Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kirúgták egy kompvállalat 800 dolgozóját, hogy olcsóbb, közvetített munkaerővel helyettesítsék őket Angliában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nagy felháborodást okozott Angliában a P&O Ferries tegnapi bejelentése, amikor a kompvállalat videó üzenetben értesítette 800 alkalmazottját, hogy az az utolsó munkanapjuk. A döntésről korábban sem az alkalmazottak, sem a közlekedési minisztérium nem tudott. Ez utóbbi helyettes államtitkára is „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte a cég bánásmódját az alkalmazottaival.

A vállalat nyilatkozata  szerint, a döntés „nehéz” volt, de ha most nem cserélik olcsóbb, közvetített munkaerőre a legénységet, akkor „életképtelenné válna a cég”. A bejelentés után több hajót nem voltak hajlandóak elhagyni az előzetes értesítés nélkül elbocsátott dolgozók, hogy így tiltakozzanak az embertelen bánásmód ellen. Őket biztonsági őrökkel kísértetett le a vállalat.

Robert Courts, a brit közlekedési minisztérium helyettes államtitkára az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

„Rendkívül aggódom és őszintén dühös vagyok amiatt, ahogyan a P&O bánik a dolgozókkal.”

Elmondta azt is, a cég arról tájékoztatta, hogy a következő 5-10 napban szünetelteti a szolgáltatásait a Dover-Calais, Larne-Cairnryan, Dublin-Liverpool és a Hull-Rotterdam vonalakon, amíg meg nem találják az új legénységet.

Az elbocsátott munkások közül többen arról számoltak be a BBC-nek, hogy váratlanul érte őket a lépés, hogy most omlott össze az életük.


A dolgozók helyére érkező, munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül szervezett, minden bizonnyal harmadik országbeli, elsősorban Kelet-Európából, vagy Ázsiából érkező munkaerő problémájával, a munkerő-kölcsönzés rendszerének visszáságaival, amit a járvány különösen kiélezett, rendszeresen foglalkozunk itt a Mércén.

Így megírtuk azt is, amikor 2020-ban a járvány kezdetén több mint 200 munkaerő-közvetítéssel Németországba került román vendégmunkás fertőződött meg egy húsüzemben, aztán sorban érkeztek a hírek más gócponttá vált húsüzemekről is, sokáig azonban az érdemi segítségnyújtás még váratott magára.

(BBC, Mérce)

Címlapkép: Wikimedia Commons