Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán főtanácsadója szerint nincs gyerekéhezés, mert ha kell, akkor a szegények lopnak

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az RTL Klub csinált riportot a gyermekéhezés témájában. Az egész teljesen elképesztő, nemcsak Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó mondatai, hanem a DK-tól megszólaló butasága miatt is.

hegedus_zsuzsa.jpg

Kép: RTL Klub

Hegedűs Zsuzsa szerint nincs rendszerszintű gyermekéhezés Magyarországon, ezt pedig a miniszterelnöki főtanácsadó az alábbi kijelentésekkel érveli meg:

„Olyan, hogy a legszegényebb családban, ahol nincs alkohol- vagy drogprobléma, hogy ott a gyerek ne kapjon este legalább két szelet zsíros kenyeret vagy tejbegrízt, (…) olyan nincs.”

„Én még olyan nyomorult szegény családot, ahol a gyerek hazajön délután iskolából, és másnap reggelig nem kap semmit enni, én olyat nem láttam, mert ha kell, akkor lopnak.”

Mindamellett, hogy én is úgy gondolom, éhező gyereknek lopni kevésbé bűn, mint belvárosi ingatlanokat az adófizetőktől eltulajdonítani, talán azt a miniszterelnöki főtanácsadó se gondolja komolyan, hogy az egy megoldás, ha a szülők elmennek lopni. A magyar vidék egyik legkeményebb problémájáról van szó, a szegénység szülte társadalmi problémáról. De legalább Hegedűs helyesen mutat rá, hogy ha az állam nem segít a szegény embereken, az milyen következményekkel jár.

Persze Hegedűs szavainak legfontosabb üzenete valójában az, hogy akinek éhezik a gyereke, az csak drogos lehet, vagy alkoholista, vagy tolvaj. Tisztességes embernek a Fidesz tisztességes országában nem éhezik a gyereke. Csakhogy ez nem igaz. A tavaszi, ápolók által szervezett tüntetésen nem egy, az állam által fizetett ápoló mondta el, hogy bár megoldják, nehézséget jelent néha a gyereknek is ételt venni. És azt gondoljuk, jobb a helyzet az ennél szegényebbeknél? Azokon a vidékeken, ahol emberek tízezrei élnek uzsorából és 47 ezer forintos vagy még kevesebbet fizető közmunkából, nap mint nap, tényleg csak a drogos, az alkoholista és a tolvaj otthonában fordul elő, hogy a hó végén nem jut étel az asztalra?

És valóban megoldás, ha egy 5-6-7 éves gyerek 2 zsíros kenyeret eszik meg délután 4 és reggel 8 között? Nem rontja ez már alapvetően az esélyeit a jövőre nézve? És mit csinálnak a szülők, akik utolsó forintjaikból vesznek a gyereknek enni? A Józsefvárosban múlt hónapban kiköltöztetett rákbeteg Andreától, aki a Tescóban dolgozott, halhattuk, hogy van, amikor 2 napig nem eszik, hogy a gyereknek meglegyen minden. Ez a normális? És csodálkozunk, hogy ha a szegénység következménye esetenként az alkohol-, drogfüggőség vagy a betegségek? Ha 2 naponta eszik egy dolgozó ember, mi marad belőle 50 éves korára?

Az RTL riportja végén az is elhangzik, a kormány most napi 4 iskolai étkezést akar és a szünidei étkezés bevezetését is. Csakhogy eddig is a legdurvábban azokat érintette a probléma, akikhez ez a támogatás korábban se jutott el: Borsodba, Dél-Fejérbe, Baranyába nyilván kevesebb jut, mint Budapestre. Nem beszélve arról, hogy a kormány a szünidei étkeztetésre 1,8 milliárdot szán, míg a mostani 60 milliárdból a hétköznapokon sem tudták megoldani a problémát. Nyári, őszi, tavaszi, téli szünet, hétvégék, ki fog ez jönni ennyiből?

De szerencsére itt az ellenzék. Az RTL érthetetlen okokból a DK-t szólaltatta meg az ügyben, és ők el is mondták a véleményüket. Cáfolták a kormány állítását, mert szerintük vannak olyanok is, akik önhibájukon kívül kerülnek ilyen nehéz helyzetbe. Mert az a 4 millió szegény ember, a szegénységben élő dolgozók a saját hibájukból kerültek mind „nehéz helyzetbe”? A DK nyilatkozója szerint tényleg csak az „önhibán” kívüli embereknek kell segíteni, de tényleg hibás a sorsáért az, aki beleszületett a szegénységbe, és nem tud onnan kikerülni? Tényleg hibás a sorsáért az, aki bölcsődei dolgozóként, szociális munkásként, ápolóként 80 ezret keres? Rajtuk nem kell segíteni? Nem lehet, hogy itt inkább egy össztársadalmi problémáról van szó, ha emberek százezrei, milliói ragadtak meg lehetetlen körülmények között, és a kitöréshez nemcsak óriási elszántság, de még nagy adag szerencse is kell?

Itt tartunk 2015-ben Magyarországon. Miközben Vajna Tímea és Orbán Ráhel büszkén hirdeti, hogy a saját lábán áll, a szegények, a dolgozói szegénységben élők az emberi erőforrás miniszter és a miniszterelnökség vezetője szerint maguk tehetnek arról, ha nem tudják etetni a gyerekeiket. A miniszterelnök főtanácsadója alkoholistázik és drogosozik, a DK pedig arról beszél ki a hibás, és ki nem saját szegénységért. Szembesíteni kéne már ezeket az embereket azzal, milyen esténként zsíros kenyeret adni a gyereknek, várni, mikor kötik ki a villanyt vagy télen a gázt, rettegni a villanyóra leolvasótól, és együtt sírni a gyerekkel, aki éhes.

Az RTL riportja itt nézhető meg:

 

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a társadalmi igazságtalanságról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.