Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendszeresen késik a doktoranduszok ösztöndíja a Szegedi Tudományegyetemen, súlyos megélhetési problémákat okozva ezzel a hallgatóknak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Halász Noémi, a Szegedi Tudományegyetem PhD-hallgatója nyílt levelet tett közzé Facebook-oldalán, melyben arra szólítja fel Stumpf István kormánybiztost és az egyetem új kuratóriumát, hogy az egyetem rendszeresen utalja el a doktoranduszok nettó 140, illetve 180 ezres havi ösztöndíját.

A levélben az áll, az elmúlt huszonnégy hónapban tizenegyszer késett az ösztöndíj, ezzel jelentős megélhetési problémákat okozva a hallgatóknak. Amint Halász Noémi írja:

„Számla, törlesztő, bevásárlás, gyógyszerkiváltás, rezsi…Ezeket valahogy be kell fizessük és a főbérlő, a bank, a bolt nem éri be azzal a válasszal, amit mi szoktunk kapni: „nem tudjuk, de majd valamikor megy az utalás”. […] Persze rá lehet vágni, hogy „úgyis tudjátok, hogy nem jön időben, készüljetek úgy”… Na de kérdem én 140 000/180 000 Ft-os PhD ösztöndíjból, hogyan lehet félretenni ilyen infláció mellett? Illetve mire készüljek? 1 napot vagy 2-t fog késni, esetleg 1 egész hetet? Mindre volt már példa. Melyikre készüljünk?”

Augusztus hónapban sem érkezett meg a tervezett  időben, tizedikén az ösztöndíj. A késésekről nem kapnak tájékoztatást a hallgatók, így készülni sem tudnak rá. Az oktatóknak, dolgozóknak, BSc és MSc hallgatóknak időben elküldik a pénzt, a doktoranduszoknak nem.

A PhD-hallgatók Halász Noémi elmondása szerint „gyomorgörccsel várják” a fizetés esedékes napját, a tizedikét. Egyes karokon elérhetők olyan kiegészítő projektek vagy ösztöndíjak, amikből félre tudnak tenni, de ezek nem mindenki számára adottak, az alapösztöndíj pedig annyira alacsony, hogy abból képtelenség félretenni.

Februárban az egyetemen lehetőség volt Stumpf István, felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztost kérdezni a modellváltással, azaz alapítványosítással felmerülő kérdésekről. Halász Noémi kérdést küldött be a kormánybiztosnak arról, miért nem érkeznek meg a doktorandusz ösztöndíjak időben. Kérdése nem került felolvasásra, de azt ígérték, hogy e-mailben választ kap majd rá. A levél írója akkor az időbeli korlátoknak tudta be, hogy kérdése nem került napirendre és várta a választ e-mailben, ami azonban mai napig nem érkezett meg.

Elhangzott viszont egy kérdés az ösztöndíj emeléséről, arról, hogy tervezik-e a bérminimumhoz igazítani azt. Stumpf István válaszában elismerte a problémát és kijelentette, hogy az egyetemi utánpótláshoz valóban javítani kell a PhD-hallgatók körülményein. Hozzátette, eddig csak az oktatók bérrendezésére volt „kapacitás”.

A bejegyzéshez hozzászólt Gombos Jarmo, az SZTE Doktorandusz Önkormányzat tagja. Ezt írta:

„Az SZTE Doktorandusz Önkormányzat emailben már korábban megkérte az University of Szeged illetékes vezetőjét intézkedjen az ösztöndíjak jogszabály szerinti teljesítése érdekében, felsorolva a levelet megelőző elmúlt egy év anomáliáit. Sajnos nem méltattak válaszra, bár a következő utalások időben történtek.”

A levélről megkérdeztük az SZTE sajtóreferensét is, amint válaszuk megérkezik, a cikket frissítjük.

Frissítés, 2022. VIII. 17. 13:50 – az SZTE válaszolt

„Mivel az ösztöndíjakat előre fizetjük ki, ezért a több éves gyakorlat szerint a nappalis és PhD ösztöndíjakat a hónap elején, az adott félévre vonatkozó hallgatói státuszok ellenőrzését követően számfejtjük és utaljuk.

A jelzés alapján ellenőriztük a 2020-2022. évi ösztöndíj kifizetéseket. Ez alapján a vizsgált 33 hónapnyi időszakban összesen 73 alkalommal számfejtettünk ösztöndíjat, amelyek közül csupán három esetben fordult elő 1 napos csúszás.

2022 februárjában a doktorandusz hallgatók jelzése alapján már tettünk lépéseket a feszesebb ügyvitelre. Szeptembertől további intézkedéseket vezetünk be a hatékonyabb és gyorsabb ügyintézés érdekében.

A bejelentésben jelzett augusztusi utalási problémán túl a többi észrevételt a vizsgálatunk nem támasztotta alá.

Fontosnak tarjuk, hogy az ismert hibákat megszüntessük, bízunk benne, hogy a szeptembertől alkalmazott intézkedésekkel ezt sikeresen kezelni tudjuk.”

Címlapkép: A Civilek az egyetemi autonómiáért csoport szerkesztőségünkhöz eljuttatott képe