Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Roma Parlament szerint az orbáni szöveg „fajvédő” nyilasbeszéd, a DK fideszes Mein Kampfról beszél

Ez a cikk több mint 1 éves.

Állásfoglalást tett közzé a Roma Parlament Orbán Viktor miniszterelnök szombati, Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban elmondott beszédével kapcsolatban. A nyilatkozat szerint a miniszterelnök „fajkeveredésről” elmélkedő beszédének

„meglehet, az a célja, hogy a rajongótábor „vérivó” részének friss nedűt szolgáljon, vagy hogy kiprovokálja a kilépést az EU-ból, és felkínálja az ország csatlakozását Putyin fasiszta birodalmához, az üzenete azonban újabb bizonyítéka annak, hogy elsősorban a hazai romákra-cigányokra újra gyilkos korszak leselkedik.”

Mint ismeretes, a gazdasági válság viharában manőverező miniszterelnök két év kihagyás után arról osztotta meg fasisztairányú gondolatait (többek közt) a jobboldali politikusokat felvonultató fesztiválon, hogy Európában eleve kevert népesség él, és mindez az internacionalista baloldal csele, amely azonban csak szemfényvesztés, mert néhol európai és Európán kívüli népek keverednek, máshol pedig európai népek keverednek, mint a Kárpát-medence. „Mi nem vagyunk kevert fajúak”, jelentette ki Orbán, majd hozzátette, nem is akarunk azok lenni.

A különböző embercsoportokra, rasszokra és népekre külön fajként hivatkozni egyébként tudományos és társadalmi értelemben véve is szamárság, nagyjából a második világháborút követően ki is ment a divatból, és ezt valószínűleg tudja Orbán is.

A Roma Parlament nyílt levele arra is felszólít, hogy „aki ‘európai polgárként’ megteheti, költözzön el egy békés, emberarcú országba, ahol a bőrszíne, cigány eredete miatt nem érheti üldöztetés, ahol a családja biztonságban van!”

A nyilatkozat emlékeztet rá, hogy a Covid, az élelmiszerhiány, a hőség, az energiaválság és a politikai-társadalmi veszélyhelyzetek okozta krízis levezetésére használják egyesek a cigányüldözést. Ez a Roma Parlament szerint 

„csak azokban az országokban reális veszély, melyek hagyományosan nem néznek szembe történelmük önsorsrontó bűneivel. Akik a nyilas népirtás felelősségét ma is a német nácikra fogják, miközben újraépítik Horthy feudálfasiszta országát.”

Az állásfoglalás teljes szövege:

„A Roma Parlament elnökségének 2022. július 25-ei állásfoglalása Orbán Viktor tusványosi beszédéről

Ha Magyarország nem viselkedik hazaként, legyen Európa az otthonunk!

Az orbáni szöveg, „fajvédő” nyilasbeszéd, amelynek meglehet, az a célja, hogy a rajongótábor  „vérivó” részének friss nedűt szolgáljon, vagy hogy kiprovokálja a kilépést az EU-ból, és felkínálja az ország csatlakozását Putyin fasiszta birodalmához, az üzenete azonban újabb bizonyítéka annak, hogy elsősorban a hazai romákra-cigányokra újra gyilkos korszak leselkedik. Ezért aki „európai polgárként” megteheti, költözzön el egy békés, emberarcú országba, ahol a bőrszíne, cigány eredete miatt nem érheti üldöztetés, ahol a családja biztonságban van!

A bátor férfiak és nők kövessék azokat, akik munkát találnak a széles európai piacon, nem nyomorognak, nem félnek, ellenkezőleg: emberhez méltóan élnek, mert megbecsülik őket: a jövedelmükből képesek megteremteni az új otthon feltételeit! Gyerekeik nem gettóiskolákban várnak a megszűnő közmunkára, hanem gyermekközpontú, szeretetgazdag iskolákban tanulnak, ahol több nyelven beszélő, szabad szakemberekké válnak!

Akinek a tengeren túlon vannak kapcsolatai, érdeklődjenek tőlük a bevándorlás lehetőségeiről.

Nem lehet tudni, hány év, vagy évtized alatt lesz képes ez az ország újraépíteni önmagát abból a szörnyű pusztításból, amit a társadalom (bal,- és jobboldali) többségének felelőssége által a NER, mint egy üzleti és politikai magánvállalkozás okozott a Magyar Köztársaságnak. De aki nem érzi (reménytelen) feladatának a küzdelmet a köztársaság, az egyenlő, demokratikus jogállam újrateremtését, az ne késlekedjen: vigye a gyerekét biztonságosabb helyre!

Kovid, élelmiszerhiány, hőség, energiaválság, politikai-tàrsadalmi veszélyhelyzetek mindenütt lehetnek, de a válság levezetésére a cigányüldözést használni csak azokban az országokban reális veszély, melyek hagyományosan nem néznek szembe történelmük önsorsrontó bűneivel. Akik a nyilas népirtás felelősségét ma is a német nácikra fogják, miközben újraépítik Horthy feudálfasiszta országát.

Aki öntudatos cigánymagyar, az ebből nem kér!

Ha harcolni akarsz a rezsim ellen, csatlakozz a civil, polgárjogi ellenálláshoz, ha biztonságban akarod tudni szeretteid, keress új otthon! – ez a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom elnökségének szilárd álláspontja 2022 júliusában.

Az egyesület nevében:

Horváth Aladár elnök”

DK: Fideszes Mein Kampf

A Demokratikus Koalíció is reagált az Orbán-beszédre hétfőn, utalva a hírre is, miszerint a fideszes kommunikáció az angol nyelvű fordításból nemes egyszerűséggel kifelejtette a fajelméleti fejtegetéseket. Mint közleményükben írják,

„Dobrev Klára az összes európai parlamenti képviselőnek elküldte a beszédből azt, amit Orbánék nem mertek. Vége a kettős beszédnek és a pávatáncnak, Orbánt a fajelmélet sem fogja kihúzni abból az elégedetlenségből, amit az adóemeléseivel és a megszorításaival okozott a magyaroknak. Orbán többé Európában sem ölthet báránybőrt, az európai politikusok ma reggelre szóról szóra és betűről betűre ismerik a magyar miniszterelnök véleményét a fajok keveredéséről. A DK szerint a fideszes Mein kampf csak tovább mélyíti az Orbán és Európa közti szakadékot, amivel távolabb kerültünk attól, hogy Orbán Viktor rendszere bármilyen uniós forráshoz jusson.”

Momentum: Orbán ne akarja egy újabb nyilas rendszer kiépítését segíteni!

Reagált a Momentum Mozgalom nevében hétfőn Lőcsei Lajos is. Az országgyűlési képviselő felszólította Sztojka Attilát, a kormány romaügyi kormánybiztosát, mivel szerinte

„a fideszes kormánybiztosnak az lenne a kötelessége, hogy felszólaljon a cigányság érdekében.”

Lőcsei szerint politikusként is, tanár emberként is, de legfőképpen büszke cigány embereként is kötelessége lenne felemelnie a hangját (…) Orbán ellen”

– tette hozzá a közlemény.

A Momentum politikusa kiemelte, hogy amióta az eszét tudja, mindig bizonygatnia kellett, hogy ő is teljesértékű magyar és ez nincs rendben: „Magyar földön születtem. Szüleim, nagyszüleim és azoknak felmenői is magyar földön születtek. Amióta az eszemet tudom bizonygatnom kell azt, hogy vagyok én is annyira magyar, mint amennyire magyarnak gondolja magát a „Főnök”!”

Szerinte egy nemzet attól lesz gazdag és értékes, ha kultúrájában is sokszínű, ha az emberi értékeket tartja a legfontosabbnak és ha a miniszterelnök a cigányok-magyar gyerekeket nem gondolja a nemzet részének, akkor a képviselő gyerekei sem a nemzet része.

Az Orbán-beszédről a Mércén Kocsis Árpád közölt véleményt, szerinte „a helyzet az, hogy Magyarország miniszterelnöke a legbornírtabb olvasmányokból tájékozódik, a politikáját pedig a szélsőjobboldal legordasabb eszméire alapozza.”

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás