Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiírták a tatai népszavazást, a nyárközepi időpont nem kedvez a mozgósításnak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Eljött a várva várt nap, 2022. Július 31-én (06.00-19.00 óra között) tudtok a szavazóurnák elé járulni és szavazataitokkal hozzájárulni a népszavazási kezdeményezés eredményességéhez – írja Facebook-oldalán a STOP Avalon Tata civilszervezet. A népszavazás kezdeményezője, a szervezet alapítója, Szalay Ildikó posztjában úgy fogalmaz:

„Két évvel ezelőtt a Stop Avalon Tata Civil Mozgalom alapítójaként azt ígértem Nektek, hogy felemeljük a szavunkat az Öreg-tó természeti és műemléki értékeit romboló tervezett építkezés megakadályozása érdekében, és a tataiak helyi népszavazás formájában fognak tudni dönteni erről a kérdésről. Ígéretem beváltottam, eljött a várva várt nap.”

Hozzáteszi, a történelmi jelentőségű lehetőség tehát adott, és „ennek sikere már rajtatok, felelősségteljes tatai lakosokon múlik”. Arra hívja fel a lakosokat, hogy győzzék meg családtagjaikat, barátaikat, az ellendrukkereket is a részvétel fontosságáról.

Amint arról beszámoltunk, április végén döntött a Helyi Választási Bizottság (HVB), hogy az összegyűlt aláírások száma alapján ki kell írni a helyi népszavazást.

Czékmán Bendegúz kollégánk tatai riportjában arról ír, hogy a várható nyári időpont könnyen veszélybe sodorhatja a népszavazás érvényességét.

Tatán egy igen jelentős, 10 ezres embertömeget kell majd elvinni az urnákhoz, ami nem lesz könnyű feladat a nyári hónapokban, amit sokan nyaralással is töltenek. Szalay Ildikó szerint nem véletlenül van az, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választásokat tavasszal és ősszel, nem pedig a nyár közepén tartják.

A szálloda kérdése a másfél évvel ezelőtti aláírásgyűjtéskor érezhetően sokakat megmozgatott, az aktivisták néhány nap alatt a kiíráshoz szükséges 4175 aláírás sokszorosát, több mint hétezer aláírást gyűjtöttek össze. Amennyiben a Stop Avalon mozgalom sikerre viszi a népszavazást, azzal megakadályozhatják a tóparti szállodaépítést, valamint a beruházásra kiszemelt terület környezetét.

A tatai népszavazás kérdései:

1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?

A hányattatott sorsú tatai népszavazás kiírásához másfél évvel ezelőtt kezdték el gyűjteni az aláírásokat a helyiek, néhány nappal később azonban megjelent egy rendelet, melynek értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kellett szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így az ő kezdeményezésüket is hosszú időre befagyasztotta a kormány. Ugyanakkor – járvány ide vagy oda – Orbán Viktor „gyermekvédelmi” népszavazásának kedvéért például már tavaly nyáron engedélyezte a kormány az országos népszavazások megtartását, a helyi népszavazások pedig csak az idei választások után, április 10-étől folytatódhattak, amit igencsak nehezményeztek a tataiak.

A tatai népszavazás célja, hogy megakadályozza az állam által előszeretetteltámogatott Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon tóparti luxusszállodájánakmegépülését. A legnagyobb tét egyértelműen a tó környezeti értékeinek megőrzése, amelyeket olyan jelentős nemzetközi garanciák védenek, mint például a Natura2000 és a Ramsari-egyezmény, hiszen minden évben itt telel át több tízezer – minden apróbb környezeti változásra, így minden bizonnyal egy nagyszabású tóparti építkezésre is rendkívül érzékeny – vadlúd, valamint a műemlék- és városvédelmi szempontok sem elhanyagolhatók, hiszen a szállodafejlesztés érintené többek közt az Esterházy-istálló műemlék épületét és befolyásolná a tópart látképét is.

Címlapkép: Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce