Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pórul járt ügyfelek kompenzációját és éves elszámolást ígér az MVM

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az MVM augusztus óta nem a rezsicsökkentett, a hanem megemelt áron adta el az áramot a feltöltős ügyfeleinek, hiába vásároltak az átlagfogyasztás alatt. Azért csúszhatott ilyen súlyos hiba a rendszerbe, mert a kormány rendeletei nem tértek ki megfelelőképpen a feltöltőkártyás villanyórákra vonatkozó részletszabályokra.

A mintegy 130 ezer, jellemzően szegény háztartást érintő kérdés most rendeződni látszik. Az MVM a pórul járt ügyfelek kompenzációját és éves elszámolást ígér a napi helyett.

Jámbor András országgyűlési képviselő hívta fel arra először a figyelmet, hogy valami nincs rendben a feltöltőkártyás áram árával. A rendszer az elmondások alapján így nézett ki augusztus elején: az MVM naponta számolt, augusztus elsején 7 kWh-ig járt a korábbi áron az áram, másodikán 14 kWh-ig és így tovább, egészen a 210-es határig. Így az a feltöltőkártyás fogyasztó, aki elsején egyben vette volna meg a rezsicsökkentett árú áramot a kijelölt keretig, 210-ből csupán 7 kWh áramot kapott az eddigi áron, a többit lakossági piaci áron vásárolta, a rezsicsökkentett ár kb. duplájáért, 70,1 forintért. Volt azonban olyan ügyfél is, akinek augusztus 2-i vásárlása teljes mértékben a „piaci” áron történt.

Pár nappal később az MVM látszólag korrigált, érdemileg viszont nem segített az átlag alatti fogyasztókon. Egy augusztus 4-én közzétett tájékoztatásban azt írták, aki augusztusban vesz áramot, annak az előző júliusi vásárlás időpontja óta eltelt időt beszámítják, így az előző vásárlás óta eltelt minden nap után 7 kWh áramot vehet rezsicsökkentett áron.

Mostanra azonban valóban rendeződhet a helyzet. A rosszul járt ügyfeleknek kompenzációt ígérnek, és ahogy az MVM írja:

„Módosítani fogjuk az elszámolás módját annak érdekében, hogy könnyebben nyomon követhető legyen. A módosított elszámolás szerint kedvezményes áron lehet majd tölteni, amíg a felhasználó el nem éri az évesen kedvezményesen igénybe vehető mennyiségi határt (2 523 kWh), azt követően pedig a magasabb, lakossági piaci áron.”

Jámbor András a Facebookon azt írja, még tegnap is kapott olyan számlát üzenetben, amely azt mutatja, hogy az MVM előző változtatás se futott végig a cég rendszerében, ezért arra kéri az MVM-ügyfeleket, hogy küldjenek neki e-mailt, ha mást tapasztalnak, mint amit az MVM ígért.

Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce