Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2010 óta csaknem háromszorosára nőtt a súlyosan szegény gyermekek száma

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány kezdeményezésére és közreműködésével megalakult Gyermekjogi Civil Koalíció gyermekjóléti munkacsoportja rövid összefoglalót adott ki annak kapcsán, hogy az elmúlt szűk húsz esztendőben miként változott Magyarországon a gyermekszegénység.

A kutatók, akik magyarországi és uniós felmérések alapján készítették el a 18 oldalas munkájukat, arra jutottak, hogy 2010 óta csaknem háromszorosára nőtt a súlyosan szegény 0-17 évesek aránya Magyarországon. Az Európai Unió országai közül Magyarországon emelkedett a legjobban a mutató értéke: sem Lengyelországban, sem Csehországban, Lettországban, Litvániában, Észtországban vagy Szlovéniában nem tapasztalható hasonló.

A dokumentum összeállítói egy kedvező adatot is ismertetnek: a szegénységi küszöb alatt élő 17 év alatti gyerekek száma az elmúlt 15 évben csökkent, a 2004-es 388 ezerről 2019-re 158 ezerre.

Gyermekszegénység Magyarországon. Forrás: Gyermekjogi Civil Koalíció / dokumentum

Ám ami kiváltképp elkeserítő, az az, hogy eközben jelentősen megnőtt a súlyos szegénységben élő gyerekek száma. Míg 2004-ben 77 ezer gyermek tartozott ebbe a csoportba, addig 2019-re a számuk elérte a 126 ezret.

Gyermekszegénység Magyarországon. Forrás: Gyermekjogi Civil Koalíció / dokumentum

Míg 2004-ben 5 szegénységben élő gyerekből egy, 2019-ben 5-ből 4 gyerek az alacsonyabb szegénységi küszöböt alkalmazva is szegénynek minősült.

A szegénységi küszöb (a mediánjövedelm 60 százaléka) 2019-ben megközelítőleg havi 220 ezer forint háztartási jövedelmet jelentett egy 2 szülős és 2 (14 éven aluli) gyermekes összetételű családban.

Az alacsonyabb küszöb (amely a mediánjövedelm 40 százaléka alatti jövedelemből tengődőket jelöli) 2019-ben egy 2 szülős és kétgyerekes családban kb. 150 ezer forint háztartási jövedelmet jelentett havonta.

Idén februárban egy másik szervezet is hasonló eredményekre jutott a gyermekszegénységgel kapcsolatban. A Szociális Demokráciáért Intézet konferenciáján az előadók arról szóltak, hogy „az elmúlt 12 év nem hozott javulást a gyermekszegénység felszámolásában Magyarországon”. A Népszava akkori tudósításából kiderül, hogy a magyarországi lakosok 74 százaléka az uniós szegénységi küszöb alatt él, a rossz lakhatási körülmények között élő kiskorúak aránya pedig 19-ről 27 százalékra emelkedett.

(Népszava, 444.hu, Mérce)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce