Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fogolycsere, porig rombolt város, túlélők a színházban, 450 ezer menekült – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mérce napi egy összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 17-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Porig rombolt városokban sincs előretörés, szinte gyerek foglyokat adtak a polgármesterért cserébe

Nem sikerült jelentősen előretörnie az orosz csapatoknak Ukrajnában, de folyamatosan tűz alatt tartják a legnagyobb, már körbevett városokat. Bár sikereket nem tudtak elérni a városok elfoglalásában, a civilekkel szembeni támadások egyre gyakoribbá válnak. Kijevben ma reggel viszonylagos csendben ért véget egy 35 órás kijárási tilalom, így az emberek belekezdtek a romok eltakarításába, harcok a külvárosban és a légtérben fordulnak elő. A legpusztítóbb rombolás az elmúlt napon Mariupol városában történt, amit két oldalról zártak körbe.

Eddig 30 ezren hagyták el a kelet-ukrajnai várost, amit a mai nap folyamán is folyamatosan bombázás alatt tartottak az orosz haderők. Így 350 ezer ember maradt a tengerparti városban, annak ellenére, hogy a városvezetés szerint a lakóházak 80%-a elpusztult. Ez az alábbi megrendítőn videón is látszik:

Amint arról tegnap beszámoltunk, az orosz haderők lebombázták Mariupol színházát is, ahol a helyi jelentések szerint közel 1300 civil keresett menedéket. A mentési munkálatok nehezen mennek, mivel folyamatosan tűz alatt áll a város és önkéntesek végzik a romok eltakarítását, de 130 embert már sikerült kimenteni az összedőlt épületből.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még tagnap számolt be arról, hogy sikerült biztonságba juttatni a korábban elrabolt melitopoli polgármestert. Ezzel kapcsolatban ma jelentek meg részletek az ukrán Interfax hírügynökségtől. Ők az elnök szóvivőjét idézve arról számolnak be, hogy Iván Fedorovért cserébe kilenc, 2002-ben és 2003-ban született orosz hadifoglyot adtak az ukránok.

„Európa közepén a szabad országok és a rabságban élők térségét felosztó fal emelkedik”

Volodimir Zelenszkij a német szövetségi parlament (Bundestag) előtt tartott online beszédet. A MTI beszámolója szerint az elnök úgy fogalmazott: Európa közepén a szabad országok és a rabságban élők térségét felosztó fal emelkedik, amelynek ledöntéséhez Ukrajnának több segítség kell Németországtól. Beszédében kiemelte, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás megelőzését szolgáló lépések elmaradása mind-mind megalapozták az Európát megosztó falat. Úgy vélekedett, hogy elmaradtak a többi között a preventív, megelőző szankciók Oroszország ellen, vagy éppen Ukrajna felvétele a NATO-ba, és

azt mondta, hogy mivel mindig csak a gazdaság volt fontos, sok német cég a büntetőintézkedések helyett kiváló kapcsolatokat ápolt a szerinte Európát csak kihasználó Oroszországgal.

Megépülhetett az Oroszországot Németországgal Ukrajna elkerülésével összekapcsoló Északi Áramlat földgázvezeték második vezetékpárja, az Északi Áramlat-2 is, amelyről bebizonyosodott, hogy valójában „cement az új falban” – állította  Volodomir Zelenszkij. Németország mindezzel hozzájárult Ukrajna elszigeteléséhez és kiszolgáltatásához Oroszországnak, és minden egyes, Ukrajnára vetett orosz bomba tovább emeli a falat – tette hozzá.

Felidézte Ronald Reagan 1987-es nyugat-berlini beszédét – amelyben az amerikai elnök felszólította Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárt a várost, és képletesen egész Európát megosztó berlini fal ledöntésére -, és a kormány padsorában helyet foglaló Olaf Scholz kancellárnak címezve azt mondta: „Kedves Scholz kancellár, döntse le ezt a falat! Biztosítsa Németországnak a vezető szerepet, amely megilleti, hogy az utókor büszke lehessen önre! Támogassa a békét, támogassa Ukrajnát, és vessen véget a háborúnak!”.

„Minden nap sírok, a férjem pedig a szemem előtt őszül és öregszik. A városunkban tüntetnek a háború ellen, de a résztvevőket letartóztatják. Mostanra már minden Ukrajnának vagy az ukrán népnek nyújtott segítséget hazaárulásnak minősítenek (ez 20 év börtön jelent).

Nehéz elhinni, de egyik napról a másikra egy fasiszta országban ébredtünk. A férjemmel titokban háborúellenes röplapokat ragasztunk ki a városban, de másnapra állandóan eltűnnek. Letépik őket.”

írta levelében egy orosz asszony, aki a magyarokhoz is megfogalmazta intelmeit szerkesztőségünkhöz eljuttatott írásaiban.

Kilőttek az olajárak, cukorért harcolnak Oroszországban, Ukrajna belépett az Energia Unióba

Folyamatosak a gazdaság különböző területeit érintő hatásokról szóló hírek is. A Magyar Nemzet arról írt, hogy az többek között a gumitermékek előállításához szükséges ipari koromból is hiány léphet fel, ami problémát jelenthet az évek alatt a magyar gazdaság zászlóshajójának felépített autóipar számára.

A Portfolio összegzése szerint ismét száguld az olajár: ma reggeli 3 százalék után délutánra 7 százalék pluszba ugrott az olajár emelkedése, részben azért, mert a befektetők újra árazzák az orosz kínálat esetleges kiesését.

Oroszországban tömegjelenetek alakulak ki, ahogy egymással küzdöttek a vásárlók a boltokban cukorért. A termék ára múlt hétvége óta csaknem 13%-kal nőtt meg, így a lakosság a további áremelkedéstől tartva elkezdett felhalmozni belőle.

Ukrajna összehangolta az energiahálózatát az Európai Unióéval, ezzel belépett az Energia Unióba – jelentette be Twitter-oldalán Zelenszkij. Amint azt írja, ez azt jelenti, hogy az áram mindkét irányban folyik – ezzel nagyobb energiabiztonságot biztosítva Ukrajna számára.

Putyin a vádlottak padján, francia támogatás Ukrajnának

Már hat ország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország, Norvégia, Albánia és Írország vádolják háborús bűnökkel Oroszországot. Liz Truss brit külügyminiszter a Guradiannek azt mondta, „nagyon-nagyon-nagyon erős bizonyítékaink vannak ennek alátámasztására”. Hozzátette azt is, ezek mögött Vlagyimir Putyin áll, de végül majd a Nemzetközi Törvényszék feladata lesz eldönteni, hogy ki háborús bűnös és ki nem, az ő feladatuk pedig bizonyítékokat bemutatni a bíróság előtt.

A francia külügyminiszter Jean-Yves Le Drian ukrán kollégájával folytatott telefonbeszélgetés után bejelentette, megkezdik a lerohant ország számára ígért 300 millió eurós támogatás folyósítását, amit még Emmanuel Macron ígért meg korábban Volodimir Zelenszkijnek. Franciaország ezenkívül védelmi eszközöket és üzemanyagot is szállít az ukrán erőknek.

450 ezer menekült, 30 lakás civil szervezeteken keresztül

Orbán Viktor a Facebook-oldalán közétett videójában arról számol be, hogy már túllépte a 450 ezer főt a Magyarországra érkezett menekültek száma. Az MTI híradása szerint mára virradóra 3329 fő érkezett Budapestre, köztük 971 gyermek. A BRFK jelentése szerint a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 59 ember, köztük 37 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá.

A menekültek elszállásolására szervez lakás-felajánló programot három fővárosi lakhatási szervezet, a Habitat for Humanity, az A Város Mindenkié és az Utcáról Lakásba Egyesület.

A projekt indulásáról korábban már mi is beszámoltunk, mai felhívásukban azt írják, hogy az elmúlt időszakban már 30 lakást ajánlottak fel menekültek és menekült családok számára, amiknek felébe már be is költözhettek a háború elől a magyar fővárosba középtávra érkezők.

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope Alapítvány szintén naponta közzéteszi, mire van szükség. Jelenleg tábori ágyakat kérnek.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.
  • De ha valaki egyszerűen kimegy a Keleti vagy a Nyugati pályaudvarra beszélgetni, segíteni helyben az érkezőket, az is hatalmas segítségnyújtás, és a helyben dolgozó segítők bizonyára meg tudják mondani, milyen tárgyi vagy nem tárgyi segítségre van szükségük.

(Reuters, MTI, Guardian, TheNewYorkTimes)