Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics kirúgta a meteorológiai szolgálat vezetőit, mert nem időben érkezett az eső

Ez a cikk több mint 1 éves.

Azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese –írja a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztályának hétfő esti közleménye alapján a Telex. A közlemény szerint az OMSZ irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

A lapnak Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa elmondta, a döntés előzménye kétségtelenül az augusztus 20-i tűzijáték lemondása lehet, ám hogy ez megalapozott-e az kérdéses. A szakember szerint ugyanis az államalapítás ünnepén az utolsó pillanatig megvolt az esélye a viharok kialakulásának az, hogy végül miért nem jöttek be az előrejelzések még vizsgálni kell.

„mivel a legtöbb időjárás-előrejelzési modell (köztük a legjobb beválásúnak mért európai, de az amerikai, német és francia modell is) egy kiterjedt csapadéktömb kialakulásával számolt az esti órákra a középső országrészre, ennek ellenére a várt esemény nem következett be”.

-mondta a szakember.

A lap felidézi azt is, hogy szombat délben a várható viharos időjárás miatt lemondott tűzijáték ideje alatt végül nem érkezett meg az esőzés, amit a meteorológiai szolgálat jósolt.

Európa legdrágább és legnagyobb tűzijátékának elmaradásának felelősét a kormánymédia hamar meg is találta és gyors egymásutánban jelentetett meg cikkeket amikben a tudományos szervezetet támadták.

Olyan címekkel, mint „Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot” vagy „Súlyosan tévedett az Országos Meteorológiai Szolgálat”.

Ezekben úgy vélik, hogy az OMSZ reggel arról tájékoztatta az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzset 75-80% az esélye az esti órákban az esőzéseknek, délelőtt is még kiálltak- mellett, de hozzátették, hogy a csapadékos idő „a jellegéből kifolyólag jelentős bizonytalansággal terhelt”.

A Kovács Zoltán vezetett sokadik operatív törzs ezután döntött úgy, az 1,6 milliárdos tűzijátékot jövő szombatra (augusztus 27-re) halasztják. Az eső végül szombat estére nem érkezett meg.

Az OMSZ a számonkérő cikkekre Facebook-posztban reagált, amiben bocsánatot kértek és úgy fogalmaztak

„az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is.”

A Telexnek nyilatkozó Nagy-Kurunczi Rita elmondta, a hibás modellszámítások  az eddigi legvalószínűbb magyarázata „a ciklonképződés során a magaslégköri száraz levegő lesüllyedése a sztratoszférából a troposzférába, ennek hatását becsülhették alá a modellek, amelyekre támaszkodni lehetett az előrejelzés során”.

Hozzátette azt is, egy ilyen csapadéktömb kialakulása „időben és térben is” bizonytalan, nehezen becsülhető, mert viszonylag rövid idő alatt képes kialakulni.

„Egy óra leforgása alatt akár egy egész várost lefedő zivatar is kialakulhat a semmiből – ahogyan ez a Balaton térségében meg is történt az említett napon.”

Mint emlékezetes 2006-ban, a meteorológiai szolgálat viharjelzése ellenére tartották meg a tűzijátékot, közel 1,5 millió nézővel a helyszínen. A hirtelen lecsapó viharban, és az előle menekülő tömegben több mint 300-an sebesültek meg, öten pedig életüket vesztették.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter