Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak Brüsszel miatt állít fel új korrupcióellenes hatóságot a kormány

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely arról, hogy a paksi bővítés szakmai vezetésében évente történik váltás, elmondta: hogy ki miért mond le, nem feladata kommentálni. Így nem fognak tájékoztatást adni arról, hogy Süli János fél évvel az új mandátuma után miért távozik, erről Süli János tud tájékoztatást adni – tette hozzá.

Hétfőn megjelent egy kormányhatározat, amely egy új korrupcióellenes hatóság felállításáról szól, ami a rendelet szerint beavatkozik majd azokban az esetekben, ahol az eddig működő hatóságok nem tették meg a megfelelő megelőző és felderítő lépéseket.

Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre Gulyás elmondta, olyan esetről, ahol nem tettek meg lépéseket, nem tud. Arra a kérdésre, hogy akkor miért van szükség egy ilyen szervre, azt mondta, hogy erről Brüsszelben kell kérdéseket feltenni.

„Volt egy ilyen EU-s igény, ami egy közbeszerzési felülvizsgálati hatóság, ebbe mi beleegyeztünk, mert az a cél, hogy az EU-s forrásokhoz hozzájussunk.”

Gulyás szerint semmilyen alapja nincsen az EU-ban az ország ellen folyó eljárásoknak. Arról, hogy mi fogja biztosítani ennek a hatóságnak a függetlenségét, elmondta, a jogszabály ezt részletesen tartalmazni fogja.