Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést írnak elő az állami intézmények és gazdasági társaságok számára, tűzifa- és barnaszén program indul

Ez a cikk több mint 1 éves.

Több döntést is hozott a kormány a tegnapi kormányülésen, amelyen az energetikai- és gazdasági helyzetet értékelte – kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely.

A miniszter kiemelte, Európában mindenhol válságos most az energiaellátás helyzete az árak emelkedése miatt. Úgy látják, a szankciós politika nem váltotta be a reményeket, „az árak az egekbe szöktek, Oroszország pedig extraprofitra tett szert”.

Az energiaválság legsúlyosabb aspektusa Gulyás szerint a gázhelyzet – noha Magyarországnak egyelőre vannak elegendő mennyiségű tartalékai, tette hozzá.

Gulyás bejelentette, hogy a kormány több döntést is hozott az energiaválság kezelésére. Elkerülhetetlennek nevezte, hogy a lehető leggyorsabban csökkentsék a gázfogyasztást az országban.

Ezért úgy döntött a kormány, hogy a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést ír elő az összes állami intézménynek és állami gazdasági társaságnak.

A következő napokban az összes tárca azon fog dolgozni, hogy előkészítse ennek a végrehajtását – tette hozzá.

Elmondta: Magyarország kiemelten támogatja a lakosság rezsiköltségeit, havonta egy háztartásnak átlag 180 ezer forint helyett most 25 ezer forintot kell fizetni szerinte, tehát több mint 150 ezer az állami támogatás mértéke havonta háztartásonként – fogalmazott.

Ennek ellenére mindenkit arra kérnek, hogy próbálja csökkenteni a gázfogyasztását. Ezzel összefüggésben született két másik döntés:

a kormány tűzifa és barnaszén-programot indít – jelentette be.

Az erdőgazdálkodásoknál közvetlenül is lehet tüzelőt vásárolni, hatósági árakat szabnak meg a különböző fatermékekre, jövő hét szerdáig kijelölik az átvételi helyeket. Mindenkinek lehetősége lesz 10 köbméter fát vásárolni a fűtési szezon kezdetéig – fogalmazott.

Állami barnaszén-programot is indítanak, 50 ezer tonnáról akár 280 ezer tonnára emelnék a barnaszén-kitermelést, Gulyás szerint az ehhez szükséges lépéseket a kormány meg fogja tenni.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi