Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába rongálták meg a plakátjaikat, a tatai civilek folytatják a gigahotel elleni népszavazás kampányát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy jó hírt kaptak az Öreg-tó védelméért harcoló tataiak, ugyanis arról döntött a Helyi Választási Bizottság (HVB), hogy az összegyűlt aláírások száma alapján július 31-re ki kell írni azt a helyi népszavazást, melynek ügye már másfél éve húzódik köszönhetően a népszavazásokkal kapcsolatos járványügyi szabályok visszásságainak.

Ahogyan arról már több alkalommal is is írtunk, a Hell Energy cégcsoporthoz tartozó Avalon szállodalánc  2020 májusában megvásárolt két telket a tatai Öreg-tó partján, amelyekre egy ötcsillagos szállodát készül építeni, a most kihasználatlanul álló Esterházy-lovarda műemlék épületét pedig étteremmé alakítaná át. A tervezett beruházással a helyi civileknek elsősorban az a problémája, hogy veszélybe kerülnének a tó környezeti értékei. Emellett a műemlék- és városvédelmi szempontok sem elhanyagolhatók, hiszen a szállodafejlesztés érintené többek közt az Esterházy-istálló műemlék épületét és befolyásolná a tópart látképét is.

A tópart beépítésért tiltakozó Stop Avalon Tata és a TETT (Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért) nevű civil szervezetek jelenleg is aktív kampánnyal próbálják rávenni a tatai városlakókat, hogy vegyenek részt a július 31-i népszavazáson és mondják el a véleményüket az Avalon projektjéről.

Ennek részeként a civilek a városban 40 plakátot is kihelyeztek, melyek azonban nem sokáig maradtak érintetlenek: valaki vagy valakik módszeresen levagdosták az oszlopokra gyorskötözőzött molinókat, valamint többre „Go Avalon Go” („Gyerünk Avalon, gyerünk”) feliratú, a hotelépítést támogató matricákat ragasztottak.

A megrongált plakátokról egy népszavazási kampányban résztvevő aktivista fényképet is küldött szerkesztőségünknek.

A tatai Stop Avalon népszavazás egy megrongált plakátja. Forrás: Mérce

Az ügyben megkerestük Szalay Ildikót, a Stop Avalon Tata alapítóját. A civil aktivista lapunknak elmondta, az igen erősen rögzített plakátok közül egy-két napon belül mindegyiket rongálás érte, ezért szervezett akcióra gyanakodnak és a rendőrségen feljelentést tettek. Szalay elmondta, gondoskodni fognak a megrongált plakátok pótlásáról, valamint azzal a kéréssel fordultak az Avalon hotelépítését egyébként erősen támogató önkormányzathoz, hogy a hozzájuk tartozó hirdetőhelyeken is felhívhassák a városlakók figyelmét a két hét múlva esedékes népszavazás tényére, választ azonban egyelőre nem kaptak.

Szalay Ildikó úgy látja, hogy a rongálási akció elkövetőinek terve visszafelé sült el, ugyanis a napokban többen is azzal keresték meg őt, hogy szívesen vállalnák, hogy saját házuk kerítésére függesszék ki a referendumot népszerűsítő plakátokat.

A Stop Avalon Tata aktivistája szerint így az egyetlen dolog amit a rongálók elértek az az, hogy felhívták a lakosság figyelmét a népszavazás tényére és a civilke küzdelmére.

Szalay Ildikó lapunknak úgy nyilatkozott, hogy nem a plakátrongálás volt az egyetlen visszásság a népszavazási kampányban. Sérelmezte például azt is, hogy számos névjegyzékben szereplő szavazópolgár még nem kapta meg a választási értesítőt a népszavazásról, pedig ezeknek már a múlt héten meg kellett volna érkezniük. Az aktivista elmondása szerint Tata jegyzője nemrég azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy a kihelyezett plakátokra impresszum gyanánt tüntesse fel az ő saját nevét és lakcímét. Szalay ezt a kérést igen nehezen tudta értelmezni, hiszen a molinókon a Stop Avalon mellett már most is ott van  a népszavazást támogató TETT Egyesület logója, amely egy hivatalosan bejegyzett szervezet, így a vele kapcsolatos információkat bárki kikérheti a cégbíróságon.

A Stop Avalon alapítóját egy általános helyzetjelentést is adott nekünk a népszavazási kampány jelenlegi állásáról. Szalay Ildikó elmondta, jelenleg plakátokkal, szórólapozással és utcai standolással hívják fel a tataiak figyelmét a népszavazásra, valamint a kampányhajrában kopogtatni is terveznek, hogy közvetlenül mondhassák el a választóknak, miért tartják fontosnak a referendumot.

A tatai népszavazás kérdései:

1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?

Azonban Szalay azt is elmondta, hogy a városvezetés igyekszik „altatni az ügyet” és kerülni a hotelépítés témáját. Valamint az érvényességi küszöb megugrásában (amelyhez a választási névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint felét kéne elvinniük az urnákhoz, ami a 23 ezres Komárom-Esztergom megyei város esetében körülbelül 10 ezer választót jelent) a július 31-i időpont sem nekik kedvez, hiszen sokan ebben az időszakban  mennek nyaralni. A nyári időszak a szintén pihenni vágyó aktivistákat is nehézbe helyzetbe hozza, az jelentkezésüket egyébként továbbra is várják a civilek.

Szalay Ildikó ennek ellenére optimista és biztos abban, hogy a tataiak nem kívánnak együtt élni „egy betonmonstrummal”, amely szerinte alapjaiban változtatná meg a városlakók kedvelt kikapcsolódásai helyének, az Öreg-tónak a képét.

Nagy Tavak Koalíció ügyeiről, és az óriásberuházások ellen harcoló civilek küzdelméről, a természeti és kulturális értékek védelméről és az őket fenyegető veszélyekről rendszeresen beszámolunk a Mércén. De külön is visszakereshetők

érintő cikkeink.

Címlapkép: Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce