Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tordai: Szombattól szerződés nélkül maradnak közintézmények, itt a gáz-armageddon

Ez a cikk több mint 1 éves.

Október elsejétől gáz-armageddon fog kialakulni Magyarországon- mondta el online sajtótájékoztatóján Tordai Bence. A Párbeszéd társelnöke elmondta, birtokukba került a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a földgázelosztók (gázszolgáltatók) szeptember közepi egyeztetésének jegyzőkönyve, amit szerkesztőségünkhöz is eljuttattak, és amiből kiderül:

október 1-jétől szerződés nélkül marad sok ezer intézmény, többségük közintézmény (önkormányzatok, iskolák, kórházak stb.) – számukra nem tudják biztosítani a gázszolgáltatást.

Nekik vagy nem tudtak ajánlatot adni a földgáz elosztók, vagy nem tudtak fixáras ajánlatot adni, vagy nem állt módjában a költségvetési keretek miatt a feleknek elfogadni az ajánlatot – mondta el Tordai.

Ezen a megbeszélésen az országban földgázelosztásra jogosult 10 társaságból 8 jelen volt, akik elmondták, hogy a szolgáltatási területükön hány érintett van, ezek közül sok az alapellátást végző állami, önkormányzati szervezet: rendőrségek, iskolák, rendelők é.í.t..

A Párbeszéd ezért azt kérdezi a kormánytól, hogy mennyi ember életét, ellátását érinti majd ez a probléma? Mivel a jegyzőkönyvekből az derül ki, hogy akinek nincsen szerződése, annak nem tudják biztosítani a gázszolgáltatást.

„Már kimentek a kikapcsolási értesítők és a fizikai kikapcsolás is a szerződés lejárta után 2-4 héttel megtörténik, tehát október során sok ezer vállalkozás, inézmény marad majd gáz nélkül”

– fogalmazott a képviselő. A szolgáltatók a jegyzőkönyv alapján úgy fogalmaztak a a gazdasági hatásokkal kapcsolatban:

A tömeges kikapcsolásra fel kell készülni, dominó szerű lesz a borulás, ezen az időtávon nem reális más megoldás. A teljes ellátási láncot megrángatja majd a kialakult helyzet.

Tordai szerint az egyeztetésen megjelent szereplők nem tudják biztosítani a megoldást, ők mind azt várják, hogy az állam jelölje ki azt a szereplőt, mi azokban az esetekben is szerződést ajánl és biztosítja a gázellátást, ha ezt a meglévő elosztók nem tudják megtenni – ez kizárásos alapon az MVM lehet.

A Párbeszéd társelnöke szerint ezzel több probléma is van, az egyik, hogy az MVM sem tesz megfelelő ajánlatokat, amit jól mutat a szentendrei eset, ahol kiderült hogy az állami cég az eddigi ár 26 szorosáért adna el gázt az ellenzéki vezetésű önkormányzatnak. A másik, hogy a féléves beszámolója alapján az MVM tartozásai a másfél szeresére 6000 milliárd forintra nőttek, így bizonytalan, hogy meddig tudja magát finanszírozni a vállalat és mikor kell beavatkoznia az államnak.

„Azt is látjuk, hogy nem születtek meg azok a kormányzati döntések, hogy kijelölték volna a céget ezen szolgáltatások biztosítására. Márpedig szombaton október 1-e van, innentől bizonytalanná válik a magyar fölgáz elosztási rendszer működése”

– mondta el Tordai, hozzátéve, tegnap arra számítottak, hogy Orbán Viktor rendkívüli bejelentése az ehhez hasonló valóban súlyos helyzetek megoldásáról fog szólni, ehelyett egy (a gázt nem is érintő) szankció ellenes kormányzati propagandát indított csak útjára. Emlékeztetett, a napokban csak véletlenül derült ki, hogy a kormány kifizetési stopot rendelt el, a béreken és alapvető kifizetéseken kívül semmit nem teljesítenek.

A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy adjanak számot arról, hogy október 1-jétől hány intézmény marad szerződés nélkül, hány százezer főt érint ez és mondják el, hogy kijelölték-e az MVM-et a hiányzó szerződések megkötésére, illetve mit tesznek a cég folyamatos működésének biztosítása érdekében.

Az ügyben megkerestük a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt is. Cikkünket válaszukkal frissítjük.

Tordai Bence sajtótájékoztatója itt megtekinthető: