Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Narancssárgára festette az eget az ausztrál bozóttűz a 2000 kilométerre lévő Új-Zélandon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Ausztráliában tomboló bozóttüzek füstje nagyrészt beterítette az eget a tőle mintegy 2 ezer kilométerre fekvő Új-Zélandon, a fővárosban, Aucklandben emiatt világos narancssárgára változott az ég színe.

A füst legfőképp a délkelet-ausztráliai részekről származik, amit hónapok óta sújtanak a szokásosnál nagyobb tüzek.

A Reuters-nek nyilatkozó egyik auckland-i lakos felkavarónak és apokaliptikusnak jellemezte a látványt:

„Auckland-ben vagyunk, Új-Zélandon. Ezért sokkoló ez számukra – olyan messze vagyunk, a füst mégis nagyon intenzív.”

Új-Dél-Wales vezetője, Gladys Berejiklian csütörtökön vészhelyzetet hirdetett az államban, miután a bozóttüzek szeptember óta legalább 18 halálesetet okoztak (további 17 embert eltűntnek nyilvánítottak). Több mint 1200 otthont pusztult el az elmúlt 4 hónapban, de csak ezen a héten 381 ház égett le Új-Dél-Walesben, Victoriában pedig további 43.

A vészhelyzet péntek reggel lépett életbe, és legalább egy hétig érvényben lesz. Ez alatt az idő alatt a hatóságok akár kényszer-kitelepítéseket is végrehajthatnak, valamint leállíthatják a közműveket és az infrastruktúrát, a tűzoltók, mentősök stb. pedig akár erőt is alkalmazhatnak, ha egy épületbe be akarnak jutni.

Mindeközben az ország miniszterelnöke, Scott Morrison folyamatosan hárítja, hogy kormánya érdemben foglalkozzon a klímaváltozással, de még a tűzoltóságnak kiutalandó plusz támogatást is elutasította (a jelenleg aktív tűzoltók nagy része képzett önkéntes, akik nem kapnak a munkájukért fizetést – Morrison szerint az önkéntesek „ott akarnak lenni”).

Morrison ráadásul december végén családjával elutazott Hawaiira, amit kabinetje egészen addig tagadott, amíg nyilvánosságra nem került egy fénykép a strandon pihenő miniszterelnökről. Az ügy akkora felháborodást váltott ki, hogy Morrison végül megszakította vakációját.

Ausztrália gazdasága nagyrészt a szénbányászatra támaszkodik, az ország egy főre eső üvegházhatású gázkibocsátása pedig az egyik legmagasabb a világon. A klímaváltozás elleni 2020-as teljesítményindexen az értékelt 57 országból Ausztrália az utolsó helyet szerezte meg.

(Reuters)