Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz egy salátatörvényben rögzítheti a kölcsönmunkások kizsákmányolását

Ez a cikk több mint 2 éves.

Salátatörvénybe rejtve rögzítheti a Fidesz azt a veszélyhelyzetre hozott munkaerő-kölcsönzési szabályozást, amellyel lényegében korlát nélkül jöhetnek be a külföldi munkavállalók az országba. A javaslat egyszerre teszi lehetővé a  vendégmunkások és a munkaerő kölcsönzésen keresztül foglalkoztatott magyar dolgozók kiszolgáltatását a nagy multi cégeknek.

A kormány ugyanebben a szabályozásban szabad kezet kap arra, hogy nekik és a szintén munkaerő-kölcsönzésben alkalmazott magyar munkavállalóknak a munka szabályozását rendeleti úton intézze.

A javaslat értelmezésével kapcsolatban munkajogász szakértőt is megkerestünk, aki szerint alkotmányossági problémák is lehetnek vele. A hír megjelenésével egyidőben több szakértővel beszélünk – ez alapján újabb cikkel jelentkezünk!

A javaslatra Jámbor András országgyűlési képviselő (a Mérce volt főszerkesztője) hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán.

Jámbor szerint úgy tűnhet, „ez csak arról szól, hogy az ukrán, mongol, indiai és további harmadik országbeli munkavállalók szabadon jöhessenek és feltölthessék a munkaerőhiány által teremtett helyeket”.

„De valójában egyre több magyar dolgozót is ezzel a jogokat elvevő, a béreket alacsonyan tartó kizsákmányoló foglalkoztatási formával alkalmaznak. Ez az intézkedés egyszerre pörgeti lefelé a bérversenyben a magyar dolgozók helyzetét, szögezi le a magyar gazdaságpolitika bukott álláspontját, és hagyja cserben azokat a magyarokat, akiket nehezebb integrálni a munkaerőpiacra.”

A képviselő úgy véli, a kormány feladata nem a tőke kiszolgálása lenne, külföldi munkavállalókkal, hanem a lecsökkentett oktatási korhatár és a területi egyenlőségek miatt a munkaerőpiacról kiesettek visszaterelése lenne oda, felnőttképzéssel és támogatásokkal.

„De a kormány nem ezt teszi, hiszen a magyar gazdaságpolitika 2010 után is ugyanazt a neoliberális utat járja be, mint 1990 óta. A lefelé tartó bérversenybe és adóversenybe beszállva a nagy multik kegyét keresi, bármikor, bármennyi magyar dolgozó érdekét a szemétbe hajítja, ha Münchenben azt mondják: haptákba!”

Jámbor szerint a legnagyobb baj a javaslattal az, hogy a válságban a zsákutcás politika, ami a multiknak kedvez, tovább folytatódik. A kormány szerinte két utat választ a gazdasági problémák kezelésére:

Még több pénzt a multiknak, és még kevesebb jogot a dolgozóknak.

„A külföldi munkavállalók tömeges idehozásával, és a munkaerő kölcsönzés további erőltetésével a kormány egy olyan, lefelé tartó bérversenynek teremti meg az utat, amelyben a lényeg nem a dolgozók megélhetése és joga, hanem a nagy cégek kistafírozása.”

A Mércén gyakran foglalkozunk a munkaerőkölcsönzés problémáival és a dolgozók, különösen az ilyen munkarendben, illetve a külföldön szerencsét próbáló kelet-európai munkavállalók kizsákmányolásával.

Így megírtuk azt is, amikor 2020-ban a járvány kezdetén több mint 200 munkaerő-közvetítéssel Németországba került román vendégmunkás fertőződött meg egy húsüzemben, aztán sorban érkeztek a hírek más gócponttá vált húsüzemekről is, sokáig azonban az érdemi segítségnyújtás még váratott magára. Valamint foglalkoztunk az angol kompvállalattól elbocsátott, kölcsönzött munkaerőre cserélt dolgozókkal, és az elsősorban Kelet-Európából, vagy Ázsiából érkező munkaerő problémájával, a munkerő-kölcsönzés rendszerének visszáságaival, amit a járvány különösen kiélezett.

Ahogy foglalkoztunk a Katarban elhunyt, Nagybecskeren embertelen körülmények közt élő és a Budapest-Belgrád vasútvonalon dolgozó, éheztetett vendégmunkásokkal is.

Jámbor András teljes posztja:

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor