Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A ma élő emberek egyetlen fajhoz tartoznak” – az MTA elnöksége történelemleckét adott a miniszterelnöknek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az MTA egyes kutatói egy közös petícióban, ítélték el Orbán Viktor fajok keveredéséről szóló tusnádfürdői eszmefuttatását.

A miniszterelnökkel egyet nem értő akadémikusok hangsúlyozzák:

„Az emberi faj egységes, ezért az emberi fajok, illetve keveredésük felvetése biológiailag eleve hibás, az ezekre történő politikai hivatkozás pedig történelmileg kudarcos, katasztrófák sorát okozó eszmerendszert idéz fel. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a miniszterelnök a magyar nép jövőjét ilyen tudományosan tarthatatlan tannal és veszélyes ideológiával kapcsolja össze.”

A petícióban egyéni szinten ítélték el a kutatók Orbán megszólalását a fajok keveredéséről, ám most az MTA elnökségi tagjai adtak ki közös nyilatkozatot, amelyben ha igen szofisztikáltan is, de érezhetően odaszúrtak a kormányfőnek.

„A ma élő emberek egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint. Az ember hosszú idő alatt kialakult különböző rasszainak egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű, mint a másik, és keveredésük egyidejű az emberiség történetével. E folyamat bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal.”

Ahogy azt már mi is megírtuk, különböző embercsoportokra, rasszokra és népekre külön fajként hivatkozni egyébként tudományos és társadalmi értelemben véve is szamárság, nagyjából a második világháborút követően ki is ment a divatból, és ezt valószínűleg tudja Orbán is.

„Egy-egy kultúrát különböző embercsoportok hozhatnak létre, amelyek jellemzően nem rassz szerint, hanem földrajzi elhelyezkedésükben, történelmükben, nyelvükben vagy nemzeti identitásukban különböznek. A kulturális keveredés hathat megtermékenyítőleg, segítve a társadalmi fejlődést, de jelentős feszültségek forrása is lehet. A politika és a társadalom felelőssége a kultúrák egymást gazdagító, de önazonosságukat megőrző sokszínűségének fenntartása, találkozásaik koordinálása és a fellépő ellentétek kibékítése a nemzetek és az emberiség javára.

Az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól”

-zárul a közlemény.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy szervezetek sora tiltakozik Orbán fajok keveredéséről szóló eszmefuttatása ellen. A Roma Parlament szerint az orbáni szöveg „fajvédő” nyilasbeszéd. A kijelentést elítélte Heisler András, a Mazsihisz elnöke, továbbá Frölich Róbert országos főrabbi is. A Társaság a Szabadságjogokért véleménye szerint a miniszterelnök ezzel a kijelentéssel éppen azoknak a magyar embereknek a jogait sérti meg, akiknek a védelmére hivatkozik.