Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tudománytalan politikai bosszúval vádolják az MTA-tag Palkovicsot az MTA köztestületi tagjai

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló Stádium 28 Kör nyilatkozatban ítélte el Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek kirúgását, amihez az vezetett hogy az augusztus 20-i tűzijátékot a szervezet előrejelzése alapján halasztották el.

Holott a meteorológiában közismerten valószínűségekkel dolgoznak, és a szakemberek rendelkezésére álló adatok alapján számított 80 százalékos valószínűség mellett döntött az operatív törzs a látványosság lefújásáról.

A Stádium 28 Facebook-bejegyzésében közismerten rossz személyi döntésekről ismert kortárs és múltbéli diktatúrákra utalva megjegyzi, hogy szerencsére a meteorológusok ezúttal nem kerültek munkatáborba, ugyanakkor mélységesen tudománytalannak és politikailag motiváltnak tartja a lépést.

„Hallatlan dolog a politikai bosszú egy – szigorúan tudományos tények alapján állított – valószínűség be nem következéséért.

S különösen szégyenletes, hogy ennek végrehajtója olyan miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Nem kétséges, hogy méltatlanná vált a tudomány eszményéhez”

– írják közleményükben.

Az MTA kutatóhálózatában dolgozókból szerveződött Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) szintén elfogadhatatlannak tartja az OMSZ vezetőinek az augusztus 20-i vihar elmaradása miatti menesztését.

A tudományos szakemberek véleménye szerint szakmailag indokolhatatlan a vezetők menesztése, és szolidaritást vállalnak az OMSZ dolgozóival, valamint egyetértenek kedden kiadott nyilatkozatukkal.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozottan elítéli az OMSZ két vezetőjének menesztését, mivel ez a döntés minden szakmai megfontolással ellentétes”

– írják közleményükben.

Kitérnek arra, hogy az augusztus 20-i tűzijáték elhalasztásához vezető előrejelzésekkel és elemzéseikkel kapcsolatban meglátásaik szerint nem merültek fel szakmai hiányosságok, és a minisztérium részéről meg sem próbálták ezeket kivizsgálni a vezetők menesztését megelőzően.

Mindez azt jelzi, hogy a döntéshozók nem értik, mit jelent egy esemény bekövetkezésének 80 százalékos valószínűsége”

– állapítják meg.

Ahogy utalnak arra is, hogy Palkovics László iparminiszter műszaki szakemberként korábbi munkássága alapján tisztában kellene hogy legyen a valószínűség jelentésével, ennek ellenére már korábban is számos tudomány- és szakmaiságellenes lépésnek volt politikai kulcsfigurája, melyek közül az MTA kutatóhálózatának önkényes kiszervezése váltotta ki a legnagyobb tiltakozást.”

Az MTA kutatóhálózatának kormányzati kiszervezésével számos cikkünkben foglalkoztunk, a Palkovics miniszter hathatós közreműködésével levezényelt folyamatról és a tiltakozásokról itt lehet bővebben olvasni.

Az eljárással kapcsolatban az ADF ennek fényében azt is kifejtette, hogy „a miniszter jelenlegi döntése a szakmai elvárásoknak megfelelő állásfoglalás helyett a politikai szempontok térnyerését segíti elő, az ADF pedig ezt a döntési mechanizmust teljes mértékben elutasítja.”

A Facebookon posztolt közlemény az alább olvasható.

Az OMSZ vezető munkatársai kedden szintén közleményben tiltakoztak a szervezet lefejezése ellen miután politikai nyomás alatt kellett dolgozniuk, és úgyszintén kifejtve, hogy szakmaiatlan a vezetők menesztése.

Kiváltképp annak fényében, hogy az OMSZ mindent megtett, hogy a lehető legpontosabb előrejelzéssel szolgáljon a tűzijáték lebonyolításáért felelős operatív törzsnek. Ennek jegyében augusztus 20-án a szokásosnál több mérést is végeztek, valamint javasolták, hogy ne délben, hanem egy későbbi időpontban döntsenek a rendezvény megtartásáról, mikor már pontosabb adatok állnak rendelkezésre – ezt azonban a testület elutasította.

Noha a vezetők menesztésének oka egyértelműen a 20-i fiaskó volt – illetve hogy az operatív törzs politikai testülete a meteorológusokat tette meg bűnbaknak – a keddi kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter többször is elmondta, hogy ez csak az utolsó csepp volt a pohárban. Indoklása szerint a szervezettel kapcsolatban sorozatosan merültek fel szakmai hibák, ami miatt egyébként is leváltották volna a vezetőséget.

Ennek némiképp ellentmondani látszik, hogy az elmúlt években is számos alkalommal ismerte el a kormány az OMSZ munkáját, és az érintett vezetők is a médiából értesültek állítólagos szakmai inkompetenciájukról. A menesztés előtt a kormánypárti média már vasárnap össztűz alá vette a szervezetet az elmaradt tűzijáték okán, hovatovább az MTV Híradóban saját korábbi, egyébként az OMSZ szolgáltatása alapján készített időjárásjelentésüket elferdítve ostorozták a szervezet előrejelzését.

Színes adalék a tűzijáték elhalasztásához, hogy a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozó rendelettel rögzítette a Magyar Közlönyben, hogy a több tízmilliárdos rakétázás idején nem fizet közterület-használati díjat a fővárosnak.

Az MTA egyes csoportjai és szervezetei az elmúlt hetekben-hónapokban is számos alkalommal tiltakoztak a kormány politikáival és döntéseivel szemben. Többek között

via 444
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán