Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ausztrália legnépesebb állama vészhelyzetet hirdetett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Új-Dél-Wales vezetője, Gladys Berejiklian csütörtökön vészhelyzetet hirdetett az államban, miután a bozóttüzek szeptember óta legalább 18 halálesetet okoztak (további 17 embert eltűntnek nyilvánítottak). Több mint 1200 otthont pusztult el az elmúlt 4 hónapban, de csak ezen a héten 381 ház égett le Új-Dél-Walesben, Victoriában pedig további 43.

A vészhelyzet péntek reggel lép életbe, és legalább egy hétig érvényben lesz. Ez alatt az idő alatt a hatóságok akár kényszerkitelepítéseket is végrehajthatnak, valamint leállíthatják a közműveket és az infrastruktúrát, a tűzoltók, mentősök stb. pedig akár erőt is alkalmazhatnak, ha egy épületbe be akarnak jutni.

Július elseje óta legalább 3 millió hektárnyi terület égett le Új-Dél-Walesben, Ausztrália egész területén pedig 5,5 millió. Az államban található az ország fővárosa, Canberra és Sydney is, mindkettőt körbeveszik a tüzek. Ennek következtében a levegő minősége mindkét városban súlyosan károsodott. Canberra levegőminősége csütörtökön rosszabb volt bármely más nagyvárosénál a világon.

Az új-dél-walesi tűzoltóság elrendelte, hogy minden, nem helyi lakosnak el kell hagynia egy 240 kilométer hosszú partszakaszt (ami egyébként egy népszerű turista úticél, különösen a karácsonyi időszakban) Batemans Bay és Victoria állam között. A rendelet következtében hosszú dugók alakultak ki az utakon, ráadásul sok benzinkút a területen kifogyott az üzemanyagból, vagy az áramszünetek miatt nem tudják ellátni az autósokat.

Több tengerparti települést elzártak a főutaktól a tüzek. Mallacoota üdülővárosban kedden többezer ember a partra menekült, ahol többnyire önkéntes tűzoltók védték őket a lángoktól. Csütörtökön a haditengerészet a partszakaszhoz vezényelt egy hadihajót, amely egyszerre 1000 embert tud kimenekíteni a szorult helyzetből. Ennél azonban többen ragadtak a parton.

Decemberben kétszer is megdőlt minden idők melegrekordja Ausztráliában: december 17-én a 40,9 fokos átlaghőmérséklet döntötte meg a korábbi rekordot, egy nappal később pedig a 41,9 fokos átlaghőmérséklet.

Mindeközben az ország miniszterelnöke, Scott Morrison folyamatosan hárítja, hogy kormánya érdemben foglalkozzon a klímaváltozással, de még a tűzoltóságnak kiutalandó plusz támogatást is elutasította (a jelenleg aktív tűzoltók nagy része képzett önkéntes, akik nem kapnak a munkájukért fizetést – Morrison szerint az önkéntesek „ott akarnak lenni”). Morrison ráadásul december végén családjával elutazott Hawaiira, amit kabinetje egészen addig tagadott, amíg nyilvánosságra nem került egy fénykép a strandon pihenő miniszterelnökről. Az ügy akkora felháborodást váltott ki, hogy Morrison végül megszakította vakációját.

Ausztrália gazdasága nagyrészt a szénbányászatra támaszkodik, az ország egy főre eső üvegházhatású gázkibocsátása pedig az egyik legmagasabb a világon. A klímaváltozás elleni 2020-as teljesítményindexen az értékelt 57 országból Ausztrália az utolsó helyet szerezte meg.