböt. Tatán egy igen jelentős, 10 ezres embertömeget kell majd elvinni az urnákhoz, ami nem lesz könnyű feladat a nyári hónapokban, amit sokan nyaralással is töltenek. Az MSZP képviselője szerint pedig éppen ezért kéne Bencsiknek és a Fidesznek nyíltan és tevőlegesen kampányolnia a népszavazás mellett, hogy minél több ember tudjon dönteni a beruházásról.

„Az emberek szava szent. A legjobb úton van az ügy, hogy a tatai polgárok meghozzák döntésüket a beruházásról”

– fogalmazott Fürjes Balázs Gurmai felszólalása után. Az államtitkár biztosította a tataiakat, a kormány és a hatóságok tiszteletben fogják tartani a népszavazás döntését.

Fürjes hozzátette, ezúton is bátorít minden tatai polgárt, hogy éljen a választójogával, vegyen részt a népszavazáson és a saját véleményének megfelelően szavazzon.

A hányattatott sorsú tatai népszavazás kiírásához másfél évvel ezelőtt kezdték el gyűjteni az aláírásokat a helyiek, néhány nappal később azonban megjelent egy rendelet, melynek értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kellett szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így az ő kezdeményezésüket is hosszú időre befagyasztotta a kormány. Ugyanakkor – járvány ide vagy oda – Orbán Viktor „gyermekvédelmi” népszavazásának kedvéért például már tavaly nyáron engedélyezte a kormány az országos népszavazások megtartását, a helyi népszavazások pedig csak az idei választások után, április 10-étől folytatódhattak, amit igencsak nehezményeztek a tataiak.

A tatai népszavazás kérdései:

1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?
Címlapkép: Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce