Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tusványosi beszéd még Orbán évtizedes szövetségesének is sok volt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Vállalhatatlanak tartja Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi beszédét, ezért kedden benyújtotta lemondását Hegedüs Zsuzsa  társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott – írta meg a HVG, miután a lap értesüléseit Hegedüs is megerősítette. 

A szociológus elküldte a HVG-nek az Orbán Viktorhoz írt és kedden reggel a miniszterelnöknek eljuttatott levelét. Ebben – a régi ismeretség okán a kormányfőt tegezve – azt írta:

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

Mint ismert, Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén elhangzott szavai heves tiltakozást váltottak ki. A miniszterelnök úgy fogalmazott: 

„A Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

A kijelentést az ellenzéki pártok mellett elítélte Heisler András, a Mazsihisz elnöke, továbbá Frölich Róbert országos főrabbi is. A Társaság a Szabadságjogokért véleménye szerint a miniszterelnök ezzel a kijelentéssel éppen azoknak a magyar embereknek a jogait sérti meg, akiknek a védelmére hivatkozik. „Ez a sérelem pedig független attól, hogy a szóban forgó magyar emberek éppen milyen származásúak, és független attól is, hogy a miniszterelnök kivel szemben szítja éppen a hívei dühét” – írják a jogvédők keddi blogbejegyzésükben. 

A miniszterelnök beszédéről Kocsis Árpád, a Mérce újságírója itt írt bővebben.

Hegedüs levelében azt írja, eddig azért állt ki rendszeresen Orbán mellett, mert szerinte az antiszemitizmus olyan távol áll a miniszterelnöktől, „mint Makó Jeruzsálemtől”. A szociológus hozzáteszi, ezt a véleményét most is fenntartja annak ellenére is, hogy Orbán „nyíltan fajgyűlölő beszéde” akár Goebbels-nek is tetszett volna”, ami „túlment a vállalhatóság határán.” A szociológus azt is megosztja, hogy a 2021-es homofób propagandatörvénnyel kapcsoaltban is hasonló aggályai voltak, amelyeket személyesen is megosztott Orbánnal.

Hozzáteszi azt is az Orbánnak írt levélben: „Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni.”

A távozó miniszterelnöki biztos arról is vall, hogy 2013-ig szeretett Orbánnal együtt dolgozni, azt követően viszont neki  „túl autokrata, túl radikálisan EU és migránsellenes álláspontra” helyezkedett, mégis folytatta a felzárkóztatási programmal kapcsolatban kapott megbízását.

Hegedüs Zsuzsa 2010 óta volt a miniszterelnök tanácsadója a társadalmi felzárkóztatás területén. A Fidesz 12 éve tartó kormányzása alatt előbb Hegedüs az azóta gyakorlatilag megszűnt, Minden Gyermek Lakjon Jól névre keresztelt alapítvány létrhozásáról, és a  felzárkóztatási programok égisze alatti, meglehetősen megosztó naposcsibe- és malacosztogatásról vált híressé, majd 2015-ben váltott ki nagyobb botrányt azzal, hogy minden rendelkezésre álló statisztikának ellentmondva kijelentette: szerinte nincs rendszerszintű gyermekéhezés és -szegénység Magyarországon. 2018-ban több tízmillió forintnyi közpénz eltűnése miatt a párbeszédes Szabó Tímea tett feljelentést Hegedüs Zsuzsa alapítványa ellen.

 Hegedűs Zsuzsa munkásságával itt foglalkoztunk bővebben.

Frissítés, 15:37: 
Különböző kormányközeli politikus és médiumok felületein, így például a Mandiner oldalán, illetve Orbán Balázs miniszterelnöki politikai igazgató Facebook-oldalán is megjelent kedden délután Orbán Viktor Hegedüs Zsuzsának írt válaszleve, amelyben a kormányfő azt írja, „Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi”. Orbán sajnálja, de tudomásul vette a döntést. „Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva” – fogalmazott a kormányfő.