Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Állami tulajdonba vetetné a csődvédelmi eljárást kérő Tungsramot az LMP

Ez a cikk több mint 1 éves.

Állami tulajdonba kell venni a Tungsramot, majd az újjászervezés, piacképessé tétel után dolgozói tulajdonba adni, így menekülhet meg a 126 éves cég – javasolja az LMP. A párt csütörtökön közleményében úgy fogalmaz: a magyar gazdaságnak szüksége van környezetbarát módon termelt környezetbarát világításra, és arra, hogy ezt ne a Föld túlfeléről hozzuk.

Az állam felé egyébként is rendkívüli mértékben eladósodott céget köztulajdonba kell venni, így őrizhető meg leginkább a dolgozók munkahelye és megélhetése.A céget modernizálni kell, megvalósítani az elmaradt, szükséges beruházásokat, majd a dolgozók tulajdonába adni – érvel az ellenzéki párt, amely szerint

a Tungsram csődjét a globalizáció okozta, ami tönkreteszi a helyi gazdaságokat.

„De most a globális szállítási láncok szakadoznak, a járvány, a háború és más problémák miatt. Legfőbb ideje megerősíteni a helyi gazdaságokat, a helyi termelést” – fogalmaznak. „Egy stabil, ellenálló gazdaságnak szüksége van arra, hogy a fontos dolgokat maga tudja előállítani. A környezetbarát világítástechnika elengedhetetlen a zöld épületekhez, épületfelújításokhoz. Ebben sem függhetünk Kínától” – teszik hozzá.

Ahogyan arról a Mércén beszámoltunk, a Tungsram április 27-én közölte, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért az év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti.

Szerdán már csődvédelmet is kért a cég, miután egyik banki hitelezője inkasszót nyújtott be a számláira. A lépést a Tungsram azzal indokolta, hogy „a vállalat a csődvédelem nyújtotta ernyő alatt továbbra is fizetni tudja a bért és az adókat, valamint végrehajthassa folyamatban lévő reorganizációját”. A cégvezetés azt hangsúlyozta: a csődvédelem a közhiedelemmel ellentétben nem egy cég megszűnését, hanem éppen azt jelenti, hogy „megpróbáljuk a sikeres túlélését biztosítani”.

„A stratégiai megállapodásokból is pont az hiányzik, ami a lényeg: a magyar munkavállalók védelme”

Az újonnan megalakult Országgyűlésben is esett szó a Tungsram kálváriájáról: Komjáthi Imre MSZP-s képviselő kedden napirend előtti felszólalásában a kormány tétlenségét kérte számon. Mint mondta, „az elmúlt hetekben sorra buknak ki az olyan ügyek, amelyben a kormány stratégiai partnerei a magyar dolgozókkal elég kegyetlenül bánnak. A stratégiai megállapodásokból is pont az hiányzik, ami a lényeg: a magyar munkavállalók védelme”.


A kormány nevében válaszoló Bodó Sándor (Fidesz) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Tungsram-leépítésekkel kapcsolatban azt mondta, minden egyes érintett munkahelyen jelen vannak a foglalkoztatási osztály munkatársai, jogi tanácsadással és állásközvetítéssel igyekeznek segíteni. „Természetesen ez nem elégséges, és nyilvánvalóan tovább kell lépnünk ezen a téren, ezért minden egyes telepen a szakszervezet képviselőivel az egyeztetések megkezdődtek” – közölte Bodó.

Ahogyan arról ugyancsak beszámoltunk, a Bodó Sándor kijelentésének az kölcsönzött pikantériát, hogy Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) elnöke szerint sem országos, sem telephelyi szinten nincsenek tárgyalások a kormány és a szakszervezet között, ez irányú egyeztetéseket sem a szakszervezet, sem a kormány nem kezdeményezett.

Címlapkép: MTI/Varga György