Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétszámjegyű béremelést követelnek a villamos művek dolgozói az elszabadult infláció miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

A LIGA Szakszervezetek szerint a dolgozók alacsony bérei felelősek az MVM Csoport (Magyar Villamos Művek Zrt.) egyes tevékenységeinek nem megfelelő működéséért – adták hírül sajtóközleményükben. A LIGA elmondása alapján az MVM több mint 15 ezer munkavállalója aggodalommal figyeli a cégen belüli bértárgyalásokat.

,,Az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség aggodalommal tekint az MVM Zrt. képviselőivel történő bértárgyalásokra, mert nem látja azt a szándékot, hogy a munkáltató a korábbi megállapodás szellemének megfelelően a munkavállalók helyzetét érdemben kívánná rendezni „

-olvasható a közleményben. Az MVM szakszervezete ezért a héten dönt arról, hogy a bérmegállapodás érdekében milyen érdekérvényesítő aciókat helyezzenek kilátásba a vezetéssel szemben.

Mint írják,  a 2021-2022-2023. évekre született bérmegállapodásban rögzítésre került a bérmegállapodások évenkénti felülvizsgálata is. Ebben arra is kitértek, hogy, a dolgozók bérének felülvizsgálatában a gazdasági mutatók alakulásának megfelelően járnak el, tekintettel a bérek reálértékére. Az elszabadult infláció és megélhetési költségek azonban szükségessé tették, hogy a szerződésben meghatározottnál jóval nagyobb összegű emelést kapjanak a dolgozók.

A szakszervezet szerint a 2023. évre rögzített 3%-os alapbéremelés módosítása feltétlenül szükséges, legalább kétszámjegyű százalékos mértékre.

,,Több cikk is megjelent a sajtóban amelyek negatív kritikával illették az MVM Csoport egyes tevékenységeinek végzését. A Szakszervezet megítélése szerint a működésben jelentkező nehézségek okai egyértelműen az ilyen tevékenység végzéséhez szükséges nem elégséges bérezésre vezethetők vissza, illetve az emiatt jelentkező létszámhiányra és egyéb következményeire.”

Az MVM szolgáltatásaival kapcsolatos aggályokról mi is többször beszámoltunk. A cégcsoport például, mintegy 130 ezer feltöltőkártyás ügyfelének augusztus 1-jétől nem a rezsicsökkentett, hanem az emelt áron adta el az áramot, hiába vásároltak elvileg az átlagfogyasztás határa alatt. Nemrég Baranyi Krisztina, ferencvárosi, és Tóth József, XIII. kerületi polgármester arról számolt be, hogy az MVM mintegy nyolcszáz önkormányzati bérlakásban élő családnak nyolcszoros áron adta el az energiát, mert szerintük a bérlakásokra nem vonatkoznak a lakossági fogyasztók védelmében hozott szabályok. Az is kiderült, hogy az állami cég a szentendrei önkormányzatnak az eddigi ár 26 szorosáért adta volna el gázt. Az MVM ráadásul  6000 milliárd forintos tartozást halmozott fel, és folyamatos költségvetési kisegítésre szorul az államtól a rezsicsökkentés miatt, augusztusban azonban 1,3 milliárd forinttal szponzorálta a Ferencvárosi Torna Club vagyonkezelésébe adott MVM Dome csarnokot.

A LIGA tagjai kérik, hogy az MVM tulajdonosa segítsen feloldani a kialakult feszültséget, és segítse elő az érdemi tárgyalást a bérmegállapodás során.