Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem közöltek velem korábban semmi ilyesmit” – a kirúgott OMSZ-vezető szerint eddig elégedett volt a kormány

Ez a cikk több mint 1 éves.

Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrégiben Palkovics László Technológiai és Ipari miniszter által menesztett elnökhelyettese a Telexnek adott interjúban beszélt arról, hogy

korábban semmi olyan információ nem jutott el hozzájuk, ami arra utalt volna, hogy a felettes minisztérium elégedetlen lenne a munkájukkal.

Arra a kérdésre, ami azt firtatta, vajon mire gondolt Gulyás Gergely, aki a keddi kormányinfón „korábban is látszódó bizonyos kompetenciahiányokról” beszélt az OMSZ vezetésével kapcsolatban, Horváth így válaszolt

„Nem tudom, Gulyás Gergely mire gondolhatott. Nem közöltek velem korábban semmi ilyesmit. Lényegében a kormányinfóból értesültem az állítólagos kompetenciahiányomról.”

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az OMSZ irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.
Mint az ismeretes, az OMSZ által jósolt valószínű esőzés miatt a szervezők döntése volt, hogy elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték.

Európa legdrágább és legnagyobb tűzijátékának elmaradásának felelősét a kormánymédia hamar meg is találta, és gyors egymásutánban jelentetett meg cikkeket amikben a tudományos szervezetet támadták,

olyan címekkel, mint „Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot” vagy „Súlyosan tévedett az Országos Meteorológiai Szolgálat”.

Ezekben úgy vélik, hogy az OMSZ reggel arról tájékoztatta az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzset, hogy 75-80 százalék az esélye az esti órákban az esőzéseknek, délelőtt is még kiálltak emellett, de hozzátették, hogy a csapadékos idő „a jellegéből kifolyólag jelentős bizonytalansággal terhelt”.

A Kovács Zoltán vezetett sokadik operatív törzs ezután döntött úgy, az 1,6 milliárdos tűzijátékot  szombatra (augusztus 27-re) halasztják. Az eső végül szombat estére nem érkezett meg.

A G7-nek nyilatkozó egyik OMSZ-dolgozó kedden az esettel kapcsolatban arról beszélt, hogy már napokkal korábban is nagy nyomás alatt dolgoztak az OMSZ munkatársai:

„A politikai nyomásgyakorlás konkrétan azt jelentette, hogy már augusztus 19-én állásvesztéssel fenyegették az intézmény vezetőit, ha nem adnak szinte percre pontos vihar-előrejelzést. A Mándoky-koncertet végül el is kapta a zivatar, amit az OMSZ sikeresen előre jelzett, majd pedig az operatív törzs learatta ezért a babérokat. Másnap aztán, amikor a prognosztizáció ellenére nem jött a vihar, az egészet rátolták az OMSZ-re. Mindenkiben volt megfelelési kényszer, de most leginkább nagy összetartozás-érzést és szolidaritást tapasztalok a kollégák között”

– közölte.

Egy másik, a portálnak nyilatkozó meteorológus szerint „abból, amit tudtak, egy tök racionális döntés született, sőt, az operatív törzs is racionális döntést hozott a meglévő információk alapján a halasztásról. És vajon ki merte volna azt mondani a 2006-os tragédia után, hogy, á, talán megússzuk, vállaljuk be a kockázatot?”

Szerinte a fő problémát az jelenti, hogy kevesen vannak, akik be tudnak fogadni egy százalékos valószínűséget, és nem bűnbakokat akarnak. Most a politika a jelek szerint kész kielégíteni ezeket az igényeket.

A G7 cikkéből ráadásul az is kiderült, hogy az OMSZ az augusztus 20. előtti napon kifejezetten kérte, hogy a szombat délre tervezett döntést a bizonytalanság miatt halasszák el pár órával, hogy pontosabban lehessen látni a viharok alakulását.

Ahogyan a 444 kiszúrta 2020 őszén még maga Orbán Viktor is lelkes szavakkal köszöntötte az akkor 150 éves OMSZ-t, és háláját fejezte ki, hogy „figyelmeztető előrejelzésekkel védik életünket, biztonságunkat és lehetővé teszik a felkészülést arra, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjárási jelenségek minél kisebb kárt okozzanak az országban”.

Kedden, ahogyan arról mi is ebszámoltunk, az OMSZ vezetői állásfoglalást tettek közzé, melyben kijelentették, hogy politikai nyomás alatt állnak, majd két szükséges lépést fogalmaztak meg:

„1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.
2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.”
A felvetéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még aznap, a kormányinfón gyakorlatilag lesöpörte.
(Telex; G7; 444)
Címlapkép: MTI/Varga György