Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány mérlegelni fogja, hogy az iskolákban is 18 fokos hőmérsékletet írjon elő

Ez a cikk több mint 1 éves.

A HVG újságírója arról érdeklődött, hogy az iskolákra és az intézményekhez tartozó infrastruktúrákra, például iskolai uszodákra, valamint az egyházi iskolákra is kiterjed-e a 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentési kötelezettség.

Gulyás elmondta, hogy a 18 fokos döntés egyelőre a központi államigazgatási szervekre vonatkozik, mérlegelni fogják, hogy az iskoláknál szükséges-e.

Azonban a tanuszodáknál fel kell készülni arra, hogy lesznek, amelyeket be kell zárni, és el kell dönteni, hogy hol és meddig tudják őket nyitva tartani – fogalmazott.

Hozzátette: az egyházi iskolák is megkapják ugyanazt a támogatást, mint az államiak.

Szeretnének segíteni az egyházi fenntartású szociális intézményeknek is, de „a fenntartó az elsődleges felelős” Gulyás szerint.

A hatósági áras fatüzelőkről elmondta: háztartásonként, egy címre tudnak legalább 10 köbméter fát megvételre biztosítani. Gulyás szerint ez a mennyiség elegendő egy szezonra a legtöbb család számára.

A miniszter azt is elmondta, a nem magántulajdonban álló ingatlanok esetén merült fel a távhőemelés. Egyelőre azonban nem tervezik ennek a bevezetését, mert radikálisan emelné a költségeket.  „A lakótelepek alján lévő lottózók, kis cégek például azonnal bezárnának” – fogalmazott.

Ezen a télen nem lesz emelve a lakossági távhő ára – szögezte le.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán