Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az utolsó pillanatban dönt majd a kormány az ársapkák fenntartásáról

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely az ATV kérdésére elmondta, jövő hét csütörtöktől a fűtési szezon kezdetéig lehet majd biztosan hozzájutni a hatósági áras tűzifához.

Minden háztartás a 10 köbméteres mennyiségig hozzá fog jutni, ezt tudja vállalni az agrártárca. Új kitermeléshez is megvan az eszköz, hiány nem lesz – mondta el Gulyás. Hozzátette, ez mindenkinek egy alkalommal jár, jövedelmi viszonyoktól függetlenül, azért, hogy ne fussanak fel az árak.

A miniszter az állami intézmények energiacsökkentésével kapcsolatban elmondta, az otthoni munkát nem támogatják, az állami dolgozókra szükség van.

Azt támogatják, hogy az állami intézményekben 18 fok legyen, és el is fogják rendelni.

A fűtési rendszereket is megnézték, ezek nem mindenhol korszerűek, nem mindenhol van termosztát.

Az emelkedő rezsiárakról a lakossági fogyasztókkal kapcsolatban Gulyás elmondta, ők háromféleképpen kérhetik, hogy nekik számlázzanak. Egyrészt átalányt fizet korábbi fogyasztás alapján, vagy kér egy új átalányt a rezsicsökkentés alapján, ha addig felette fogyasztott. A harmadik, hogy havi diktálóként hónapról-hónapra bediktálja:

Az MVM, mivel nem tudja 12 hónapra ezt elosztani, ezért egy úgynevezett jelleggörbe alapján számláz, amit nem kommunikált kellően világosan. Ezért elnézést is kell kérjünk, mert az a félreértés lehet, hogy 12 egyenlő részre kell osztani a számlát, de így, ha havi diktáló valaki, akkor januárra olyan számlát kap, ami kifizethetetlen.

Így, ha jövő augusztusra az átlag fogyasztás alatt marad akkor pénzt kap vissza.

Az önkormányzatokkal kapcsolatban elmondta, a héten is találkozik Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, folynak a tárgyalások. De hozzátette, „mindenki saját maga próbálja meg kigazdálkodni a többletköltségeket”. Az intézmények átvételével kapcsolatban elmondta, hogy iskolába mindenkinek kell járni, ezt biztosítani kell. Hozzátette, végső soron akár hitelt is felvehetnek az önkormányzatok.

Arról, hogy maradnak-e az ársapkák, elmondta, erről jövő héten vagy két hét múlva, a határidő lejárta előtti utolsó pillanatban dönt majd a kormány.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán