Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: Hacsak nem akarja felszámolni von der Leyen a tőzsdét, értelmetlen korlátozni az orosz gáz árát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy további információkat várnak az Európai Bizottságtól az Ursula von der Leyen elnök által bejelentett intézkedésekről, mert egyelőre „nem teljesen értik” azt.

Az Európai Bizottság elnöke hétfőn jelentette be, hogy az EU energetikai válságkezelő intézkedéseinek részeként ársapkával csökkentené az Oroszországból érkező olaj árát.

Gulyás szerint a von der Leyen által bejelentett gázárstop nem értelmezhető, hacsak nem akarja a bizottság elnöke felszámolni a tőzsdét, és állami tulajdonba venni a termelést.

Árplafont, hatósági árat megállapítani akkor lehet, ha Európa megtermeli azt, amit el akar osztani – fogalmazott. Így azonban, hogy az EU nem önfenntartó, csak hiány alakul ki az ilyen próbálkozásokból szerinte.

Hozzátette: ha holnap megszüntetnék az oroszokkal szembeni szankciókat, vagy legalább az energetikai szankciókat, feleződne az infláció.

„Én értem, hogy a szankciók által okozott kárt mérsékelni akarjuk, a baj az, hogy Oroszországnak nem kárt, hanem iszonyatos hasznot okoztunk”

– fogalmazott.

Ezt követően Sülyi János lemondásáról kérdezték a minisztert. Gulyás nem kívánta kommentálni az államtitkár lemondását, azonban megerősítette, hogy a kormány gyorsabb ütemben szeretett volna haladni a paksi bővítéssel.

A lignit bányák újranyitásáról is kapott kérdést, erről azonban nem adott további tájékoztatást Gulyás. Palkovics László miniszter beszélt arról szeptember elején, hogy a kormány újraélesztené a magyar bányászatot, többek között a lignit- és barnaszén-kitermelést.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor