Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszamenőlegesen kiterjesztik a rezsicsökkentést az állami és önkormányzati bérlakásokra

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjeszti a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak

– közölte Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos hétfőn sajtótájékoztatóján.

A döntéssel közel kétezer családnak segít a kormány, ebből 1400-an budapesti bérlakásokban laknak, 532 család pedig a Magyar Honvédség kezelésében levő állami tulajdonú ingatlanokban él a fővároson kívül Nagytarcsán, Debrecenben és Nagyorosziban – ismertette.

Láng Zsolt, közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette:

hétfő este jelenik meg az erről szóló kormányrendelet, amelyben visszamenőleges hatállyal, augusztus elsejétől vezetik be a szabályozást.

Amikor az érintett házak leigazolják a működési elvüket, akkor visszamenőleg lesz lehetőség elkészíteni az elszámolást – mondta.

Láng szerint kiderült, hogy a VIII., IX., XIII. és XIV. kerületben vannak olyan állami és önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások, ahol nincsenek külön mérőórák, így az ott élő családok nem a lakossági fogyasztásnak megfelelő árat fizetik. A kormány a rezsivédelmet kiterjesztette ezekre a családokra is. Kérdésre válaszolva közölte: vidéki önkormányzatok részéről ilyen probléma nem jelentkezett egyelőre, de ha megtörténik, akkor ez a rendelet rájuk is vonatkozik majd.
Láng Zsolt hozzátette, ebben a helyzetben párbeszédre és együttműködésre van szükség, „nem feszültségre, balhéra és a különböző pártpolitikai öncélok folyamatos ismételgetésére”.Németh Szilárd pedig azzal vádolta Baranyi Krisztinát, a IX. kerület polgármesterét, hogy az üggyel kapcsolatos tárgyalásukon „nem a megoldást, hanem a balhét” kereste.

A rezsibiztos ezzel arra utalt, hogy Baranyi és Tóth József, XIII. kerületi polgármester korábban törvénymódosítást kértek a kormánytól, hogy segítsenek annak a mintegy nyolcszáz önkormányzati bérlakásban élő családnak, akikre az energiaszolgáltató szerint nem vonatkoznak a lakossági fogyasztók védelmében hozott szabályok, mivel  az önkormányzati tulajdonban lévő lakóház nem minősül a kormányrendelet által előírt társasháznak vagy lakásszövetkezetnek, ha az épületekben csak egy központi gázkazán van.

A polgármesterek nyílt levele minden bizonnyal felhívta a döntéshozók figyelmét a kiszolgáltatott helyzetbe került emberekre, akiknek már ugyan kiutalták a nyolcszorosára megdrágult energiaszámlákat, de a rendelet alapján visszamenőlegesen jogosultak lehetnek a rezsicsökkentett árakra.

Jámbor András a mai nap szintén a rezsicsökkentés szelektív szabályozására hívta fel a figyelmet Rogán Antalnak címzett interpellációjában. A bérlakásokban azonban a fűtést és meleg vizet biztosító központi gázkazánhoz egyetlen, közös gázóra tartozik. Az állami MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. pedig a számlázáskor nem vette figyelembe az önálló lakások számát.

(MTI)

 

Címlapkép: MTI/Soós Lajos