Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Az emberi faj egységes” – tiltakoznak a Magyar Tudományos Akadémia tagjai Orbán tusnádfürdői beszéde ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nem csillapodnak a kedélyek Orbán Viktor múlt hétvégi tusnádfürdői beszéde körül, most a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik tagja indított petíciót, elítélve a miniszterelnök fajok keveredéséről szóló eszmefuttatását.

Az eddig 67 MTA-tag által aláírt petíció szerint megdöbbenéssel értesültek a magyar miniszterelnök július 23-i beszédében elhangzottakról, mely szerint

„(…) van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak… Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni…”

A miniszterelnökkel egyet nem értő akadémikusok ezzel szemben hangsúlyozzák:

„Az emberi faj egységes, ezért az emberi fajok, illetve keveredésük felvetése biológiailag eleve hibás, az ezekre történő politikai hivatkozás pedig történelmileg kudarcos, katasztrófák sorát okozó eszmerendszert idéz fel. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a miniszterelnök a magyar nép jövőjét ilyen tudományosan tarthatatlan tannal és veszélyes ideológiával kapcsolja össze.”

A petícióhoz folyamatosan érkeznek az újabb aláírások, a miniszterelnök beszédét azonban egyelőre egyéni szinten ítélik el az akadémikusok, az MTA egyelőre nem adott ki intézményi szintű nyilatkozatot.

Mint arról beszámoltunk, a hét elején a Roma Parlament is elítélte a miniszterelnök kijelentéseit. A nyilatkozatban emlékeztettek rá, hogy a koronavírus-járvány, az élelmiszerhiány, a hőség, az energiaválság és a politikai-társadalmi veszélyhelyzetek okozta krízis levezetésére használják egyesek a cigányüldözést. Ez a Roma Parlament szerint

„csak azokban az országokban reális veszély, melyek hagyományosan nem néznek szembe történelmük önsorsrontó bűneivel. Akik a nyilas népirtás felelősségét ma is a német nácikra fogják, miközben újraépítik Horthy feudálfasiszta országát.”

A Roma Parlament nyílt levele arra is felszólított, hogy „aki ‘európai polgárként’ megteheti, költözzön el egy békés, emberarcú országba, ahol a bőrszíne, cigány eredete miatt nem érheti üldöztetés, ahol a családja biztonságban van!”

A kijelentést az ellenzéki pártok mellett elítélte Heisler András, a Mazsihisz elnöke, továbbá Frölich Róbert országos főrabbi is. A Társaság a Szabadságjogokért véleménye szerint a miniszterelnök ezzel a kijelentéssel éppen azoknak a magyar embereknek a jogait sérti meg, akiknek a védelmére hivatkozik. „Ez a sérelem pedig független attól, hogy a szóban forgó magyar emberek éppen milyen származásúak, és független attól is, hogy a miniszterelnök kivel szemben szítja éppen a hívei dühét” – írják a jogvédők keddi blogbejegyzésükben.

De a tusnádfürdői beszéd még Orbán Viktor évtizedes szövetségesének is sok volt: kedden benyújtotta lemondását Hegedüs Zsuzsa társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott. Elmondása szerint eddig azért állt ki rendszeresen Orbán mellett, mert szerinte az antiszemitizmus olyan távol áll a miniszterelnöktől, „mint Makó Jeruzsálemtől”. A szociológus hozzáteszi, ezt a véleményét most is fenntartja annak ellenére is, hogy Orbán „nyíltan fajgyűlölő beszéde” akár Goebbels-nek is tetszett volna”, ami „túlment a vállalhatóság határán.”

„Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni”

– fogalmazott Hegedüs. A távozó miniszterelnöki biztos arról is vallott, hogy 2013-ig szeretett Orbánnal együtt dolgozni, azt követően viszont neki  „túl autokrata, túl radikálisan EU és migránsellenes álláspontra” helyezkedett, mégis folytatta a felzárkóztatási programmal kapcsolatban kapott megbízását.

Hegedüs Zsuzsa 2010 óta volt a miniszterelnök tanácsadója a társadalmi felzárkóztatás területén. A Fidesz 12 éve tartó kormányzása alatt előbb Hegedüs az azóta gyakorlatilag megszűnt, Minden Gyermek Lakjon Jól névre keresztelt alapítvány létrhozásáról, és a  felzárkóztatási programok égisze alatti, meglehetősen megosztó naposcsibe- és malacosztogatásról vált híressé, majd 2015-ben váltott ki nagyobb botrányt azzal, hogy minden rendelkezésre állóstatisztikának ellentmondva kijelentette: szerinte nincs rendszerszintű gyermekéhezés és -szegénység Magyarországon. 2018-ban több tízmillió forintnyi közpénz eltűnése miatt a párbeszédes Szabó Tímea tett feljelentést Hegedüs Zsuzsa alapítványa ellen.

Hegedűs Zsuzsa munkásságával itt foglalkoztunk bővebben.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher