Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elrabolhatták Melitopol polgármesterét, orosz katonai gép repült át Magyarország felett – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mérce hétköznapokon két, hétvégén napi egy összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 11-i nap második összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Orosz katonai gép repült át Magyarország felett, majd zuhant le Horvátországban

Pénteken erősítették meg a horvát és a magyar hatóságok is, hogy előző éjjel egy orosz TU-141-es felderítődrón csapódott a földbe a zágrábi Jarun-tó mellett, miután átrepült Magyarország felett.

A becsapódás következtében 3 méter széles, 1 méter mély kráter keletkezett, nem sérült meg senki.

A Twitteren többen is arról írtak, hogy az incidensnek az a prózai oka is lehet, hogy az ukrajnai Yarun helyett a zágrábi Jarunt adták meg célként a drónnak.

 

Elrabolták Melitopol polgármesterét Ukrajna szerint

Több ukrán hírforrás szerint orosz fegyveresek péntek délután elrabolták Melitopol polgármesterét. Az Oroszország által elfoglalt városban napok óta tüntetések zajlanak a megszállás ellen.

A polgármester eltűnésének tényét az ukrán kormány képviselői is megerősítették.

Egy felvételen is látható, ahogy fegyveresek kísérik ki egy épületből:

16 ezer közel-keleti önkéntest vár Putyin

Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz Biztonsági Tanács ülésén arról beszélt, hogy 16 000 közel-keleti önkéntes áll készen arra, hogy az oroszok által támogatott erők oldalán harcoljon a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

„Ha azt látjuk, hogy vannak emberek, akik önszántukból, nem pénzért akarnak ide akarnak jönni, és segíteni a Donbaszban élő embereknek, akkor meg kell adnunk nekik, amit akarnak, és segítenünk kell nekik eljutni a konfliktusövezetbe”

– mondta Putyin a Reuters szerint.

Az OSINT Ukraine egy videót is megosztott, amelyen szíriai fegyveresek Oroszországot támogató szimbólumokkal láthatóak.

Ukrajna legfrissebb közlése szerint hozzájuk több mint 50 országból 20 ezer külföldi önkéntes jelentkezett.

Folytatódik a civilek evakuálása

Ukrajna pénteken bejelentette, hogy pénteken ismét megpróbál humanitárius folyosókat biztosítani a civilek evakuálására több városból is a

  • Mariupol–Zaporizzsja,
  • Enerhodar–Zaporizzsja,
  • Polohij–Zaporizzsja,
  • Volnovaha–Pokrovszk, és
  • a Izjum–Lozovaja

útvonalakon.

De más városokban is zajlik a civilek evakuálása, ezt a felvétel például ma osztották meg a Kijev külterületén elhelyezkedő Bucsáról.

Az utóbbi napokban jelentések szerint mintegy százezer lakost tudtak kimenekíteni Ukrajna leginkább háború sújtotta részeiről. Az evakuálás azonban sokszor megakadt. Ukrajna szerint Oroszország több alkalommal is megsértette a tűzszünetet az evakuálási folyamat közben, az oroszok szerint pedig Ukrajna civil pajzsként használja a lakosságot, és nem akadályozza a városok elhagyását.

A német Bild újságírójának legújabb háborús térképe:

„A népek szolidaritására van szükségünk, nem csak a kormányokéra”

A Transnational Institute készített interjút az ukrán baloldali Commons folyóirat szerkesztőségének két tagjával, Denys Gorbach és Denis Pilash aktivistákkal.

A háború jelenlegi kilátásairól Gorbach elmondta, Zelenszkij részéről nem számítanak jelentős engedményekre a tárgyalásokban.

„Nem azért, mert ő egy szuperhős, mint ahogyan a nyugati sajtóban ábrázolják, hanem mert egyszerűen nincs sok választása. Még ha bele is egyezne valamilyen jelentős engedménybe a háború befejezése érdekében, akkor is óriási a kockázata annak, hogy egy nacionalista puccs leváltja. Láthatóan azt a döntést hozta, hogy szükség esetén inkább egy megszálló erő, mint ukrán honfitársai akarják leváltani. Hasonlóképpen úgy tűnik, hogy Putyin is olyan helyzetbe hozta magát, hogy ha meghátrál, akkor az otthoni hatalma veszélybe kerül.”

Pilash szerint ez könnyen egy elhúzódó háborúhoz vezethet, ahol „Putyin nem húzódik vissza jelentős engedmények nélkül, Zelenszkijnek és Ukrajnának pedig nincs más lehetősége, mint az ellenállás.”

A nemzetközi baloldal viszonylagos megosztottságáról elmondták, hogy a jelenlegi helyzet leginkább a hidegháborús tábor-logikára hasonlít, amikor a nyugati baloldal jelentős része a Szovjetuniót támogatta.

Szerintük azonban ma,

„amikor Oroszország egyértelműen kapitalista ország, amelynek vezetője, Putyin kifejezetten antikommunista, aki arról szónokol, hogy gyűlöli Lenint és a bolsevikokat, amiért tönkretették a drága orosz birodalmat, ez tévút. Mégis (…) eljutottunk ehhez a szomorú helyzethez, hogy a globális baloldal egy része bárkit támogat, aki Amerika-ellenes, különösen, ha az Oroszország, amit valahogy még mindig a Szovjetunióval, a kommunizmussal (…) társítanak.”

Gorbach szerint a baloldali elemzésekben gyakran csak a NATO vagy Putyin kap szerepet, de az Ukrajnában élő emberek tízmilliói nem, pedig

„az ukránok amellett, hogy emberek, a munkásosztály tagjai is. Legtöbbjük dolgozó férfi és nő, akiknek mindennapi gondjaik vannak, és akik megérdemlik, hogy figyelembe vegyék őket.”

Az ukrán kormányzatot nácizmussal vádolóknak Pilash azt üzente:

„Mint ahogy az Abbász-kormányzat korruptságának és a Hamász mozgalom szélsőjobboldali jellegének elismerése sem lehet akadálya annak, hogy meghallgassuk a palesztin népet. Így az ukrán szélsőjobboldalra, az ukrán korrupcióra és az oligarchákra való hivatkozás sem lehet akadálya annak, hogy az emberek szolidaritást vállaljanak az orosz bombák és az orosz imperializmus közvetlen áldozataival, és igen, az oligarchák és a szélsőjobboldal áldozataival is.”

Szerintük szimbolikus volt, amikor a háborút megelőzően brit baloldali szakszervezetek és politikusok találkoztak a helyszínen lévőkkel – szakszervezeti és emberi jogi csoportok, feminista mozgalmak aktivistáival -, és fejezték ki a szolidaritásukat feléjük.

„A jobboldalról vagy a liberális főáramból nem volt ilyen reakció. Ez valódi, alulról jövő szolidaritás volt a munkásosztály kizsákmányolt, elnyomott és kirekesztett emberei között (…). Ezért van szükségünk szolidaritásra az emberek szintjén, nem pedig csak a kormányok ál-szolidaritására.”

Az interjú során felhívták a figyelmet számos másik, a világ különböző részein pusztító háborúra, és azt üzenték:

„Itt az ideje, hogy gyakorlati szolidaritást építsünk, amely antikapitalista, klímaváltozás- és militarizmusellenes. Konkrétan össze kell kapcsolnunk ezt a három napirendet egy olyan mozgalomban, amely fel tud lázadni a háború, valamint a bolygónkat elpusztító imperializmus ellen.”

Az ukrajnai baloldaliak által szerkesztett Commons magazinról rendszeresen közlünk fordításokat, szemléket. Antimilitarista, internacionalista elemzéseik, ukrajnai tapasztalatokra építő beszámolóik nélkülözhetetlenek mindazok számára, akik az imperialista agresszió végét követelik és a népek békéjét támogatják.

A szerkesztőség a támogatásunkat kéri, segítsük őket, hogy tudják folytatni munkájukat!

Menekültválság

Az ENSZ számításai szerint már összesen több mint 2,5 millió ember elmenekült Ukrajnából a háború kirobbanása óta. Emellett további kétmillió ember kényszerült az országon belül továbbállni.

Magyarországra már több mint 200 ezer ember érkezett.

A menekülteknek számos civil szervezet, önkormányzat és újonnan alakult kezdeményezés segít fuvarozással, élelmiszer-ellátással és szállással.

A Migration Aid egy munkásszálót bérelt ki az ukrajnai menekülteknek a hozzájuk beérkezett adományokból. A szervezet szerint „egyre kritikusabb az Ukrajnából érkező menekültek 1-3 éjszakás elhelyezése”, ezért döntöttek úgy, hogy harminc napra kibérelnek egy 5 emeletes, 300 férőhelyes munkásszállót Budapest 13. kerületében.

A szálló üzemeltetéséhez, (menekültek fogadása, ellátás szervezése, takarítás, mosás) várják önkéntesek segítségét, ehhez egy Facebook-csoportot is létrehoztak.

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope Alapítvány szintén naponta közzéteszi, mire van szükség. Jelenleg tábori ágyakat kérnek.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.
  • De ha valaki egyszerűen kimegy a Keleti vagy a Nyugati pályaudvarra beszélgetni, segíteni helyben az érkezőket, az is hatalmas segítségnyújtás, és a helyben dolgozó segítők bizonyára meg tudják mondani, milyen tárgyi vagy nem tárgyi segítségre van szükségük.
Kiemelt kép: UNIAN