Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összefogott három szervezet: Tetőt az ukrajnai menekültek feje fölé!

Ez a cikk több mint 2 éves.

Középtávú lakhatási lehetőséget biztosítana három magyarországi lakhatási szervezet az Ukrajnából menekülők számára. A Város Mindenkié, az Utcáról Lakásba Egyesület és a Habitat for Humanity Magyarország olyan felajánlókat keresnek, akik a háború elől menekülőknek két hét és hat hónap közötti időtávra elérhető szállást tudnak biztosítani Budapesten és környékén.

A szervezetek sajtóközleményükben emlékeztettek rá, hogy Oroszország ukrajnai agressziójának következtében már most több mint 210 ezer menekülő érkezett Magyarországra.

Arra is kitértek, hogy az állam által teljesen leépített menekültügyi ellátást igyekeznek éppen erőn felül pótolni az első vonalakban.

„A tulajdonosok lehetőség szerint ingyen, vagy a rezsiköltségek fejében, illetve kedvezményes lakbérért cserébe tudnak lakást, házat vagy lakrészt felajánlani. Ez a menekülők számára hosszabb távon is méltó lakhatási körülményeket és önállóságot biztosít. A lakhatási szervezetek segítenek a menekülőkkel való kapcsolatfelvételben, az igények és felajánlások összekötésében, a felajánlott szállások lakhatóvá tételéhez hiányzó tárgyak beszerzésében, hétköznapi szükségletek megoldásában. Emellett jogi tanácsadással és szociális munkások közreműködésével is támogatják a folyamatot.

Fontos, hogy ez a lehetőség minél több segíteni szándékozó tulajdonoshoz eljusson, akik lakást, házrészt vagy akár csak egy szobát is fel tudnak ajánlani Budapesten vagy környékén.

– írták a civilek.

Szállást felajánlani ennek az űrlapnak a kitöltésével lehet, amely a magyar mellett angol nyelven is elérhető.

A szervezők emellett folyamatosan várják az önkéntesek jelentkezését is, akik a közvetítés során felmerülő feladatok ellátásában tudnak segíteni. Önkéntesnek jelentkezni a [email protected] címre írt levéllel lehet, a tárgy mezőben szerepeljen az „Önkéntesség” kifejezés.

További részletes információk a programmal kapcsolatban erre a linkre kattintva érhetők el.

Az utóbbi napokban jelentések szerint mintegy százezer lakost tudtak kimenekíteni Ukrajna leginkább háború sújtotta részeiről, ahogy erről pénteken a Mérce is beszámolt. Az evakuálás azonban sokszor megakadt. Ukrajna szerint Oroszország több alkalommal is megsértette a tűzszünetet az evakuálási folyamat közben, az oroszok szerint pedig Ukrajna civil pajzsként használja a lakosságot, és nem akadályozza a városok elhagyását.

Az ENSZ számításai szerint már összesen több mint 2,5 millió ember elmenekült Ukrajnából a háború kirobbanása óta. Emellett további kétmillió ember kényszerült az országon belül továbbállni.

A menekülteknek számos civil szervezet, önkormányzat és újonnan alakult kezdeményezés segít fuvarozással, élelmiszer-ellátással és szállással.

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope Alapítvány szintén naponta közzéteszi, mire van szükség. Jelenleg tábori ágyakat kérnek.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.
  • De ha valaki egyszerűen kimegy a Keleti vagy a Nyugati pályaudvarra beszélgetni, segíteni helyben az érkezőket, az is hatalmas segítségnyújtás, és a helyben dolgozó segítők bizonyára meg tudják mondani, milyen tárgyi vagy nem tárgyi segítségre van szükségük.
(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt