Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amerika lángokban: minden idők egyik legpusztítóbb katasztrófája zajlik a nyugati parton

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több mint 85 jelentős bozóttűz ég az Egyesült Államok nyugati parti államaiban – Kaliforniában, Oregonban és Washingtonban. A szakemberek számára is nehéz átlátni a helyzet pontos súlyosságát a rengeteg tűzfészek miatt, de az egyik legnagyobb, a kaliforniai Medve tűz 24 óra alatt 1000 négyzetkilométerre terjedt át.

Kaliforniában a füst eltakarja a napot és narancssárgára festette az eget. A tüzek itt eddig legalább nyolc áldozatot követletek, közülük szinte mindannyian sofőrök, szállítmányozók, utasok voltak, akiket az utakon zártak körbe a lángok.

Oregon kormányzója szerint ez minden bizonnyal az állam történetének legtöbb emberéletet követelő és anyagi kárát okozó természeti katasztrófája. A már most 1500 négyzetkilométeren lángoló erdők nagyrésze a Cascade-hegységben található, itt már több száz otthon vált a földdel egyenlővé, és innen egyre gyorsabban terjed tovább a tűz az állam legnagyobb városai felé. Az államban eddig ketten vesztették életüket: egy 12 éves kisfiú és nagymamája, akik az autójukból kiszállva igyekeztek elmenekülni a lángok elől, sikertelenül.

Washington államban egyetlen nap alatt annyi erdő égett le, mint máskor egy év alatt. A tűzben eddig egy egyéves csecsemő vesztette életét, akinek szülei szintén menekülni próbáltak a lángok elől, rájuk a tűzoltók találtak rá, harmadfokú égési sérülésekkel kórházba szállították őket.

Bár a nyugati országrészben megszokottá váltak az évente kialakult bozóttüzek, a globális felmelegedés hatásai egyre intenzívebbé és kiterjedtebbé teszik azokat. A térség idén augusztusban a második legmelegebb időszakát élte át, kiterjedt szárazságokkal kísérve, ezek ágyaztak meg mostani pusztításnak.

A globális felmelegedés hatásai világszerte egyre gyakrabban okoznak erdőtüzeket: a tavalyi év végén Ausztráliában történt a mostani amerikaihoz hasonló eset, amikor még  2000 kilométerre lévő Új-Zélandon is narancssárga színben világított az égbolt.

(TheGuardian)

Címlapkép: Reddit/Raven Rosie