Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lépéskényszerben a kormány az elszálló árak miatt – kormányinfó percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 1 éves.

A hosszú nyári, ősz elejébe lógó szünet után végre Orbán Viktor miniszterelnök levezette kormányülés után tart kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

A téma bizonyára az egyre húsbavágóbb válság, valamint a kormány erre adott intézkedései lesznek.

Miután a Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggel publikálta aktuális fogyasztói árindexét, a téma nem is lehetne időszerűbb. Hiába igyekszik a kormány kommunikációjában elvenni a realitás élét, az élelmiszerektől az energián át a közszolgáltatásokig egyre nehezebben fér hozzá a társadalom a mindennapokban szükséges javakhoz.

Ennek fényében várhatóan szó esik

  • az inflációról,
  • az energiaválságról,
  • a tüzelőanyagokról – és talán az erdőkről,
  • az élelmiszerárakról,
  • az árstopok sorsáról,
  • a háborúról,
  • a várva várt uniós forrásokról,
  • a pedagógusok béréről,
  • általában a bérekről,
  • vasútfejlesztésről,
  • iparfejlesztésről,
  • a „tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetről”,
  • és bizonyára értesülhetünk a legfrissebb fejleményekről a kultúrharc terén.

A kormányinfót élőben lehet követni a Magyar Televízió egyes csatornáján, valamint szöveges formában az alábbi percről percre közvetítésben.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Véget ért a csütörtöki kormányinfó, így mi is zárjuk közvetítésünket. Számos kérdésben tájékozódhattunk a kormány álláspontjáról: megtudhattuk többek között, hogy

További részletek és információk olvashatók az alábbi percről percre tudósításban.

Amit olvasóink támogatásával hozhattunk létre – ezért aki teheti, arra kérjük, hogy támogasson minket lehetőségei szerint.


A 24.hu kérdésére Gulyás miniszter elmondta, hogy a közbeszerzési hatóság tehet feljelentéseket a közbeszerzések vizsgálata mellett. A miniszter azt is kifejtette, készül a kodifikált, egyeztetés alatt álló szöveg, azonban a Bizottság egyelőre nem ismeri a szervezet vezetőit – erről ugyanis később születik döntés.

A hideg élelmiszerek SZÉP kártyás fizetésének lehetőségét a turisztikai szektor érdekében szüntették meg a miniszter szerint.

Gulyás újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy amennyiben valóban a CSOK igénylőinek hatvan százalékát érinti, hogy súlyos bírságokban részesülnek a 3. gyerek elmaradása miatt, akkor felül kell vizsgálni a rendszert.

Szakértők szerint a korrupcióellenes hatóság kiváltható lenne az Európai Ügyészséghez való csatlakozással. Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem teszi meg ezt a lépést, Gulyás úgy felelt:

Kényesek vagyunk az állami szuverenitásunkra.

Az hogy Magyarországon ki emel vádat, ki nyomoz, az a szuverenitás kérdése alá tartozik a miniszter szerint. Elmondta, ezt ellenzékben is így gondolná, és minden más helyzetben is. Hozzátette, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet átadni külföldi szervezetnek. Egy ilyen hatóság létrehozásával Gulyás szerint az Európai Ügyészséghez való csatlakozásnál is többet nyújtanak.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta: teljesen ésszerűnek tartja, hogy eltöröljék az őszi szünetet, a téli szünetet pedig meghosszabbítsák.

Ezt a kérdést az oktatási tárca meg fogja vizsgálni – tette hozzá.

Volt olyan iskola, amelyik az elmúlt napokban bejelentette, hogy inkább szombatonként is tanítani fognak, hogy télen minél kevesebbet kelljen nyitva tartaniuk.

Gulyás Gergely szerint van elég tűzifa, ennek ellenére könnyítette a kormány a tűzifa kitermelését.

A magyar állam átlagos 150 ezres támogatást ad a háztartásoknak a rezsire, Gulyás Gergely szerint Európában senki nem tud ennél többet adni.

Ezután azt a kérdést tette fel az újságíró, mit tehet az a nyugdíjas, akinek drámaian megnövekszik a rezsi ára, olyannyira, hogy az megfizethetetlenné válik.

Ha átalányt fizetne, akkor nem fizetne ennyit, jelentette ki Gulyás Gergely. Valószínűleg augusztusban többet fogyasztott, mint általában, egy hónap alapján nem lehet róla döntést hozni.

Kirívó esetek mindig lesznek, nem hibáztatja a médiát, ha ezeket a nem átlagfogyasztókat megtalálják, tette hozzá.

A  többség fogyasztása átlag alatti a miniszter szerint.

Arról, hogy látja-e a megegyezést a közeljövőben az EU-val, Gulyás Gergely elmondta reális esélyt lát a megegyezésre. Azzal kapcsolatban a jogállamiság terén is lesz-e előrelépés, Gulyás elmondta, igyekeznek megfelelni a Bizottság kéréseinek.

Az Országos Bírói Hivatalt érő függetlenségi kritikákkal kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy

ennél függetlenebb bírói szervezet nincs Európában.

Hozzátette, nekik sem véleményezésük, sem beleszólásuk nincs a bírói kinevezésekbe. Azt hogy miért kezdik el bírók most feljelenteni magukat és kritizálni a korábbi Kúriai elnököt, Gulyás nem érti.

Újságírói kérdésre Márki-Zay Mozgalmának külföldi finanszírozásáról elmondta, szerinte azt az érintett hatóságoknak kell vizsgálniuk.

Az ex-miniszterelnök-jelölt érvelését, miszerint a szóban forgó támogatás nem tekinthető pártfinanszírozásnak, mert ők mozgalom, nem párt, abszurdnak nevezte Gulyás.

Kérdezték arról is, hogy milyen szerepe van az EU-nak Ukrajna pénzügyi támogatásában. Gulyás szerint kölcsön és saját források formájában is támogatja Ukrajnát, azonban ezek szerinte „csak nagyon rövid ideig tudják betömni ezeket a lyukakat”.

Az egyházi kórházak rezsikompenzációról Gulyás Gergely azt mondta, ez a kompenzáció járna, ezekből a kompenzációkból részesülnie kell a közszolgálatot ellátó egyházi intézményeknek, ahogy az az állami intézményeknek is jár.

Gulyás Gergely arról, hogy a paksi bővítés szakmai vezetésében évente történik váltás, elmondta: hogy ki miért mond le, nem feladata kommentálni. Így nem fognak tájékoztatást adni arról, hogy Süli János fél évvel az új mandátuma után miért távozik, erről Süli János tud tájékoztatást adni – tette hozzá.

Hétfőn megjelent egy kormányhatározat, amely egy új korrupcióellenes hatóság felállításáról szól, ami a rendelet szerint beavatkozik majd azokban az esetekben, ahol az eddig működő hatóságok nem tették meg a megfelelő megelőző és felderítő lépéseket.

Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre Gulyás elmondta, olyan esetről, ahol nem tettek meg lépéseket, nem tud. Arra a kérdésre, hogy akkor miért van szükség egy ilyen szervre, azt mondta, hogy erről Brüsszelben kell kérdéseket feltenni.

„Volt egy ilyen EU-s igény, ami egy közbeszerzési felülvizsgálati hatóság, ebbe mi beleegyeztünk, mert az a cél, hogy az EU-s forrásokhoz hozzájussunk.”

Gulyás szerint semmilyen alapja nincsen az EU-ban az ország ellen folyó eljárásoknak. Arról, hogy mi fogja biztosítani ennek a hatóságnak a függetlenségét, elmondta, a jogszabály ezt részletesen tartalmazni fogja.

A HVG újságírója arról érdeklődött, hogy az iskolákra és az intézményekhez tartozó infrastruktúrákra, például iskolai uszodákra, valamint az egyházi iskolákra is kiterjed-e a 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentési kötelezettség.

Gulyás elmondta, hogy a 18 fokos döntés egyelőre a központi államigazgatási szervekre vonatkozik, mérlegelni fogják, hogy az iskoláknál szükséges-e.

Azonban a tanuszodáknál fel kell készülni arra, hogy lesznek, amelyeket be kell zárni, és el kell dönteni, hogy hol és meddig tudják őket nyitva tartani – fogalmazott.

Hozzátette: az egyházi iskolák is megkapják ugyanazt a támogatást, mint az államiak.

Szeretnének segíteni az egyházi fenntartású szociális intézményeknek is, de „a fenntartó az elsődleges felelős” Gulyás szerint.

A hatósági áras fatüzelőkről elmondta: háztartásonként, egy címre tudnak legalább 10 köbméter fát megvételre biztosítani. Gulyás szerint ez a mennyiség elegendő egy szezonra a legtöbb család számára.

A miniszter azt is elmondta, a nem magántulajdonban álló ingatlanok esetén merült fel a távhőemelés. Egyelőre azonban nem tervezik ennek a bevezetését, mert radikálisan emelné a költségeket.  „A lakótelepek alján lévő lottózók, kis cégek például azonnal bezárnának” – fogalmazott.

Ezen a télen nem lesz emelve a lakossági távhő ára – szögezte le.

„Általános rend szerint” télre felfüggeszti a kormány a kilakoltatásokat, hangzott el, de az általános renden túl nem tesz különleges intézkedést a kormány végrehajtások megállítására az energiaválság alatt.

Az MVM ügyeiről Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy „világos kommunikációt” várnak el. Az áram árának alapja a rotterdami értéktőzsde Gulyás Gergely szerint, ami évekig jól működött.

Egyes kulturális intézményeknek majd be kell zárni az energiahiány miatt, jelentette ki a miniszter.  Néhány napon belül olyan bejelentést tesznek, ami segíteni fogja, hogy a közös mérőórával rendelkezők társasházzá alakulhassanak.

 

Állami cementgyárat szeretne építeni a kormány, hogy ne akadozzon a cementellátás az építőiparban.

„Nehéz télre számítok”, folytatta Gulyás Gergely. Szerinte Magyarországon lesz elegendő áram és gáz, de az árak kérdésesek. A miniszter úgy látja, más európai országokban az is kérdés, lesz-e elegendő energiaforrás, Magyarország annyival „beljebb van”, hogy legalább az ellátása biztosított.

A lignittel való energiaelőállítás elkerülhetetlen, 2029-ig működni fog a Mátrai Erőmű – mondta el Gulyás Gergely a kormányinfón. Hozzátette, addig dolgozni fognak a szénerőmű zöldítésén. A tűzifa hatósági áráról elmondta, hogy az a jelenlegi ár lesz, és az áremelkedést akarják megelőzni. Ezt egyelőre az állami erdőgazdaságokra kell bevezetni.

Az RTL azt problematizálta a miniszternek, hogy az önkormányzatok nem csak azzal a nehézséggel néznek szembe, hogy nem tudják kifizetni a rezsiköltségeket, hanem azzal is, hogy nem jutnak energiahordozókhoz.

Több önkormányzat is jelezte ugyanis, hogy ajánlatot sem kapnak a gáztenderekre, így nem tudnak földgázt beszerezni.

Gulyás Gergely elmondta, hogy utasítani fogja a kormány az MVM-et, hogy adjon ajánlatot az önkormányzatoknak, és a piacon megszokottól kisebb garanciákkal is adjon el gázt a részükre.

A miniszter szerint a kormány további könnyítéseken dolgozik az önkormányzatok és a gazdasági szereplők javára.

Arra a kérdésre, hogy az újonnan létrehozandó korrupcióellenes testület hogy fog kinézni, Gulyás úgy reagált, hogy „ha ki akarjuk fejezni, hogy ez a testület mi, ez egy közbeszerzési ellenőrző hatóság”. Gulyás szerint a felállítandó testület ellenőrzési-felfüggesztési hatáskörökkel rendelkezik majd, ezt a bizottság kérte, de nem volt ellene kifogása a kormánynak.

Gulyás szerint csak az fog kiderülni a működése során, amit mindig mondanak, hogy Magyarországon se nagyobb a szabálytalanságok száma, mint máshol.

Azzal kapcsolatban, hogy tervezik-e az alulbecsült infláció miatt átírni a jövő évi költségvetést, Gulyás Gergely elmondta, Még nem, de a novemberi, decemberi adatok fényében át kell majd tekinteni és módosításokra is valószínűleg szükség lesz. A miniszter hozzátette, addig olyan hektikus változások is lehetnek, amik miatt egyelőre nincs értelme még átalakítani.

A költségvetés átszabásában nincs szégyelleni való, ez a világ minden országában most így van – tette hozzá Gulyás.

Arról, hogy mely ágazatok kapnak támogatást elmondta, mindenhol szeretnének, de elsősorban az oknak a vállalkozásoknak, amelyek energiaigényes iparágakban ellátási gyártó láncok részei. Ilyen az üvegipar, ami nélkül más iparok is leállnak.

A december 31-én lejáró otthon-felújítási program meghosszabbításáról még nem döntöttek, de a cél a családtámogatási rendszer fenntartása és bővítése, ennek módjáról nincs még döntés – mondta el kérdésre a miniszter.

Arról, hogy Szijjártó Péter hogy áll a 700 millió köbméter földgáz beszerzésével, amire megbízást kapott Gulyás Gergely elmondta, „jól állunk”. Azt, hogy mindet sikerült-e beszerezni azt nem tudja, de a tárolók töltöttsége 65,4 százalékon áll. Ez 81 napra elegendő az ország ellátására, csak a lakosság számára 175 napra.

Arról, hogy milyen forrásból teremtik elő a Vodafone vételárát elmondta erről akkor tud majd részleteket mondani, ha lezárul az adásvétel:

„Most folyik egy hosszú cégvizsgálat, aminek alá kell támasztani az értéket, ezután lesz tranzakció, ami után tudunk tájékoztatást, adni.”

De nagy valószínűséggel hitelből fogják fedezni a telekommunikációs cég 49%-os megvásárlását.

Az infláció és az elszálló élelmiszerárakról szóló újságírói kérdésre a miniszter azt válaszolta, hogy a szankciókat fel kell mondani. Oroszország „halálra keresi magát” Gulyás Gergely szerint az elszálló gázárakkal, ezért az Európai Unió döntése, bár „morálisan helyes”, gazdaságilag nem az. Szerinte szankciók nélkül felére esne az infláció mértéke.

Ez tehát a kormány megoldási javaslata az inflációra és a megélhetési válságra: a szankciókat ebben a formában nem kell fenntartani.

Az Gulyás Gergely szerint „álhír”, hogy Törökországban gyártják a magyar útleveleket. Paks II-ről azt mondta, reálisnak tűnik, hogy jövő tavasszal megkezdődjön az érdemi építkezés.

 

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy további információkat várnak az Európai Bizottságtól az Ursula von der Leyen elnök által bejelentett intézkedésekről, mert egyelőre „nem teljesen értik” azt.

Az Európai Bizottság elnöke hétfőn jelentette be, hogy az EU energetikai válságkezelő intézkedéseinek részeként ársapkával csökkentené az Oroszországból érkező olaj árát.

Gulyás szerint a von der Leyen által bejelentett gázárstop nem értelmezhető, hacsak nem akarja a bizottság elnöke felszámolni a tőzsdét, és állami tulajdonba venni a termelést.

Árplafont, hatósági árat megállapítani akkor lehet, ha Európa megtermeli azt, amit el akar osztani – fogalmazott. Így azonban, hogy az EU nem önfenntartó, csak hiány alakul ki az ilyen próbálkozásokból szerinte.

Hozzátette: ha holnap megszüntetnék az oroszokkal szembeni szankciókat, vagy legalább az energetikai szankciókat, feleződne az infláció.

„Én értem, hogy a szankciók által okozott kárt mérsékelni akarjuk, a baj az, hogy Oroszországnak nem kárt, hanem iszonyatos hasznot okoztunk”

– fogalmazott.

Ezt követően Sülyi János lemondásáról kérdezték a minisztert. Gulyás nem kívánta kommentálni az államtitkár lemondását, azonban megerősítette, hogy a kormány gyorsabb ütemben szeretett volna haladni a paksi bővítéssel.

A lignit bányák újranyitásáról is kapott kérdést, erről azonban nem adott további tájékoztatást Gulyás. Palkovics László miniszter beszélt arról szeptember elején, hogy a kormány újraélesztené a magyar bányászatot, többek között a lignit- és barnaszén-kitermelést.

Az élelmiszerválság és a műtrágya hiányáról Gulyás Gergely azt mondta, a teljes európai műtrágya-ipar válságban van, mivel a műtrágya előállításában rendkívül meghatározó a földgáz ára.

Ezért alternatív megoldásokat is alkalmazni kell, a műtrágya egy részét szerves trágyákkal kell kiváltani. Nincs arra remény, hogy megfizethető áron és elegendő műtrágya legyen, jelentette ki Gulyás Gergely. Az agrártárca jelenleg is foglalkozik ezzel a kérdéssel, tette hozzá.

A klímaváltozásról és a megoldási javaslatokról azt mondta, minden szakemberrel keresi az együttműködést a kormány.

Gulyás Gergely az ATV kérdésére elmondta, jövő hét csütörtöktől a fűtési szezon kezdetéig lehet majd biztosan hozzájutni a hatósági áras tűzifához.

Minden háztartás a 10 köbméteres mennyiségig hozzá fog jutni, ezt tudja vállalni az agrártárca. Új kitermeléshez is megvan az eszköz, hiány nem lesz – mondta el Gulyás. Hozzátette, ez mindenkinek egy alkalommal jár, jövedelmi viszonyoktól függetlenül, azért, hogy ne fussanak fel az árak.

A miniszter az állami intézmények energiacsökkentésével kapcsolatban elmondta, az otthoni munkát nem támogatják, az állami dolgozókra szükség van.

Azt támogatják, hogy az állami intézményekben 18 fok legyen, és el is fogják rendelni.

A fűtési rendszereket is megnézték, ezek nem mindenhol korszerűek, nem mindenhol van termosztát.

Az emelkedő rezsiárakról a lakossági fogyasztókkal kapcsolatban Gulyás elmondta, ők háromféleképpen kérhetik, hogy nekik számlázzanak. Egyrészt átalányt fizet korábbi fogyasztás alapján, vagy kér egy új átalányt a rezsicsökkentés alapján, ha addig felette fogyasztott. A harmadik, hogy havi diktálóként hónapról-hónapra bediktálja:

Az MVM, mivel nem tudja 12 hónapra ezt elosztani, ezért egy úgynevezett jelleggörbe alapján számláz, amit nem kommunikált kellően világosan. Ezért elnézést is kell kérjünk, mert az a félreértés lehet, hogy 12 egyenlő részre kell osztani a számlát, de így, ha havi diktáló valaki, akkor januárra olyan számlát kap, ami kifizethetetlen.

Így, ha jövő augusztusra az átlag fogyasztás alatt marad akkor pénzt kap vissza.

Az önkormányzatokkal kapcsolatban elmondta, a héten is találkozik Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, folynak a tárgyalások. De hozzátette, „mindenki saját maga próbálja meg kigazdálkodni a többletköltségeket”. Az intézmények átvételével kapcsolatban elmondta, hogy iskolába mindenkinek kell járni, ezt biztosítani kell. Hozzátette, végső soron akár hitelt is felvehetnek az önkormányzatok.

Arról, hogy maradnak-e az ársapkák, elmondta, erről jövő héten vagy két hét múlva, a határidő lejárta előtti utolsó pillanatban dönt majd a kormány.

A Magyar Nemzet kérdésére Ukrajna gazdasági helyzetéről és segélyezéséről, Gulyás Gergely azt mondta, Ukrajnát segíteni kell, amennyire lehet. A szankciók miatt viszont nem lesz olyan európai állam, amely gazdaságilag képes lesz segíteni Ukrajnán. Ukrajna gazdaságának fenntartásához tetemes összegre, 9 milliárd euróra lenne szükség.

Egy Donáth Annával kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, „attól, hogy valaki baloldali, nem kell internacionalista legyen”.

Márki-Zay Péter külföldi donorairól – amiről a Mérce is részletesen beszámolt – Gulyás Gergely úgy fogalmazott, „nagyon durva törvénysértés történt”. Szerinte aki külföldi pénzeket kap, arról nem kizárható, hogy külföldi érdekeket is képvisel.

Az önkormányzatokról szóló kérdésére Gulyás Gergely azt válaszolta, mindenki próbáljon meg maga spórolni, mert „szorít a cipő”. Az a cél, hogy az iskolákat és óvodákat nyitva tartsák, arról azonban majd külön tárgyalnak az önkormányzatokkal, hogyan segíthetnek ezeknek az intézményeknek a fenntartásában az energiaválság alatt.

Gulyás Gergely azt mondta, október 1-én járnának le az árstopok, azoknak sorsáról jövőhéten döntenek a kormányülésen.

A vállalati szektorban komoly nehézségeket lát a kormány, ezért a kis- és középvállalkozások külön támogatást kapnak, mind gázra, mind villanyra. Gulyás elmondta, hogy már a munkahelyek kerültek veszélybe, ezért munkahelyvédelmi programra van szükség:

„Ahol a termelői szektorban az ellátási láncok egy-egy eleme energiaintenzív, ott kieshetnek elemek, ami miatt az egész termelési lánc megszakad, és ez munkahelyvesztéshez vezet.”

A termelési láncok védelmére programot dolgoz ki a kormány, aminek segítségével, a profit csökkenése mellett a ezek a cégek folytatni tudják a tevékenységüket.

Több döntést is hozott a kormány a tegnapi kormányülésen, amelyen az energetikai- és gazdasági helyzetet értékelte – kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely.

A miniszter kiemelte, Európában mindenhol válságos most az energiaellátás helyzete az árak emelkedése miatt. Úgy látják, a szankciós politika nem váltotta be a reményeket, „az árak az egekbe szöktek, Oroszország pedig extraprofitra tett szert”.

Az energiaválság legsúlyosabb aspektusa Gulyás szerint a gázhelyzet – noha Magyarországnak egyelőre vannak elegendő mennyiségű tartalékai, tette hozzá.

Gulyás bejelentette, hogy a kormány több döntést is hozott az energiaválság kezelésére. Elkerülhetetlennek nevezte, hogy a lehető leggyorsabban csökkentsék a gázfogyasztást az országban.

Ezért úgy döntött a kormány, hogy a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést ír elő az összes állami intézménynek és állami gazdasági társaságnak.

A következő napokban az összes tárca azon fog dolgozni, hogy előkészítse ennek a végrehajtását – tette hozzá.

Elmondta: Magyarország kiemelten támogatja a lakosság rezsiköltségeit, havonta egy háztartásnak átlag 180 ezer forint helyett most 25 ezer forintot kell fizetni szerinte, tehát több mint 150 ezer az állami támogatás mértéke havonta háztartásonként – fogalmazott.

Ennek ellenére mindenkit arra kérnek, hogy próbálja csökkenteni a gázfogyasztását. Ezzel összefüggésben született két másik döntés:

a kormány tűzifa és barnaszén-programot indít – jelentette be.

Az erdőgazdálkodásoknál közvetlenül is lehet tüzelőt vásárolni, hatósági árakat szabnak meg a különböző fatermékekre, jövő hét szerdáig kijelölik az átvételi helyeket. Mindenkinek lehetősége lesz 10 köbméter fát vásárolni a fűtési szezon kezdetéig – fogalmazott.

Állami barnaszén-programot is indítanak, 50 ezer tonnáról akár 280 ezer tonnára emelnék a barnaszén-kitermelést, Gulyás szerint az ehhez szükséges lépéseket a kormány meg fogja tenni.

Az úgynevezett kondícionálási eljárásról szóló uniós vitáról szólva arról beszélt Gulyás, hogy a magyar kormány egyetért a Bizottsággal abban, hogy az uniós pénzek átlátható és hatékony elköltése közös érdek.

A miniszter szerint a Bizottsággal szinte mindenben megállapodott már a kormány, és továbbra is miniszteri szinten tárgyalnak.

A szokásos kormányzati mantrát megismételve azzal vádolta a „baloldal” EP-képviselőit, hogy azon dolgoznak, hogy ne kaphassanak pénzt az orvosok, tanárok, Magyarország ne juthasson uniós pénzekhez.

 

Új állampapír stratégiája lesz a kormánynak. Egyes állampapírok hozamát emelni fogják, és új állampapírt is kibocsátanak, amelynek az induló kamata eléri a 11 százalékot. Ez kedvezőbb lesz, mint bármely kereskedelmi bank ajánlata.

Gulyás Gergely bejelentette, a távhő árak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni. A kormány úgy döntött, minden olyan háztartásban, ahol nincs mérőóra, biztosítani fogják azt. 4-5 évbe is eltelhet, amíg minden háztartást ellátnak ilyen mérőórával.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}