Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Súlyos aszály tombol a világ több részén, élelmiszerhiány következhet

Ez a cikk több mint 2 éves.

Rég nem látott mértékű szárazsággal kénytelenek szembenézni Kaliforniában, Spanyolországban és Portugáliában. Rég elöntött falvak bukkannak fel újra, vízfogyasztási korlátozásokat vezetnek be, halászok nem tudnak kihajózni, a gazdák pedig aggódnak, oda lehet az idei termés.

Portugáliában 90 éve nem látott aszály tombol, a várt csapadék csupán negyede esett. Nem számítanak egyhamar javulásra, a portugál környezetvédelmi miniszter szerint 80% az esélye, hogy idén teljes szárazságra kell számítaniuk.

A portugál kormány törvényben próbálja enyhíteni a válságot. Az állam megtiltotta bizonyos víztározókból az áramtermelésre használt fogyasztást, illetve pénzügyi kompenzációkat folyósít a termelők részére.

Galíciában, Spanyolországban ősi városmaradványok bukkantak fel. Az Alto Lindo víztároló kiürülése miatt felszínre kerültek az 1992 óta víz alatt levő Aceredo falu maradványait. Hasonlóan megfigyeléseket tettek Portugália északnyugati részén fekvő Foz de Alge közelében. A Zezêre folyó kiszáradásával ismét előbukkant az 1954 óta elöntött Vilar falva is.

Az átlagos csapadékmennyiség csupán 35%-a esett Spanyolországban. A nemzeti időjárási ügynökség jelentése szerint az elmúlt száz évben eddig egyedül 2005-ben volt, hogy ne esett volna csapadék januárban. A tájékoztatásuk szerint az elmúlt hat hónap szárazsága még jó ideig kitarthat az országban.

A hatóságok szerint, amennyiben az elkövetkezendő két hétben nem esik csapadék, egészen biztosan veszélyhelyzeti juttatásokat kell folyósítani a gazdáknak.

A természeti katasztrófa éles társadalmi konfliktusokat is kirobbant. Az andalúziai kormány szeretné, ha a gazdák hozzáférnének a Doñana nemzeti park környéki világörökségi vizekhez, azonban sokan attól tartanak, hogy a lépéssel visszafordíthatatlanul károsítaná az élővilágot.

A mezőgazdálkodók és állattenyésztéssel foglalkozó munkások legnagyobb szervezete figyelmeztetést adott ki, amennyiben elmarad a bőséges eső az elkövetkezendő hónapokban, jelentős csökkenés várható az az eső igényes termények hozamában.

A baloldali vezetésű Spanyolország az elkövetkezendő időszakban 570 millió eurót tervez az öntözési rendszerek fejlesztésére fordítani az Unió által biztosított fejlesztési pénzekből. A mezőgazdasági miniszter kilátásba helyezte, hogy amennyiben a csapadék továbbra is elmarad, a kormány kész veszélyhelyzeti lépésekkel beavatkozni.

Kaliforniában vaskos összegek kifizetésére készülnek az aszállyal sújtott területeken. A Dél-Kaliforniában tavaly a szárazság miatt a rizstermesztés az ötödjére csökkent, és a kitartó szárazság miatt jelentős kiadásokra számítanak a minimális ellátáshoz szükséges vízmennyiség biztosítására.

A szárazság miatt egyre nő a félelem egy újabb hatalmas erdőtűz kitörésére. A szokatlanul magas hőmérséklet és a csapadékhiány ideális környezetet teremet arra, hogy idén is pusztító erdőtüzekkel lesz dolguk. Két évvel ezelőtt beszámoltunk róla, hogy minden idők legpusztítóbb katasztrófáját élte az Egyesült Államok. Akkor 85 jelentős bozóttűz égett az ország nyugati parti államaiban.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Lengyelország és Románia száz éve, Csehország pedig ötszáz éve nem látott ilyen kevés csapadékot.

A folyamatos figyelmeztetés ellenére se vesszük eléggé komolyan a környezetkárosítás miatt történő ökológiai válságot és a következményeit. Részletesen beszámoltunk róla, hogy egy 2019-es kutatás alapján a  hatvanas évek óta megtízszereződött a természeti katasztrófák száma és ez nem fog csökkeni egyhamar. Tavaly világszerte óriási erdőtüzek pusztítottak, Csehországban az ország történelmének legpusztítóbb tornádója csapott le, az erdőpusztítások miatt új járványokra számíthatunk, az Egyesült Államokban milliók maradtak áram nélkül a heves viharok miatt,

Az idén megrendezett glasgow-i klímacsúcs azonban nem adott az ökológiai válság megoldására rá kielégítő választ, vélik a zöldpolitikával foglalkozó szervezetek.  Szerintük a konferencián résztvevő országok hazudnak, amikor azt állítják, hogy képesek lesznek tartani a 1,5 °C–n tartani a globális felmelegedést.