Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országos Meteorológiai Szolgálat: Politikai nyomás alatt állunk

Ez a cikk több mint 1 éves.

„(…)az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek”

– írja többek közt az Országos Meteorológiai Szolgálat több vezetője a szervezet Facebook-oldalán.

A kedd délelőtt megjelent állásfoglalásban az OMSZ tiltakozik a „több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenések”, a felelősség áthárítása az Operatív Törzsről, valamint a szervezet vezetőinek felmentése ellen is.

„A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani”

– írják, majd két szükséges lépést fogalmaznak meg:

„1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.
2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.”

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az OMSZ irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.
Mint az ismeretes, az OMSZ által jósolt valószínű esőzés miatt a szervezők döntése volt, hogy elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték.

Európa legdrágább és legnagyobb tűzijátékának elmaradásának felelősét a kormánymédia hamar meg is találta, és gyors egymásutánban jelentetett meg cikkeket amikben a tudományos szervezetet támadták,

olyan címekkel, mint „Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot” vagy „Súlyosan tévedett az Országos Meteorológiai Szolgálat”.

Ezekben úgy vélik, hogy az OMSZ reggel arról tájékoztatta az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzset, hogy 75-80% az esélye az esti órákban az esőzéseknek, délelőtt is még kiálltak emellett, de hozzátették, hogy a csapadékos idő „a jellegéből kifolyólag jelentős bizonytalansággal terhelt”.

A Kovács Zoltán vezetett sokadik operatív törzs ezután döntött úgy, az 1,6 milliárdos tűzijátékot jövő szombatra (augusztus 27-re) halasztják. Az eső végül szombat estére nem érkezett meg.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán